Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Gandrīz ikviens jauns "Huawei" viedpulkstenis nozīmē uzlabojumus veselības rādītāju mērījumos. Izņēmums nav arī šī rudens jaunums – "Huawei Watch D2", uzlabotais palīgs asinsspiediena kontrolei, kas ir Eiropā sertificēta medicīnas iekārta.

Pirmais izaicinājums, ar ko saskaros, ir pulksteņa salikšana. Tā kā pieejami divi siksniņas izmēri – M un L – atkarībā no jūsu rokas locītavas apkārtmēra, tā pulkstenim jāpievieno pašam. Mani samulsināja siksniņas savienojuma metāliskā sprādze, kas sākotnēji šķita nesadalāma, bet ar vērīgāka palīga un skrūvgrieža palīdzību tas tika atrisināts. Vienai no siksniņām ir trīs slāņi, tamdēļ jābūt vērīgam, to pareizi nostiprinot, lai mērījumi izdotos. Labā ziņa – kad tas vienreiz izdarīts, ne par ko vairs nav jālauza galva, liec uz rokas un lieto.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kā tad notiek pats asinsspiediena mērījums? Jāatzīst, pavisam vienkārši. Galvenais priekšnosacījums – neuztraukties, nepļāpāt un nedīdīties! Jāapsēžas, kājas nedrīkst sakrustot, plauksta jānovieto sirds līmenī – un aiziet, mērīšana var sākties (to var darīt arī stāvus vai guļus). Tāda efekta kā ar ierastajiem asinsspiediena mērītājiem, ko liekam ap rokas augšdelmu, nebūs – siksniņu savilkšanās ap rokas locītavu ir jūtama, bet tas notiek maigi un klusi.

Pulkstenis piedāvā uzstādīt ambulatoro asinsspiediena kontroli (ABPM), kas nozīmē – diennakts laikā notiek nepārtraukti mērījumi lietotāja izvēlētajā intervālā. Jā, arī naktī, kamēr esi ieslīdzis miegā, ļaujot fiksēt nevēlamas izmaiņas. Iespējams, ja tev ir trausls miegs, siksniņas savilkšanos vari just, bet manu naktsmieru tas netraucēja. Dienā tev, saņemot atgādinājumu, ir iespēja pašam izvēlēties veikt mērījumu vai ne, bet naktī tas notiek automātiski, un visi rādītāji tiek saglabāti "Huawei Health" lietotnē, kas var būt noderīgi, gan pašam sekojot līdzi izmaiņām, gan dodoties pie ārsta.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Viena lieta, kas jāņem vērā, – precīziem asinsspiediena mērījumiem rokas apkārtmērs nedrīkst pārsniegt 21 centimetru. Tāpat jābūt vērīgam, lai pulkstenis atrastos pāris centimetru no rokas locītavas. Jebkurā gadījumā – pats pulkstenis ir gana gudrs, un, ja mērījumu nebūs iespējams veikt, tas to paziņos un paskaidros, kamdēļ.

Mana problēma ar dažiem "Huawei" pulksteņiem ir to izmērs – funkciju daudz un noderīgas, bet, piemēram, GT sērijas pulksteņi ikdienā man nedaudz traucē. Tamdēļ ar lielu prieku valkāju "Fit 3" pulksteni, kas lieliski pieguļ locītavai. Līdz ar to vēl vairāk biju pārsteigta, ka "Huawei" jaunums, neraugoties uz tā funkcijām, ir ļoti ērts un viegls. Jā, uz rokas locītavas tas ir pamanāms un, visticamāk, radīs interesi par tā pielietojumu, bet ērti pieguļ ādai un valkātājam nav traucējošs.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Starp citu, tas pieejams divās krāsās – melnā un zelta – ar melnu un baltu siksniņu, kas to ļauj pieskaņot savam stilam un ikdienas vajadzībām. Protams, var spēlēties arī ar pulksteņa ciparnīcas attēliem, pielāgojot tos ne tikai individuālajam stilam un informācijas nepieciešamībai, bet arī noskaņojumam.

Ar asinsspiediena kontroli viss nebeidzas – jaunais "Huawei" viedpulkstenis piedāvā arī ierasto vispusīgo veselības pārvaldību, kur ar vienu darbību var iegūt deviņus mērījumus, sekojot līdzi stresa līmenim, skābekļa līmenim asinīs, ādas temperatūrai, sirdsdarbības ātrumam un citiem rādītājiem.

Dažas tehniskas lietas – pulkstenis ierasti ir savienojams gan ar iOS, gan "Android" viedierīcēm, un "Huawei Health" aplikācija ļaus vienkopus un intuitīvi ērti ne tikai sekot līdzi saviem veselības vai fizisko aktivitāšu rādītājiem, bet arī izmantot atjaunotās lietotnes funkcijas – elpošanas vingrinājumus, vingrojumu ieteikumus, apzinātības prakses un citas ikdienā noderīgas lietas. Starp citu, lietotne piedāvā arī asinsspiediena mērījumu pārskatu (PDF formātā), ko ērti var izdrukāt vai saglabāt digitāli, dodoties pie ārsta.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Huawei Watch D2" var kļūt par noderīgu palīgu gan tiem, kas ikdienā ir fiziski aktīvi un seko līdzi saviem veselības rādītājiem, gan tiem, kuru pases dati brīdina, ka ķermenis ir pelnījis papildu uzmanību un rūpes. Tāpat "Huawei Watch D2" var kļūt par noderīgu sabiedroto senioriem, ļaujot pašiem uzmanīt savu veselību un sniedzot sirdsmieru arī viņu piederīgajiem.

Man pagaidām problēmu ar asinsspiedienu nav, tomēr ne vienmēr ikdienas skrējienā mums pietiek laika un enerģijas pievērst savam veselības stāvoklim vajadzīgo uzmanību, vai ne? Ārsta apmeklējums bieži vien tiek atlikts kādu citu šķietami neatliekamu pienākumu vai notikumu dēļ. Tamdēļ ir mierinoši zināt, ka ikdienā izmantojamas tehnoloģijas rūpējas ne tikai par to, lai esam sasniedzami, produktīvi un stilīgi, bet arī informēti par savu fizisko stāvokli, laicīgi pamanot, kad ārsta vizīte vairs nav atliekama. Izskatās, ka "Huawei Watch D2" ir tieši tāds ikdienas palīgs – vienmēr klātesošs un vērīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!