Foto: Publicitātes foto

Ja vēl pirms piecdesmit gadiem par lāzera staru varēja lasīt tikai fantastikas romānos vai populārzinātniskos izdevumos, tad mūsdienās tas kļuvis par gluži ikdienišķu parādību. Mēs runājam par daudzveidīgu lāzera pielietojumu: to izmanto telekomunikācijās, rūpniecībā, būvniecībā un pat izklaidē, un daudzās citās jomās, turklāt kopš lāzeru tehnoloģiju izgudrošanas tās vēl joprojām pieredz aktīvu izpēti un attīstību.

Kas ir "lāzers"?

Vārds "lāzers" ir akronīms no angļu valodas: laser – light amplification by stimulated emission of radiation". Latviski tas nozīmē 'gaismas pastiprināšana ar stimulētu starojuma emisiju’. Tas ir ļoti koncentrēts gaismas kūlis – stars, ar ko var veikt visneiedomājamākās lietas.

Lāzers arī ārstē

Lāzeriekārtas tiek plaši izmantotas arī medicīnā – tādās jomās kā dermatoloģija, onkoloģija, zobārstniecība, fizioterapija, otolaringoloģija un ķirurģija. Salīdzinot ar tradicionālajām ķirurģiskajām metodēm, lāzeru priekšrocības ir lielāka precizitāte, mazāks asins zudums un infekcijas risks, ātrāka atveseļošanās. Tas ļauj veikt ārkārtīgi precīzas un kontrolētas procedūras.

Viena no nozīmīgākajām lāzera pielietošanas jomām ir acs ķirurģija. Mūsdienās oftalmologu rīcībā ir modernas tehnoloģijas un jaunākās lāzerķirurģijas metodes. Viena no tām ir redzes lāzerkorekcija, kas strauji attīstās un piedāvā virkni inovatīvu risinājumu pacientu ērtībai un drošībai. Visā pasaulē jau vairāk nekā 32 miljoni cilvēku ir uzlabojuši savu redzi ar lāzerkorekcijas palīdzību, turklāt 95 % pacientu ir pilnībā apmierināti ar rezultātu, jo tas ir tūlītējs, prognozējams un stabils.

Foto: Publicitātes foto

Jau 25 gadus redzes lāzerkorekciju veic arī Latvijā

Pirmās redzes lāzerkorekcijas Baltijas valstīs 1999. gadā veica Dr. Solomatina acu centra ķirurgi profesora Igora Solomatina vadībā. Dati liecina, ka vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju ir redzes problēmas, un Dr. Solomatina klīnikas speciālisti gadā veic vidēji 1000 redzes lāzerkorekcijas operācijas.

Modernās tehnoloģijas, ar kurām strādā Dr. Solomatina acu centrā, ļauj izvēlēties vispiemērotāko ārstēšanas vai korekcijas metodi, tādējādi klīnika var lepoties, ka apmierināti ar saņemtā pakalpojuma rezultātu un līdz vecumdienām atbrīvoti no nepieciešamības lietot brilles ir 98 % pacientu, un tas ir labāks rādītājs nekā vidēji pasaulē.

Šis ievērojamais rezultāts ir sasniegts, pateicoties plašam piedāvāto pakalpojumu klāstam, izmantojot trīs paaudžu lāzerķirurģijas tehnoloģijas, lai koriģētu tādas redzes problēmas kā tuvredzība, tālredzība un astigmātisms.

Foto: Publicitātes foto

Pirmās paaudzes mūsdienīgas virspusējas redzes lāzerkorekcijas metodes ir PRK, "Epi–LASIK", "LASEK", "Trans–Epi LASIK", ko pielieto tuvredzības, tālredzības un astigmātisma gadījumos. Redze atjaunojas 3–7 dienu laikā, bet stabilizējas pēc 3–4 mēnešiem.

Otrās paaudzes metodes – "LASIK", "SuperLASIK", "FemtoLASIK". Arī tās izmanto tuvredzības, tālredzības un astigmātisma novēršanā. Pēc šīm operācijām pacienta redze atjaunojas jau 2–3 stundu laikā par gandrīz 100 %. Jāatzīmē, ka "LASIK" redzes korekcija ir šobrīd populārākā lāzerkorekcijas metode pasaulē.

Trešās paaudzes metodes "ReLEx SMILE", "SMILE Pro" novērš tuvredzību un astigmātismu. Operācija neatkarīgi no radzenes individuālajām īpašībām nodrošina izcilus rezultātus. Redze atjaunojas gandrīz uzreiz pēc operācijas. Piemēram, ar "Smile Pro" tehnoloģiju redzi abās acīs var uzlabot vien astoņās sekundēs.

Kopš redzes lāzerkorekcijas pirmsākumiem daudz kas ir mainījies. Ķirurģisko instrumentu un metožu izvēle ir nesalīdzināmi paplašinājusies. Ja agrāk nevarēja operēt pacientus ar kontrindicētiem radzenes parametriem, tad tagad tas lielākoties ir iespējams, izmantojot moderno aprīkojumu. Klīnikas speciālisti ļoti sekmīgi izmanto arī cita veida lāzerus un tehnoloģijas, lai nodrošinātu labāko rezultātu. Piemēram, ja lāzerkorekcija nav iespējama, pacientam tiek piedāvātas tādas metodes kā redzes korekcija ar optiskiem implantiem vai lēcas nomaiņas operācija.

Foto: Publicitātes foto

"Pirms nogriezt, septiņas reizes jānomēra"

Dr. Solomatina acu centra speciālisti par saviem pacientiem uzsāk rūpēties jau ilgi pirms operācijas. Tā kā trauksme un šaubas ir normāla reakcija uz nezināmo, ļoti svarīgi ir iepazīstināt cilvēku ar gaidāmo procesu, kas uzlabos viņa dzīves kvalitāti. Operācija sākas nevis operāciju zālē, bet krietni iepriekš – jau ar pirmo konsultāciju. Ar pacientu detalizēti pārrunā katru ārstēšanās posmu, un tas ievērojami mazina uztraukumu.

Klīnikas speciālisti katram piemeklē piemērotāko redzes korekcijas metodi. Izvēli nosaka radzenes individuālās īpašības un tuvredzības, tālredzības vai astigmātisma pakāpe. Izmeklēšanas posmā tiek apzināti visi iespējamie riski, lai izvairītos no neparedzētiem sarežģījumiem. Acu centra speciālists rūpīgi pārbauda pacienta acs anatomiju, noskaidro visas fona slimības un apspriež objektīvos apstākļus, ņemot vērā pacienta dzīvesveidu un nodarbošanos. Tas līdz minimumam samazina komplikāciju iespējamību, kas gan praksē nav ļoti bieži sastopamas. Dažos gadījumos cilvēki, kuriem veikta lāzerkorekcija, pēc laika atsāk lietot brilles, taču tas notiek ļoti reti, un to var iepriekš prognozēt.

Arī redzes lāzerkorekcijas veikšanai ir savi priekšnosacījumi

Redzes lāzerkorekcija tiek veikta pieaugušajiem: pacientam jābūt pilngadīgam, turklāt, vēlams, ne jaunākam par 19–20 gadiem. Redzei jābūt relatīvi stabilai vienu gadu pirms operācijas. Pastāv arī noteikti apstākļi, kuru dēļ lāzerkorekcija nav vēlama, piemēram, grūtniecība vai laktācija, autoimūnās vai ķermeņa sistēmas slimības, aktīvi iekaisuma procesi, tīklenes deģeneratīvas izmaiņas, citas acu slimības, tostarp progresējoša tuvredzība, un anatomiskas īpatnības.

Foto: Publicitātes foto

Kā norisinās operācija?

Operāciju zālē pacientu rūpīgi uzrauga vairāki speciālisti, tostarp oftalmologs, asistents un, ja nepieciešams, anesteziologs. Pacientam tiek izskaidrotas visas darbības, viņš tiek informēts, kā rīkoties, lai viss noritētu gludi. Operācija ir nesāpīga, un anesteziologs ir klāt galvenokārt tāpēc, lai palīdzētu pacientam pārvarēt spriedzi, ja tāda rodas, piemēram, gados vecākiem cilvēkiem stresa rezultātā var paaugstināties asinsspiediens vai rasties sirds ritma traucējumi. Šādos gadījumos pacients saņem nomierinošos līdzekļus, savukārt anesteziologs uzrauga visus parametrus, līdz pacienta garastāvoklis uzlabojas, asinsspiediens normalizējas un sirds ritms stabilizējas. Pateicoties šādai pieejai, pacients operācijas laikā uzvedas paredzami, ļaujot ķirurgam saglabāt mieru.

Nereti gadās pacienti, kuriem, piemēram, acu izmeklējumu laikā grūti noturēties nemirkšķinot, un viņi ir nobažījušies, vai spēs noturēt atvērtu aci operācijas laikā. Arī šajā gadījumā uztraukumam nav pamata, jo tiek uzstādīta īpaša ierīce, kas maigi notur plakstiņu, personāls sniedz padomu, kā uzvesties, kurp vērst skatienu. Pacienta acs muskuļi saraujas, bet plakstiņi paliek atvērti un netraucē ķirurgam veikt operāciju.

Foto: Publicitātes foto

Kad pacients sajūt pirmos iepriecinošos lāzerkorekcijas rezultātus?

Redzes atjaunošanās nenotiek vienlaikus ar audu pilnīgu atjaunošanos: lai arī redze kļūst ievērojami labāka uzreiz pēc operācijas, atslābt nedrīkst, un pacientam ir jāievēro ārsta norādījumi. Lielākā daļa cilvēku, kuriem lāzerkorekcija veikta ar "LASIK" un "Femto-LASIK" metodi, jau nākamajā dienā var vadīt automašīnu. Tomēr, neraugoties uz operācijas saudzīgumu, pastāv zināmi pēcoperācijas ierobežojumi. Atveseļošanās periodā ir ļoti svarīgi ievērot ārsta ieteikumus, lai izvairītos no traumām un infekcijas iekļūšanas acī, un tad jau pēc mēneša pacients var baudīt dzīvi jaunā kvalitātē – bez brillēm, lēcām un citiem ierobežojumiem.

Rūpēties par savām acīm vajag, un tas ir iespējams

Redze ir viena no vissvarīgākajām maņām, tāpēc doma par acu operāciju daudzos cilvēkos var izraisīt trauksmes sajūtu. Tā ir pilnīgi normāla reakcija uz nezināmo, un ar to var tikt galā, iegūstot pēc iespējas vairāk informācijas. Fiziski redzes lāzerkorekcija ir ļoti droša, ātra un nesāpīga procedūra. Pārdomas, kas saistībā ar operāciju daudziem liek svārstīties, ir finansiālais jautājums, un nereti paiet ļoti ilgs laiks, līdz tiek pieņemts lēmums.

Uz jautājumu, vai rūpes par veselību patiešām maksā dārgi, atbildes var būt dažādas. Cilvēki ņem kredītu studijām, nekustamā īpašuma vai auto iegādei. Nereti auto sen jau ir nolietojies, bet kredīta apmaksa turpinās. Turpretī veselībā ieguldītais bezprocentu aizņēmums sen jau būs nomaksāts, toties laba redze saglabāsies visu dzīvi.

Apmaksāt kvalitatīvu redzes korekcijas pakalpojumu klīnikā ar vislielāko pieredzi Baltijā – Dr. Solomatina acu centrā – var, gan izmantojot veselības apdrošināšanas polisi, gan klīnikas izsludinātās akcijas un citas atbalsta programmas. Par to vairāk var lasīt Dr. Solomatina acu centra tīmekļvietnē.

Dokumentus par saņemto medicīnas pakalpojumu apmaksu var pievienot, aizpildot gada deklarāciju. Vairāk informācijas Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Parūpēties par savām acīm – tas noteikti ir viens no labākajiem lēmumiem dzīvē.

Lai veiktu redzes pārbaudi un saņemtu oftalmologa ieteikumus Dr. Solomatina acu centrā, piesakieties pa tālruni +371 67217317 vai tiešsaistē, aizpildot anketu.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!