2014. gada oktobra beigās Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Grozījumi Vispārējās izglītības likumā, kas ļaus skolēniem centralizētā eksāmena svešvalodā vietā izvēlēties kārtot starptautiski atzītu pārbaudījumu.

Grozījumu, par kuriem Saeima lēma vienbalsīgi, spēkā stāsies 1. septembrī. Runājot par angļu valodu, populārākie starptautiski atzītie testi ir TOEFL un IELTS. Vairāk par šī lēmuma nozīmi, kā arī, testiem, stāsta Rīgas Biznesa skolas Angļu valodas centra direktore Tatiana Ginzburg.

Kas ir TOEFL un IELTS testi?

TOEFL un IELTS ir vispopulārākie starptautiski atzītie angļu valodas zināšanu testi, kā rezultātus pieprasa gandrīz visas izglītības iestādes, kurās mācības notiek šajā valodā. Abi testi nosaka, vai studentiem, kuru dzimtā valoda nav angļu valoda, valodas prasmes ir atbilstošas akadēmiskajai videi. Īsāk sakot, nosaka, vai students spēs augstskolā vai citā profesionālā vidē veiksmīgi mācīties un komunicēt. Uzzinot savus TOEFL un IELTS rezultātus, skolēnam un viņa vecākiem, ir arī iespēja salīdzināt savu valodas zināšanu līmeni ar rezultātiem visā pasaulē. Katru gadu ir pieejami statistikas dati un pētījumi, kuros ir salīdzināti rezultāti gan starp dažādām valstīm, gan vecuma grupām un tml.

Ar ko atšķiras TOEFL un IELTS?

Lai gan testi nedaudz atšķiras, abi testi pārbauda četrus angļu valodas zināšanu aspektus: lasīšanu, klausīšanos, rakstīšanu un runāšanu (Šis raksts sīkāk apraksta atšķirības starp abiem testiem). Lielākā atšķirība ir runāšanas daļa: TOEFL testā runa tiek ierakstīta mikrofonā, un runu izvērtē 6 neatkarīgi vērtētāji; IELTS - jārunā ar cilvēku, kurš pats arī runu novērtē. TOEFL tests ir jākārto datorā, bet IELTS - rakstiski. Ja nu gadījumā skolēnam nav tas skaistākais rokraksts, varbūt jāapsver TOEFL tests. Piekritēju netrūkst ne vienam, ne otram testam.

Kurš tad ir vieglāks?

Tas ir ļoti atkarīgs no katra paša. Es teiktu - ja skolēns ir vairāk skatījies ASV kino - jākārto TOEFL. Ja tuvāka ir britu angļu valoda, vai skolēns ir viesojies Lielbritānijā - IELTS. Katram formāts atšķiras, bet nav tā, ka kāds ir vieglāks vai grūtāks. Tomēr abiem testiem ir jāsagatavojas, it īpaši tādēļ, ka testi atšķiras no skolēniem ierastā centralizētā eksāmena.

Varbūt jākārto abi?

Vajadzība kārtot abus noteikti nav. Jebkura izglītības vai cita iestāde prasīs uzrādīt tikai vienu rezultātu. Taču jāatceras, ka šie testi nav bezmaksas - katrs tests izmaksā aptuveni 175 EUR.

Vai testu kārtošanu nodrošinās skolas?

Nē, skolām nav jānodrošina šo testu kārtošana. Ja skolēns ir izvēlējies centralizētā eksāmena vietā kārtot TOEFL vai IELTS, viņam pašam ir jāatrod iestāde, kur šo testu var kārtot, pašam ir jāpiereģistrējas, un pašam ir jāsedz izmaksas. Tā kā šis nav obligāts tests visiem skolēniem, bet gan izvēle tiem, kuri plāno stāties izglītības iestādēs, kur šos rezultātus prasa, izmaksas ir jāsedz pašiem.

Kā ir jāsagatavojas TOEFL un IELTS testiem?

Sagatavošanās procesam ir divi aspekti, bez kuriem nekādi neiztikt. Pirmais posms - ir jāapgūst angļu valoda. Ne velti Latvijas skolās angļu valoda tiek mācīta jau no pirmās klases - nevienu svešvalodu nevar apgūt dažās nedēļās. Otrais posms - iepazīšanās ar pašu testu. TOEFL un IELTS testu formāts ļoti atšķiras no skolēniem ierastā centralizētā eksāmena, tāpēc pirms testa noteikti ir ar to jāiepazīstas, lai testa dienā skolēns justos pārliecināts, un nerastos lieks satraukums.

Kad ir jākārto TOEFL un IELTS testi?

Tā kā 12. klases skolēniem jau decembra vidū ir jāpiesakās eksāmeniem, kurus skolēns vēlas kārtot, es ieteiktu testu kārtot jau 11. klases beigās (starptautisko testu rezultāti ir derīgi divus gadus). Piemēram, ja skolēns 11. klases beigās nokārto TOEFL testu, bet nav apmierināts ar rezultātu, viņam joprojām ir iespēja visu vasaru sagatavoties un kārtot TOEFL testu vēlreiz 12. klases sākumā. Ja skolēns joprojām ir neapmierināts ar rezultātu, var tomēr pieteikties angļu valodas centralizētajam eksāmenam. Savukārt, ja rezultāts apmierina, tad var izvairīties no lieka stresa eksāmenu laikā.

Kur var sagatavoties testiem un kur tos kārtot?

Vietas, kur sagatavoties TOEFL un IELTS testiem un tos kārtot, ir vairākas. Viena no vietām, kur ir iespējams kārtot IELTS testu, ir Baltic Council for International Education. RTU Rīgas Biznesa skolā ir iespējams kārtot TOEFL iBT testu. Ir vairākas vietas, kur sagatavoties testiem, bet RBS Angļu valodas centrs piedāvā arī sagatavošanas kursu. Šis kurss apvieno gan valodas apguvi, gan arī iepazīšanos ar testu, kā arī divus bezmaksas pārbaudes testus reālā TOEFL iBT testēšanas centrā.

TOEFL sagatavošanās kurss RBS Angļu valodas centrā sākas jau 2015. gada 12. janvārī. Vairāk informācijas par piedāvājumu var iegūt šeit, vai zvanot pa tālruni 67089800. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!