Foto: “Swetch” publicitātes foto
"Swetch" ir 2015. gadā Latvijā dibināts saliekamā dzelzsbetona un metāla konstrukciju projektēšanas birojs, kas jau septiņus gadus sniedz savus pakalpojumus Zviedrijā un Norvēģijā. Patlaban uzņēmums apvieno plašu profesionālu būvinženieru komandu, ierindojoties starp straujāk augošajiem lielo saliekamo ēku projektēšanas birojiem valstī.

Izaicinājumi Zviedrijas un Norvēģijas būvniecības un nekustamā īpašuma tirgos

Arī Zviedrijā un Norvēģijā, tāpat kā visā pasaulē, šobrīd bez izņēmuma notiek būvniecības un nekustamā īpašuma tirgus lejupslīde. Patiesībā šajā reģionā krīze iesākās gadu pirms Covid-19 pandēmijas un Ukrainas karš tirgu padarījis vēl smagnējāku. Lielākoties tieši būvmateriāli, īpaši metāla izmaksas, kādā brīdī iesaldēja daudzas investīcijas, liekot nekustamo īpašumu attīstītājiem sagaidīt biznesam labvēlīgāku laiku. Otrs iemesls ir zviedru un norvēģu banku paaugstinātās mājokļu kredītu procentu likmes, kas 2022. gada 3. ceturksnī uz pusi samazinājušas jaunu mājokļu pirktspēju un prognozēt ātru nekustamā īpašuma tirgus atgūšanos nevar. Gan Zviedrijā, gan arī Norvēģijā ir izteikts jaunu mājokļu tirgus deficīts, tādēļ esošajos ekonomiskajos apstākļos ziedu laikus piedzīvo jauna īres fonda būvniecība.

Neskatoties uz aprakstīto situāciju vairāki "Swetch" klienti nav apturējuši savas ieceres un izteikuši vēlmi pilnībā pabeigt ēku projektēšanu, lai pie pareizās tirgus situācijas "nospiestu pogu" un nekavējoties sāktu ēku ražošanu un būvniecību. Tāpēc "Swetch" uz Zviedrijas un Norvēģijas būvniecības un nekustamā īpašuma tirgus situāciju kopumā raugās cerīgi. Vajadzība pēc mājokļa un investīcijām šajā reģionā ir pietiekami augsta, tādēļ idejas un piedāvājumi jauniem projektiem netrūkst.

Uzņēmuma īpašnieks un būvinženieris Andris Eizenbergs atklāj:""Swetch" pasūtījumu portfelis 2022. gada beigās ir audzis, jo krīzes apstākļos zviedru un norvēģu būvnieki izvēlas konsultantus, kuri projektē ne vien drošākās, bet arī ekonomiski izdevīgākās konstrukcijas."

"Swetch" sniedz iespēju veidot starptautisku karjeru projektēšanā

Savos attīstības plānos uzņēmums neplāno apstāties un turpina mērķtiecīgu izaugsmi, kas nozīmē labāko rasētāju, būvinženieru un projektu vadītāju meklējumus. Potenciālajiem darba meklētājiem jāzina tas, ka "Swetch" ir īstā vieta ēku projektētāja karjeras izaugsmei starptautiskā vidē.

Uzņēmuma komandas kodolu veido būvinženieri ar plašu starptautisko projektēšanas pieredzi un spēcīgām zināšanām, kas aizgūtas Latvijas, Dānijas un Polijas tehniskajās universitātēs.

"Swetch" vadītājs Eizenbergs ir pārliecināts: "Projektēšanas biznesa pamatā ir cilvēks – viņa vēlme izzināt un ieviest inovatīvas un drošas pieejas ēku projektēšanā, taupot resursus un laiku visos būvniecības procesa posmos." "Swetch" apzinās, cik būtiski ir nodrošināt būvinženieru profesionālās kompetences celšanu gan nozares programmatūru apguvē, gan būvmehānikas jomā, tādēļ uzņēmumā ir izveidotas iespējas darbinieku apmācībām. "Attīstīt projektēšanas pakalpojumu eksportu ar augstu pievienoto vērtību nav iespējams bez pastāvīgām investīcijām komandā," uzsver uzņēmuma vadītājs.

"Swetch" realizējis vairāk nekā 150 augtas kvalitātes metāla un saliekamā dzelzsbetona konstrukciju projektus dažāda lieluma un tipa ēkām Skandināvijas reģionā. Gadu gaitā uzņēmumam izdevies izveidot veiksmīgu un stabilu sadarbības tīklu, kas apvieno saliekamo ēku konstrukciju ražotājus, būvniekus, arhitektus un nekustamā īpašuma attīstītājus visā Eiropā.

Svarīgi piebilst, ka būtiska loma projektētāja karjeras izvēlē ir arī augstskolai. Tieši tādēļ "Swetch" būvinženieri sniedz vieslekcijas Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības Inženierzinātņu fakultātes studentiem, kurās stāsta par projektētāja profesijas nozīmi, iepazīstinot ar projektētāja darba ikdienas priekšrocībām un izaicinājumiem.

"Swetch" jaunās mājas Rīgas modernajā centrā

Projekti starptautiskajā arēnā uzliek augstu latiņu arī attiecīgas darba vides uzturēšanā. Augot nodarbināto skaitam, pirms gada tika pieņems lēmums pārcelt "Swetch" telpas uz A klases biznesa centru "Verde" Skanstē, šajā projektā ilgtermiņā investējot pusmiljonu eiro un teju trīs reizes palielinot biroja telpu platību.

Šī gada augustā "Swetch" kļuva par pirmo "Verde" nomnieku, verot durvis mūsdienīgām darba vides iespējām aktivitātēs bāzētā un energoefektīvā birojā Rīgas modernajā centrā. Jaunā "Swetch" biroja dizainu izstrādājis arhitektu birojs "Lauder Architects", kas ieguvis plašas godalgas ne vien Latvijas Dizaineru savienības lokā, bet arī starptautiskos dizaina festivālos.

"Sniedzot ēku projektēšanas pakalpojumus, ikdienā būtisku uzmanību pievēršam būvmateriālu optimizēšanai, tādējādi ietaupot mūsu klientu būvniecības izmaksas un samazinot ēkas kopējo ietekmi uz vidi. Izdarot izvēli par labu "Swetch" biroja telpām "Verde", noteicošie faktori bija vides un energoresursu samērīga lietošana, kā arī biznesa centra sniegtās iespējas darbinieku labbūtības veicināšanai ikdienā. Moderns A klases birojs attīstītajā Skanstes apkārtnē Rīgā sniedz mūsu komandai darba un brīvā laika balansu, veicinot biznesa attīstību," ir pārliecināts Eizenbergs.

Par "Swetch"

"Swetch" jau septiņus gadus sniedz saliekamā dzelzsbetona un metāla konstrukciju projektēšanas pakalpojumus. "Swetch" nodrošina lielo ēku – skolu, biroju, dzīvojamo kvartālu, parkingu, viesnīcu, sporta centru, slimnīcu un citu saliekamo dzelzsbetona un metāla konstrukciju slodžu aprēķinus un rasējumu izstrādi. "Swetch" komandā ir augsti kvalificēti būvinženieri ar starptautisku pieredzi. Uzņēmumam ir divi biroji – Rīgā un Polijā.

"Swetch" Skandināvijā realizēto projektu portfelī ir Ārlandas Lidostas piektais termināls, Eskilstunas Universitātes studentu pilsētiņa, "Lidl" administrācijas ēka, vairāku rūpnīcu, viesnīcu, biroju un loģistikas centru, kā arī dzīvojamo ēku konstruktīvie risinājumi, kā arī bērnudārzi, skolas, medicīnas, sporta un sociālās aprūpes centri.

Vairāk par "Swetch" un darba iespējām uzņēmumā uzzini mūsu tīmekļa vietnē: www.swetch.se/lv

Seko projektēšanas uzņēmuma "Swetch" jaunumiem arī "Facebook" un "Linkedin"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!