Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās ir iespējams atbrīvoties no kataraktas un uzlabot redzi tikai ar vienu nesāpīgu un saudzējošu operāciju, kas ilgst ne vairāk kā 10 minūtes. Izmantojot īpaši precīzo Šveices lāzeru Ziemer Z8, tiek veikta acs lēcas nomaiņa un redzes korekcija atbilstoši pacienta acu individuālajiem parametriem. Dr. Solomatina Acu centra profesors Igors Solomatins stāsta, kā droši un efektīvi ārstē kataraktu labākajās pasaules klīnikās – un tagad arī Latvijā.

Vēl nesen katarakta bija zināma kā ar vecumu saistīta slimība, bet mūsdienās tā aizvien biežāk tiek diagnosticēta jaunākiem pacientiem – gan 70, gan 50 un pat 40 gadus veciem. Katarakta ir acs dabiskās lēcas pilnīga vai daļēja apduļķošanās. Kad acs lēca zaudē caurspīdīgumu, pasliktinās redze, tāpēc ir svarīgi savlaicīgi diagnosticēt kataraktu un veikt ārstēšanu, lai izvairītos no pilnīga redzes zuduma.

Mūsdienās minimāli invazīvākais un efektīvākais veids, kā atbrīvoties no kataraktas, ir ārstēšana ar jaunāko Ziemer Z8 femtolāzeru, kas var ietvert gan acs lēcas nomaiņu pret modernu augstākās klases implantu, gan redzes korekciju, kas būtiski uzlabos redzes kvalitāti un asumu vienlaicīgi.

Kas ir unikāls Ziemer Z8 lāzeram?

Dr. Solomatina Acu centrā tagad ir iespējams izārstēt kataraktu un iegūt izcilu redzi, izmantojot Baltijas valstīs modernāko lāzeriekārtu un pasaulē labāko ražotāju optiskos implantus. Un tas viss bez sāpēm, skalpeļa un šuvēm.

Jaunākais daudzfunkcionālais femtolāzers Ziemer Z8 darbojas zemā enerģijas līmenī ar ļoti īsiem impulsiem un augstu frekvenci, ievērojami samazinot acu audu bojājumus un blakusparādības, salīdzinot ar augstas enerģijas lāzeriem. Impulsi tiek piegādāti ar precizitāti, kas izteikta milimetru tūkstošdaļās, un operācijas daļa ar lāzeru aizņem nieka 20 sekundes. Šī saudzīgā pieeja ir īpaši svarīga pacientiem ar sarežģītu radzenes struktūru.

Turklāt patentētā Ziemer Z8 uzraudzības sistēma ļauj ķirurgam iegūt izcilu acs struktūras vizualizāciju un optimizēt katra operācijas posma veiktspēju. Lāzera saudzīgā iedarbība samazina mehānisko spriegumu, kā arī palielina pacienta komfortu procedūras laikā, kā arī nodrošina stabilu rezultātu daudzu gadu garumā.

Ar jauno lāzeru Ziemer Z8 iespējams veikt gan sarežģītas operācijas acu slimību ārstēšanā: no keratokonusa līdz radzenes transplantācijai, gan atjaunot redzi, iegūstot lielisku efektu.

Kā notiek operācija?

Kataraktas operācijas laikā iespējams veikt arī redzes korekciju. Piemēram, tagad Dr. Solomatina Acu centrā par astigmatisma lāzerkorekciju, kas tiek veikta reizē ar kataraktas noņemšanu, nav jāmaksā papildus, kas ir izdevīgi arī no finansiālā viedokļa.

Pirms operācijas uzsākšanas ķirurgs, izmantojot pacienta acu izmeklēšanas rezultātus, sagatavo manipulāciju plānu. Noteiktajā laikā pacients tiek nogādāts operāciju zālē, kur uzvelk speciālu apģērbu. Papildus komfortam tiek nodrošināti sedatīvie un pretsāpju līdzekļi. Tiklīdz pacients atrodas uz Ziemer Z8 gultas, uz ekrāniem tiek pārraidīta trīsdimensiju acu struktūru vizualizācija, un operācija var sākties.

Izmantojot īpaši precīzo lāzeri, apduļķotā dabiskā acs lēca tiek rūpīgi sadalīta fragmentos. Pēc tam tiek implantēta premium klases caurspīdīga lēca, kas ļauj skaidri redzēt jebkurā attālumā.

Lai gan kataraktas operācija ir diezgan invazīva, jau nākamajā dienā lielākajai daļai pacientu redze sasniedz 80–100%, kas ir unikāls rādītājs.

Kā uzzināt, vai man ir katarakta?

Kataraktu var identificēt pēc šādām pazīmēm: plēvīte vai migla acu priekšā, redzes asuma samazināšanās, redzes dubultošanās, krāsu uztveres pasliktināšanās, redzes skaidrības samazināšanās, it īpaši naktī, kā arī zīlītes krāsas maiņa. Ja jums ir viens vai vairāki kataraktas simptomi, nekavējoties apmeklējiet oftalmologu.

Cik sāpīga ir kataraktas ārstēšana ar Ziemer Z8?

Lai izvairītos no diskomforta procedūras laikā, tiek izmantota pilienu anestēzija, tāpēc viss process ir nesāpīgs. Operācija noris ļoti ātri – paša lāzera iedarbība ilgst aptuveni 20 sekundes, bet kopējais operāciju zālē pavadītais laiks ir 20–30 minūtes.

Turklāt līdzās cienījama vecuma pacientiem atrodas anesteziologs, jo šai pacientu grupai bieži ir citas slimības, kas ietekmē ķermeņa stāvokli operācijas laikā. Pacienta satraukums var paaugstināt asinsspiedienu un traucēt sirdsdarbību, tāpēc anesteziologs rūpīgi seko līdzi pacienta stāvoklim, lai tas būtu mierīgs un justos droši.

Kā uzzināt, vai kataraktas ārstēšana ar Ziemer Z8 ir piemērota man?

Inovatīvā lāzera sistēma Ziemer Z8 ļauj veikt saudzējošu kataraktas operāciju pat radzenes patoloģiju gadījumā. Pirms pierakstīšanās uz operāciju ir jāveic obligātā padziļinātā acu pārbaude un jāsaņem profesionāls padoms no pieredzējuša oftalmologa Dr. Solomatina Acu centrā.

Pamatojoties uz izmeklējuma rezultātiem, ārsts noteiks diagnozi un nepieciešamības gadījumā palīdzēs izvēlēties piemērotāko kataraktas ārstēšanas un redzes korekcijas metodi. Pārbaudes laikā varēsiet uzdot ārstam visus interesējošos jautājumus gan par redzi, gan pieejamajām procedūrām.

Pie Dr. Solomatina Acu centra ārstiem iespējams pierakstīties, zvanot pa tālruni +371 67 217 317 vai tiešsaistē, aizpildot veidlapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!