Foto: Publicitātes foto
Sievietes organisms dzīves laikā piedzīvo daudzveidīgas pārmaiņas, bieži vien pat neapzinoties, kas tieši ietekmē veselības stāvokli. Taču šo faktoru ir daudz: ģenētika, dzīvesveids, vides ietekme, medicīniskā aprūpe un sociālie faktori.

Izmaiņas pēc 40+

No pubertātes līdz menopauzei notiek izmaiņas hormonālās sistēmas darbībā, kas savukārt ietekmē arī vispārējo veselību. It īpaši to var novērot sievietēm perimenopauzes periodā. Perimenopauze – laika posms pirms menopauzes, kad notiek hormonālās izmaiņas, kas var ietekmēt sievietes fizisko un emocionālo labklājību.

Perimenopauzes periods parasti sakas 45-55 gadu vecumā un ilgst aptuveni 6-8 gadus, tomēr dažos gadījumos pat līdz 10 gadiem 

Šajā periodā var parādīties simptomi, kas negatīvi ietekmē sievietes dzīves kvalitāti ­­­– karstuma viļņi, svīšana, garastāvokļa svārstības un miega traucējumi. Nav iespējams noteikt precīzu vecumu, kad sākas perimenopauze.

Hormonālas izmaiņas un holesterīna līmenis

Hormonālās izmaiņas sievietes dzīves ciklā ietekmē arī holesterīna līmeni. Pāreja no reproduktīvā vecuma uz menopauzi visbiežāk notiek kopā ar "slikta" holesterīna līmeņa palielinājumu un augsta blīvuma holesterīna jeb "laba" holesterīna līmeņa samazinājumu.

Šādas holesterīna izmaiņas paaugstina kardiovaskulāro slimību (KVS) attīstības risku. Kardiovaskulārās saslimšanas ir slimības, kas skar sirds un asinsvadu sistēmu un var ietekmēt sirdi un asinsvadus. Šīs saslimšanas ir izplatītākais nāves cēlonis gan Eiropā, gan Latvijā, kur sieviešu mirstība no asinsrites sistēmas slimībām ir augstāka nekā vīriešu.

Pētījums par Latvijas sieviešu veselību

Ir svarīgi uzturēt veselīgu dzīvesveidu un kontrolēt savu holesterīna līmeni, kas ir būtisks faktors sirds veselības uzturēšanā. 61% sieviešu Latvijā ir paaugstināts zema blīvuma holesterīna jeb "slikta" holesterīna līmenis, bet 29,8% ir aptaukošanās.

Latvijas sievietēm ir unikāla iespēja piedalīties klīniskajā pētījumā, kur tiks pārbaudīta paniņu lietošanas ietekme uz "slikta" holesterīna līmeni.

Šobrīd top klīniskais pētījums par sieviešu veselību perimenopauzes laikā, kur Latvijas sievietēm ir lieliska iespēja BEZMAKSAS saņemt lipīdu spektra profila analīzi un gūt ieskatu par ēdienreizēs uzņemtajām uzturvielām. Vairāk par pētījumu
šeit

Aicinājums piedalīties pētījumā

Sertificētas uztura speciālistes Svetlanas Aleksejevas vadībā pētījuma dalībniecēm būs lieliska iespēja bez maksas gūt ieskatu par ēdienreizēs uzņemtajām uzturvielām un saņemt asins lipīdu profila analīzes, tai skaitā:

  • asins analīzes: kopējais holesterīns (KH), zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns (ZBL), augsta blīvuma lipoproteīnu holesterīns (ABL), triglicerīdi (TG), alanīnaminotransferāze (ALAT), glikoze plazmā;
  • uztura dienasgrāmatas izvērtējumu;
  • uztura rekomendācijas, ja tās būs nepieciešamas pēc uztura dienasgrāmatas izvērtējuma;
  • paniņas pētījuma laikā (dalībniecēm, kas būs intervences jeb iejaukšanās grupā).
Ja Tev ir 45-55 gadi, pēdējo 6 mēnešu laikā tika konstatēts mēreni paaugstināts “slikta” holesterīna līmenis (ZBL līmenis bija no 3,01 līdz 4,12 mmol/L) un pēdējo 6 mēnešu laikā Tev ir stabils ķermeņa svars (+/- 2 kg), tad piesakies pētījumam
šeit

Kontaktinformācija

Par jautājumiem saistībā ar dalību pētījumā rakstīt:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!