Foto: Publicitātes foto
7. oktobra rītausmā aptuveni 2500 "Hamās" teroristi iebruka Izraēlas dienvidos un līdz saulrietam bija brutāli nogalinājuši vairāk nekā 1200 izraēliešu un ārvalstu pilsoņu, izvarojot jaunas sievietes un nogalinot simtiem vīriešu un sieviešu miera mūzikas festivālā "Nova". Vienlaikus teroristi plosījās Izraēlas kibucos un pierobežas kopienās, nogalinot veselas ģimenes, tostarp bērnus, sievietes un seniorus. Turklāt, aptuveni 240 izraēlieši un ārzemnieki tika vardarbīgi nolaupīti un nogādāti Gazas joslā, kur lielākā daļa no viņiem joprojām tiek turēti gūstā jau vairāk nekā 60 dienas. Nolaupīto vidū ir vecāka gadagājuma cilvēki, bērni, tostarp uz nolaupīšanas brīdi 9 mēnešus vecs mazulis, sievietes un vīrieši.

Laika posmā no 24. līdz 30. novembrim Izraēla un "Hamās" īstenoja pagaidu pamieru, atbrīvojot daļu "Hamās" nolaupīto ķīlnieku apmaiņā pret lielāku skaitu palestīniešu ieslodzīto no Izraēlas cietumiem, lielākoties tādiem, kuri tika arestēti par teroristiskiem uzbrukumiem pret izraēliešiem. Svarīgi apzināties šo spriedzi un uzskatu atšķirības starp abām pusēm – kamēr Izraēla uzstāja, lai tiktu abrīvoti nevainīgi, mazi bērni un viņu mātes, kurus "Hamās" 7. oktobrī brutāli sagrāba par ķīlniekiem, "Hamās" pieprasīja slepkavības mēģinājumos iesaistītu teroristu atbrīvošanu, precīzi novelkot skaidras robežas, kas atšķir "ISIS" līdzīgi domājošo "Hamās" no Izraēlas un tās demokrātiskajiem rietumu sabiedrotajiem.

Pēc vairāku ķīlnieku atbrīvošanas no "Hamās" teroristu tuneļu tumsas, kur tie tika turēti, skopas, taču skarbas viņu liecības atklāja, kā "Hamās" izturējās pret šiem jaunajiem un trauslajiem ķīlniekiem, tādējādi uzsverot nepieciešamību nekavējoties atbrīvot visus atlikušos ķīlniekus no šo zvērīgo teroristu nagiem.

"Piecdesmit dienu ilgajā gūstā pie teroristiem daudzi Izraēlas ķīlnieki zaudēja līdz pat 15% no sava ķermeņa svara ," saka Dr. Jaels Mozers Glāsbergs, Telavivas Šneideru vārdā nosauktā medicīnas centra vecākais ārsts, īpaši izveidotas komandas, kuras uzdevums bija ārstēt atgrieztos ķīlniekus, pārstāvis. Dr. Itaijs Pesahs, Safras bērnu slimnīcas direktors Šebas medicīnas centrā netālu no Telavivas, preses konferencē sacīja, ka ķīlnieki ir "piedzīvojuši gan fiziskas, gan garīgas grūtības".


Parādās ziņojumi par spīdzināšanu un mokām, ko neaizsargātie ķīlnieki piedzīvoja, esot "Hamās" gūstā, piemēram, par: 12 gadus vecu izraēliešu gūstekni, kuru piespieda skatīties slaktiņa kadrus, un 9 gadus vecu ķīlnieci, kura pēc atgriešanās runāja tikai čukstus. Divu no "Hamās" gūsta atbrīvoto izraēliešu, brāļu Jagila Jākova (12) un Ora Jākova (16), ģimenes loceklis sacīja, ka citu ļaunprātīgu darbību starpā "Hamās" apzīmēja katru zēnu, izmantojot motocikla izplūdes cauruli, lai identificētu viņus, ja viņi pēkšņi izdomātu bēgt, to nedēļu laikā, ko pavadīja gūstā Gazā.

Liecības parāda arī medicīniskās palīdzības trūkumu tiem ķīlniekiem, kuriem tā bija nepieciešama. 21 gadu vecā Mia Šēma tika vardarbīgi aizvesta no mūzikas festivāla "Nova", kur teroristi viņai iešāva rokā. Viņai nācās pārciest šautas brūces sāpes, kamēr viņa tika turēta gūstā, ārstējoties tikai ar palestīniešu veterinārārsta palīdzību. "Viņa piedzīvoja traumu. Viņa ir tieva, viņa ir vāja," žurnālistiem stāstīja Mias tante, piebilstot, ka Miai, atrodoties nebrīvē, nācās pašai sev veikt fizikālo terapiju.

Citi ķīlnieki teica, ka viņi gūstā tika nošķirti no ģimenes locekļiem, un viņiem vairākkārt tika teikts, ka "Izraēla ir viņus pametusi", lai iedragātu viņu gara spēku.

Pēc sešu ģimenes locekļu atgriešanās, 34 gadus vecā Šekeda Harana pauda sajūtu, "ka steidzami jāatgriež visus ķīlniekus, jo tagad mēs zinām, kāda ir realitāte". Katra diena, kas paiet, samazina iespēju atvest atpakaļ šos cilvēkus, jo īpaši ļoti mazos bērnus, kas joprojām ir tur, sievietes, vecāka gadagājuma cilvēkus, un arī tēvus un jaunus vīriešus.

Daniela Aloni, Emīlijas māte, 7. oktobrī tika kopā ar meitu nolaupīta un aizvesta uz Gazu.

Pēc atbrīvošanas Daniela dalījās savā pieredzē videoklipā, sakot: "Mūsu meitas redzēja lietas, kuras bērniem vai jebkuram cilvēkam nebūtu jāredz. Tas bija baisi... Es runāju un trīcu... Tas bija šausminoši."

84 gadus vecā Diza Heimane, arī viena no atbrīvotajām, liecināja video: "Mēs bijām uz bada sliekšņa... laikam ejot, ievainojumi kļuva arvien smagāki, ķermeņa spēja izdzīvot kļuva ierobežota."

Joheveds Lifšics, 85 gadus vecs vīrs, kurš izdzīvoja "Hamās" gūstā sacīja: "Katra diena ir kritiska to apstākļu dēļ. Dzīves apstākļi tur ir ļoti skarbi, jo tuneļos beidzas skābeklis. Kad notiek kaujas, jūs baidāties, ka viņi atriebsies mūsu ķīlniekiem."

Daži no "Hamās" gūstā turētajiem ķīlniekiem ir gājuši bojā. Dažus nežēlīgi noslepkavoja viņu sagūstītāji, citi tika ievainoti pēc nolaupīšanas un nesaņēma pienācīgu medicīnisko palīdzību, bet dažiem, īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem, tika liegts saņemt ierastās zāles. "Mēs nezinām, vai kāds mūsu tēti nožņaudza vai nošāva, bet es saku, ka viņš tika noslepkavots gūstā Gazā, jo viņš nesaņēma nepieciešamo aprūpi un pārtiku. Pēc četriem mēnešiem viņam būtu palikuši 86 gadi. Viņš bija neatkarīgs cilvēks, taču viņam bija daudz pagātnē radušos veselības problēmu," sacīja Boazs Zalmanovičs, Arje (Zalmana) Zalmanoviča, kurš tika nolaupīts 7. oktobra slaktiņā no savām mājām Nirozas kibucā, dēls. Pagājušajā nedēļā viņa ģimene saņēma oficiālu paziņojumu par viņa nāvi gūstā Gazā.

Šī raksta tapšanas brīdī Gazas joslā joprojām atrodas 137 nolaupītie (117 vīrieši, 20 sievietes, tostarp divi bērni un 11 ārzemnieki). VISU ķīlnieku atgriešana joprojām ir Izraēlas Valsts vissaugstākā prioritāte.

Neiedomājamā, bet tai pašā laikā šausminoši dokumentētā brutalitāte, par kuras lieciniekiem 7. oktobrī kļuva pasaule, kad "Hamās" teroristi ar prieku noslepkavoja, izvaroja, spīdzināja un sadedzināja simtiem izraēliešu, kā arī satraucošie un šausminošie pierādījumi, ko sniedza nedēļām ilgstošajā "Hamās" gūstā turētie ķīlnieki, summējas neatliekamā vajadzībā steidzami atgriezt mājās mūsu bērnus, sievietes, vīriešus, mūsu vecākus un vecvecākus, mūsu māsas un brāļus, kas joprojām ir "Hamās" ķetnās.

Izraēlas paustais aicinājums nekavējoties atbrīvot ķīlniekus no Gazas ir skaļš un skaidrs. Ikvienam Latvijā, Eiropā un pasaulē, kurš identificē sevi ar cilvēciskām un morāles vērtībām, būtu tam jāpievienojas, skaļi paužot un pieprasot – atgrieziet viņus mājās TAGAD – visus ķīlniekus, kas tiek brutāli turēti "Hamās" gūstā vairāk nekā astoņas nedēļas, atgrieziet viņus mājās TAGAD, kamēr nav par vēlu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!