Foto: Publicitātes foto

Laiks skrien vēja spārniem, tāpēc mūsdienās tāds jautājums kā grūtniecības plānošana tiek atlikts uz arvien vēlāku laiku. Iemesli tam ir visdažādākie – jāiegūst laba izglītība, jāizveido veiksmīga karjera, jāsatiek ideālais partneris, jāpadzīvo sev un, visbeidzot, jāiegūst 100% stabilitātes sajūta, lai varētu nodrošināt pienācīgus dzīves apstākļus jaunajai dzīvībai.

Tāpat arī dažādi veselības traucējumi mēdz kļūt par iemeslu, kāpēc doma par bērniņa radīšanu uz laiku jāatliek. Taču, kā zināms, bioloģiskais pulkstenis nestāv uz vietas un laiks, kad iespējams visveiksmīgāk ieņemt, iznēsāt un dzemdēt veselīgu mazuli, diemžēl ir ierobežots – grūtniecība pēc 35 gadu vecuma var kļūt par lielāku izaicinājumu, turklāt ir saistīta ar dažādiem riskiem gan sievietei, gan mazulim, jo, organismam novecojot, dzimumšūnu skaits un kvalitāte neizbēgami samazinās, pat, ja tiek ievērots veselīgs un aktīvs dzīvesveids. Ko darīt tām sievietēm, kuras nākotnē vēlas bērniņu, taču, pienākot 30 gadu vecumam, saprot, ka nav tam vēl gatavas? Mūsdienīgs un drošs risinājums ir oocītu (olšūnu) sasaldēšana.

Vairāk par to, kādos gadījumos vērts apsvērt domu par oocītu sasaldēšanu, stāsta "Northway klīnikas" ārste, ginekoloģe-reproduktoloģe un neauglības ārstēšanas speciāliste Uļjana Lapaja (Ulyana Lapay).

Olšūnu vitrifikācija jeb ātrā sasaldēšana ir droša un efektīva metode, kas ļauj sievietei saglabāt savu reproduktīvo materiālu un dzemdēt veselīgu bērniņu arī vēlākā vecumā. Izmantojot šo metodi, šūnu izdzīvošanas iespējamība ir vairāk nekā 95%. Olšūnas, kuras tiek sasaldētas un, kad nepieciešams, atsaldētas, ne ar ko neatšķiras no nesasaldētām olšūnām – tās ir tikpat spējīgas veiksmīgi apaugļoties un veidot embrijus, kuri, savukārt, var tikt implantēti un nodrošināt vesela bērna attīstību. Sasaldētās olšūnas iespējams droši uzglabāt vairākus gadus, pasargājot tās no riskiem, kas saistīti ar novecošanu un dažādiem ārējiem faktoriem.

Foto: Publicitātes foto

Kad vērts apsvērt olšūnu sasaldēšanu?

Faktori, kad rekomendējama olšūnu sasaldēšana, iedalāmi divās lielās grupās – sociālie un medicīniskie.

Atliktā grūtniecība

Lēmums atlikt pirmo grūtniecību uz vēlākiem gadiem bieži tiek pieņemts, izejot no dažādiem sociālajiem faktoriem, kas saistīti ar mūsdienu dzīves ritmu. Arvien vairāk jaunu cilvēku izvēlas nesteigties ar bērniņu plānošanu, ko, no vienas puses, var saprast, jo laika posms no 20 līdz 35 gadu vecumam ir labākais, kad tiekties uz karjeras virsotnēm, dzīvot sev. Taču no medicīniskā viedokļa šis ir arī sievietes labākais reproduktīvais vecums, kad iespējas palikt stāvoklī un nodrošināt labvēlīgu grūtniecības norisi ir visaugstākās. Tāpēc, ja grūtniecība tiek plānota tikai pēc 30–35 gadu vecuma, ir vērts apsvērt olšūnu sasaldēšanu. Oocītu sasaldēšana ir kā sava veida auglības apdrošināšana nākotnei, kas ļauj sievietei mierīgi koncentrēties uz savu personīgo izaugsmi un karjeru, parūpēties par finansiālo stabilitāti, satikt īsto vīrieti, ar kuru veidot ģimeni un radīt bērniņu tam ērtākā un piemērotākā dzīves posmā. Tāpat tas ir risinājums, ja sievietei jau ir bērns un viņa vēlas nogaidīt ar otrā pēcnācēja plānošanu.

Foto: Publicitātes foto

Onkoloģiskas saslimšanas

Viena no sieviešu vidū izplatītākajām onkoloģiskajām slimībām ir krūts vēzis. Lai arī, salīdzinot ar citām onkoloģiskām slimībām, krūts vēzis ir veiksmīgi ārstējams, tādas ārstniecībai nozīmīgas procedūras kā ķīmijterapija, staru terapija, hormonu terapija un citas var būtiski ietekmēt sievietes organisma veselos orgānus, tostarp reproduktīvo sistēmu. Tomēr jāuzsver, ka nedz onkoloģija, nedz tās ārstēšana nav šķērslis, lai laistu pasaulē veselīgu mazuli. Pateicoties tādam risinājumam kā ģenētiskā materiāla sasaldēšana, ikvienam onkoloģijas pacientam, gan sievietei, gan vīrietim, ir iespēja nodrošināties pret terapijas iespējamo nelabvēlīgo ietekmi uz reproduktīvo funkciju un saglabāt savas reproduktīvās šūnas izmantošanai nākotnē, lai pēc atveseļošanās varētu droši realizēt sapni par bērniņu.

Samazināta olnīcu rezerve un priekšlaicīgas menopauzes risks

Dažām sievietēm ir augstāks priekšlaicīgas menopauzes risks, kā rezultātā olnīcu funkciju izsīkums var attīstīties krietni agrāk nekā 40 gadu vecumā. Par iemeslu tam var kalpot kā ģenētika (ģimenē priekšlaicīga menopauze bijusi vairākās paaudzēs), tā dažādas autoimūnas saslimšanas vai ķirurģiskas operācijas. Ar grūtībām palikt stāvoklī var saskarties arī sievietes 20–30 gadu vecumā. Ir situācijas, kad profilaktiskas apskates laikā pie ginekologa jaunām sievietēm tiek diagnosticēta samazināta olnīcu rezerve jeb olnīcu reproduktīvais potenciāls. Šāda traucējuma cēloņi var būt visdažādākie – kaitīgie ieradumi, tādi kā smēķēšana, ģenētiski traucējumi, cistas olnīcās, olnīcu operācijas un citi iemesli.

Tomēr arī šie gadījumi neizslēdz grūtniecības iestāšanās iespēju. Parūpējoties par drošības spilvenu, proti, veicot oocītu sasaldēšanu, var saglabāt iespēju nākotnē tikt pie bērniņa medicīniskās apaugļošanas ceļā, izmantojot savas, nevis donoru olšūnas.

Ģenētika

Retos gadījumos grūtības palikt stāvoklī sievietei var būt saistītas arī ar ģenētiskiem iemesliem – hromosomu struktūras vai skaita izmaiņām, atsevišķu gēnu vai to fragmentu mutācijām. Lai arī ģenētiskos iemeslus novērst nevar, savlaicīga precīzas diagnozes uzstādīšana var palīdzēt nākotnē izveidot ģimeni. Liela daļa ģenētisko izmaiņu kļūst izteiktākas līdz ar vecumu, bet, saglabājot olšūnas labākajā reproduktīvajā vecumā, var parūpēties par to, lai ģenētiskie faktori nekļūst par šķērsli grūtniecībai.

Endokrīnās sistēmas un citi veselības traucējumi, operācijas

Nereti par iemeslu, kāpēc sievietēm neizdodas palikt stāvoklī, kļūst endokrīnās sistēmas traucējumi. Piemēram, visbiežākais endokrīnais traucējums, kas sievietēm reproduktīvajā vecumā var sagādāt grūtības ieņemt bērniņu, ir policistisko olnīcu sindroms (PCOS). Tāpat arī vairogdziedzera darbības traucējumi nereti rada auglības problēmas.

Ja zini, ka tavs veselības stāvoklis var kļūt par šķērsli grūtniecībai, vai ir gaidāma kāda nopietna ginekoloģiska operācija, kas var apdraudēt tavu auglību, kā arī, ja saproti, ka gluži vienkārši vēl neesi gatava ģimenes veidošanai, olšūnu sasaldēšana var kļūt par nozīmīgu dzīves lēmumu, kas saglabās tavas iespējas kļūt par māmiņu nākotnē. Esi gaidīta "Northway klīnikā" uz konsultāciju pie dakteres Uļjanas Lapajas, kura izstāstīs par šo iespēju plašāk un atbildēs uz visiem tevi satraucošajiem jautājumiem. Piesakies konsultācijai par oocītu sasaldēšanu oktobrī bez maksas! Nepalaid garām iespēju kļūt par laimīgu veselīga bērniņa mammu!

Pieteikties uz konsultāciju iespējams, zvanot uz tālruni +371 26407723 vai +371 28664723, rakstot e-pastu info@northwayklinika.lv, kā arī elektroniskā pieraksta sistēmā www.piearsta.lv

www.northwayklinika.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!