Kā liecina pētījumu centra "SKDS" un "Lidl Latvija" veiktā aptauja, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju interesējas par veselīgākas pārtikas iegādi – 64% respondentu aptaujā atzina, ka viņus interesē, kā ikdienā samazināt uzturā patērētā sāls un cukura daudzumu. 54% respondentu norādīja, ka vienkāršs un ērti saprotams pārtikas produkta uzturvērtības marķējums veicinātu veikalā biežāk izvēlēties produktus ar augstāku uzturvērtību.
Šāds vienkāršs un ērti saprotams marķējums pārtikas produkta uzturvērtības novērtējumam jau ir izstrādāts – tas ir Nutri-score.
"Nutri-score ir zinātniski pamatota pārtikas marķējuma sistēma, kas ātri un raiti kategorizē produktus pēc to uztura vērtības. Marķējuma nosaukums ir saīsinājums no angļu "nutritional score", kas tulkojumā nozīmē "uzturvērtības punktu skaits". Svarīgs fakts, kas jāliek aiz auss – vislabāk burtu kaujas jeb produktu savstarpējo salīdzināšanu veikt vienas produktu kategorijas ietvaros. Nebūs loģiski paņemt rupjmaizi, kas pēc būtības ir A, un salīdzināt ar cukurotu batoniņu, kas ir D vai E. Tie produkti ir dažādi pēc savas pamata būtības. Savā starpā nepieciešams salīdzināt vai nu vairākas maizes, vai nu vairākus šokolādes batoniņus," stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.