Foto: Publicitātes foto

Lai arī Latvija tiek uzskatīta par vienu no tīrākajām Eiropas valstīm, vides piesārņojuma problēma ir aktuāla arī pie mums. Tā skar pat nacionālos parkus un citas aizsargājamās dabas teritorijas, kas veido būtisku mūsu dabas bagātību un ekosistēmu daļu, bet diemžēl cieš no piesārņojuma. Lai risinātu šo problēmu, talkā vides aktīvistiem nāk arī uzņēmumi. Mazumtirgotājs "Lidl Latvija" jau vairākus gadus aktīvi iesaistās vides saglabāšanas iniciatīvās, uzsverot ilgtspējību kā vienu no savas darbības pamatprincipiem.

Sadarbībā ar Pasaules Dabas fondu Latvijā (PDF) un Dabas aizsardzības pārvaldi uzņēmuma darbinieki ik septembri piedalās starptautiskajā iniciatīvā "River Cleanup Collective" jeb upju sakopšanas talkā. Tās mērķis ir ne tikai praktisks kā atkritumu savākšana Gaujas Nacionālajā parkā, bet arī darbinieku un plašākas sabiedrības izglītošana par nepieciešamību saudzēt dabas resursus. Arī šogad, 6. septembrī, Gaujas Nacionālajā parkā, Siguldā, upju sakopšanas talkas laikā "Lidl Latvija" darbinieki, brīvprātīgie domubiedri un PDF Latvijas biroja pārstāvji kopīgiem spēkiem savāca vairāk nekā 1 tonnu atkritumu no nacionālā parka teritorijā esošajam mazajām upītēm un gravām.

Foto: Publicitātes foto

Palīdzēt darot - kā "Lidl Latvija" iesaistās upju attīrīšanā

Kā daļa no globāla mazumtirdzniecības tīkla, "Lidl Latvija" aktīvi iesaistās upju sakopšanas jeb "River Cleanup Collective" iniciatīvā, kas ir daļa no "Schwarz" grupas plastmasas samazināšanas stratēģijas "REset Plastic". Šī iniciatīva, kas aizsākās 2022. gada rudenī, lai attīrītu Donavas upi no piesārņojuma, tagad ir paplašināta, iekļaujot grupas uzņēmumus dažādās valstīs. Šogad "Lidl " iniciatīvā piedalās teju 20 valstis, tostarp arī "Lidl" komanda Latvijā.

Uzņēmuma pārstāve, Korporatīvās un sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule stāsta, ka iesaistoties talkās "Lidl" vēlas ne tikai uzlabot ūdens kvalitāti un samazināt piesārņojumu, kas būtiski apdraud bioloģisko daudzveidību un ekosistēmas, bet arī parādīt, kā konkrēta rīcība var palīdzēt risināt radušās vides problēmas. "Atkritumi, ko cilvēki neapdomīgi atstāj upēs, strautos un to krastos ierobežo dabisko dzīvotņu iespējas veiksmīgi attīstīties un rada nopietnu apdraudējumu bioloģiskajai daudzveidībai un vides ilgtspējai. Rīkojot talkas un attīrot mazās upītes un gravas, ne tikai tiek uzlabota vietējā teritoriju un tās dabas daudzveidība, bet arī tiek veicināta sabiedrības izpratne par vides aizsardzības nozīmi," atklāj Antra.

Foto: Publicitātes foto

Riepas, plēves, caurules un citi atkritumi joprojām "dzīvo" arī šeit

Latvijā joprojām aktuāla ir upju un to apkārtnes piesārņošanas problēma, un arī šogad novērojams liels cilvēku radītais piesārņojums upju teritorijās. Lai gan tiek veiktas aktīvas darbības vides aizsardzībā, situācija rāda, ka joprojām ir būtiski pievērst uzmanību piesārņojuma novēršanai. Pirmā upju talka norisinājās 2023. gada septembrī, kad tika atzīmēta arī Gaujas Nacionālā parka 50. gadadiena. Tajā brīvprātīgie kopā ar "Lidl Latvija" darbiniekiem devās attīrīt Vējupītes gravu Siguldā, savukārt šogad, 6. septembrī, "Lidl Latvija" biroja, loģistikas centra un veikalu darbinieki izbrīvēja laiku savos kalendāros un izmantoja uzņēmuma apmaksātu darba dienu, lai sakoptu Lakstīgalas, Pūču, Kraukļupītes gravas un mazās upītes, kā arī Vējupītes gravu, kur tika savākta vairāk nekā tonna dažāda veida atkritumu! Tika atrastas gan vieglo un smago automašīnu riepas, vecas siltumnīcu plastmasas plēves, ķerras, saplēstas pudeles, plastmasas un metāla caurules, dažādi plastmasas iepakojumi, kā arī elektroniskās cigaretes.

Šīs talkas apliecina, ka, neraugoties uz veiktajiem vides aizsardzības pasākumiem, ir nepieciešama pastāvīga sabiedrības iesaiste un izglītošana, lai pēc gadiem mums nebūtu iespēja savākt tonnām atkritumu nacionālo parku teritorijās un piekrastes zonās. "Lidl Latvija" pārstāve Antra Birzule norāda, ka uzņēmums savā ikdienas darbā meklē jēgpilnas iespējas un ievieš risinājumus, lai savu piegādes ķēdi un operatīvo darbību veidotu videi draudzīgāku. Par galveno mērķi "Lidl" ir noteikuši, ka nepieciešams izslēgt vai līdz maksimumam minimizēt negatīvo ietekmi uz klimatu un bioloģisko daudzveidību, apzinoties uzņēmuma mērogu un tā iespējamo ietekmi uz vidi un arī sociālajiem jautājumiem.

Foto: Publicitātes foto

Kādēļ svarīgi kopt upes?

Upju un to apkārtņu attīrīšana no atkritumiem ir būtiska, lai saglabātu upju ekosistēmas kvalitāti un funkcionalitāti. Cilvēku atnestie atkritumi var izraisīt ūdens piesārņojuma palielināšanos, kas var kaitēt ne tikai ūdenī mītošajiem dzīvajiem organismiem, bet arī cilvēkiem, kuri šo ūdeni izmanto. Pasaules Dabas fonda direktors Latvijā Jānis Rozītis norāda, ka kopā ar "Lidl Latvija" divu gadu upju tīrīšanas pasākumos ir strādāts bioloģiski augstvērtīgās vietās – upes straujtecēs, ko ieskauj maz ietekmēti nogāžu un gravu meži, iežu atsegumi. Ir savāktas vairākas tonnas cilvēku atstātu un izmestu visdažādāko atkritumu, kas krājušies vairākas desmitgades, negatīvi ietekmējot un mainot floras un faunas sastāvu šajās dabas pērlēs, gravās un upītēs, tālāk Gaujā un arī Baltijas jūrā.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējo divu gadu laikā izvēlētais talku galamērķis, Gaujas Nacionālais parks, kas dibināts 1973. gadā, ir ne tikai vecākais nacionālais parks Latvijā, bet arī viens no nozīmīgākajiem dabas rezervātiem, kas nodrošina dzīvotnes daudzām retām augu un dzīvnieku sugām. Šajā parkā gravas un upes veido unikālu ainavu un nodrošina dzīvotnes vairāk nekā 800 vaskulāro augu sugām, 149 putnu sugām un 48 zīdītāju sugām. Jānis Rozītis norāda, ka tieši cilvēka radītais piesārņojums, līdztekus dzīvotņu iznīcināšanai mežos, pļavās, purvos, ūdeņos, invazīvajām sugām un klimata pārmaiņu ietekmēm, ir viens no iemesliem straujajai dabas daudzveidības izzušanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!