Foto: Shutterstock

Notvert kumosu saldās dzīves jeb "La Dolce Vita" var tikai Itālijā. Viena no kontrastu vietām šajā pusē ir Sicīlija – lielākā Vidusjūras sala un Itālijas autonomais reģions, kur ik uz stūra manīt vēstures elpu, sauli un itāļu virtuves šedevrus. Uzkāpt vulkānā, nopeldēties tirkīzzilā jūrā un... Ko vēl piedzīvot Sicīlijā bez populārākajiem galamērķiem?

Sicīlijas reģiona administratīvais centrs Palermo vilina ar savu mūsdienīgā un senā sajaukumu. Te var apskatīt gan pusgadsimtu senas strūklakas, tūkstošiem gadu senu arhitektūru, modernās mākslas muzejus un vilinošas pludmales. Lidojot brīvdienās uz Vidusjūras salu, protams, jāpiestāj arī Taormīnā, Katānijā un citās lielākajās pilsētās. Taču ir vērts piestāt arī ne tik populārās un mazāk zināmās vietās un ciematos!

Iespaidīgie uguns spļāvēji – vulkāni

Sicīliju kā galamērķi bieži izvēlas Etnas dēļ – lai redzētu Eiropā augstāko vulkānu. Tas ir arī salīdzinoši viegli pieejams apskatei. Atliek vien doties uz Etnas pakājē esošo Katāniju, sameklēt ceļvežos bezmaksas takas vai atrast pārgājienu gida pavadībā un doties augšā. Kāpiens, protams, ir iespaidīgs, Etna varena un, protams, jāredz, bet vērts apsvērt došanos vēl uz citu Sicīlijas vulkānu.

Foto: Shutterstock

Uz vienas no Lipāru jeb Eolu salām Tirēnu jūrā atrodas Stromboli vulkāns. Lai gan zemāks un mazāks par Etnu, tas ir ievērības cienīgs ar to, ka te ļoti bieži notiek lavas izvirdumi – ik pēc pāris minūtēm vai dažām stundām. Uz Stromboli salu var nokļūt, piemēram, no Milaco ostas ar kuģīti. Jāņem vērā, ka vulkāna apmeklēšana notiek gida pavadībā, tāpēc vērts rezervēt vietu kādā no pārgājienu grupām, lai vulkāna izvirdumus piedzīvotu drošos apstākļos.

Dabas varenība un saliņas šarms – Sirakūzas un pieturpunkti

Tūristu ceļvežos kā viena no obligātajām vietām, kas jāredz Sicīlijā, bieži minētas Sirakūzas – pilsēta salas austrumu krastā. Jā, tā apbur ar antīko vecpilsētu, kur joprojām manāma seno grieķu ietekme. Taču vērts doties tālāk par Sirakūzu šaurajām ieliņām.

Sirakūzu tilts savieno ar Ortidžas salu – Sirakūzu vēsturisko centru. Saliņa ir pavisam neliela, aptuveni kilometru gara, bet tajā savām acīm var redzēt baznīcas, pilsētas laukumus, vietējo velšu tirdziņu un citas ar kultūru bagātai pilsētiņai raksturīgas vietas.

Foto: Shutterstock

Un, ja jau atbraukts uz Sirakūzu pusi, vērts doties arī kādā garākā dabas pārgājienā. Šajā pusē atrodas viens no skaistākajiem dabas rezervātiem – "Cavagrande del Cassibile". Dabas rezervātam cauri tek Kasibiles upe, kā arī te izvietojies liels kanjons ar skaistiem ūdenskritumiem un dabas "baseiniem" jeb ezeriņiem, kuriem līdzās gulst kaļķakmens kāpnītes. Šobrīd gan pārvietošanās rezervāta dabas takās mēdz būt ierobežota, tāpēc par pieejamību vērts noskaidrot tuvākajos tūrisma informācijas centros.

Sicīlijas mazo pilsētiņu skaistums

Sicīlijas šarms ir tās mazās pilsētiņas un ciemi, kur, šķiet, apstājas laiks un dzīve rit mierīgāk. Notvert īstenu nekā nedarīšanas saldmi jeb "dolce farniente". Pašos Sicīlijas ziemeļos, apmēram stundas brauciena attālumā no salas galvaspilsētas Palermo, atrodas nelielā Čefalu, kuru itālieši mēdz dēvēt par Itālijas skaistāko ciemu. Senajā jūrnieku pilsētiņā var apskatīt ne vien senas baznīcas un ostmalu, bet arī noķert šauro ieliņu šarmu. Tāpat noteikti jāieplāno laiskošanās kādā no skaistajām pludmalēm, piemēram, nomaļākajā "Caldura" pludmalē.

Foto: Shutterstock

Savukārt tuvāk Sicīlijas dienvidiem atrodas vēl viena skaista pilsēta – Raguza. Tā izbūvēta starp divām ielejām uz klinšakmens pakalna. Raguza slavena ar itāļu baroka stila ēkām, kas saglabājušās līdz mūsdienām. Senatnīgajās ieliņās gribēsies piestāt ik pēc dažiem metriem, lai apbrīnotu ēku fasādes, baznīciņas un citus objektus. Jārēķinās gan, ka brīžiem kāpiens būs iespaidīgs, kā jau kalnu pilsētiņā, taču noteikti tā vērts – īpaši saulrietā.

Ko vēl piedzīvot Sicīlijā?

Noteikti jāapskata UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā Tempļu ieleja, kur apskatāmas astoņu tempļu paliekas. Vērts arī apciemot kādu no Etnas pakājē esošajām vīna darītavām, jo vulkāniskā zeme ir īpaši auglīga un šai pusē audzē tādas vīnogu šķirnes, kādu nav citur. Un citroni, kur nu bez tiem! Mēļo, ka visgardākie nobriest tieši šajā salā, tāpēc baudi citronu desertus, kokteiļus un meklē pat kosmētiku, kuras sastāvā izmantots šis spirgtais citrusauglis.

Ieplāno saulainas brīvdienas Sicīlijā septembrī – "Novatours" piedāvā tiešos lidojumus reizi nedēļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!