Foto: Shutterstock

Doties uz salu, kur visu gadu valda tropiskais klimats un ir silts, – kāpēc gan ne? Ja vēl vietējie silda ar viesmīlību, bet pludmales vilina ar tirkīzzilo ūdeni, grūti pretoties Šrilankas šarmam. Lūk, daži skaisti Šrilankas pieturpunkti un svarīgākais, kas jāzina, dodoties uz Indijas okeāna salu.

Modernie pilsētas vaibsti mijas ar zaļojošo dabu – ko apskatīt

Kolombo ir Šrilankas galvaspilsēta un obligātais apskates objekts, ierodoties šajā valstī. Kolombo izceļas ne tikai ar savu urbāno vidi, bet arī koloniālisma atstātajām pēdām. Starp debesskrāpjiem atrodamas arī zaļas oāzītes, skaisti nami un rosība. Vērts doties ne tikai uz Nacionālo muzeju, bet arī Gangaramajas templi (Gangaramaya), "Galle Face Green" urbāno parku, kas stiepjas 500 metru garumā līdzās pludmalei, un rosīgo "Pettah" tirgu. Un noteikti izbraukt ar tuktukiem!

Uz ziemeļiem no galvaspilsētas atrodas Negombo – pilsēta, kas izceļas ar portugāļu, holandiešu un britu koloniju laikā atstāto mantojumu un slavena ar gadsimtiem senajām zvejniecības tradīcijām. Negombo vērts paviesoties ne tikai zivju tirgū, bet arī doties izbraucienā ar laivu pa holandiešu kanālu, kas aizved līdz pat Kolombo. Savukārt pilsētā jāmeklē kontrasti – te mijas šrilankiešiem raksturīgie budisma tempļi, piemēram, Angurukaramulla templis, ar katoļiem raksturīgajām katedrālēm (Sv. Marijas, Sv. Sebastiana u. c.).

Ja gribas notvert Šrilankas piekrastē esošo pilsētiņu burvību, noteikti vērts doties arī uz dienvidos esošo vēsturisko Galli, kur aplūkojams iespaidīgs cietoksnis. Gallē pie Mahamodaras pludmales atrodas arī jūras bruņurupuču ferma, kurā aprūpē bruņurupuču mazuļus, lai tie varētu atgriezties jūrā. Tajā apmeklētājus iepazīstina ar Šrilankā sastopamajām bruņurupuču sugām, to dzīvi un fermas darbu.

Foto: Shutterstock

Bez skaistām pludmalēm neiztikt!

Kas gan būtu brauciens uz tropisko Šrilanku, ja izpaliktu kādas pludmales apmeklējums?! Skaistu pludmaļu ar tirkīzzilu ūdeni šeit ir ne mazums. Peldes un snorkelēšanu var izbaudīt zeltaino smilšu pielietajā "Unawatuna" pludmalē, kas atrodas pie Galles pašos Šrilankas dienvidos.

Vērts doties arī uz Mirisas pludmali turpat tālāk pa krastu uz austrumu pusi, jo šeit iespējams vērot ne tikai skaistus saulrietus, bet arī vaļu peldējumus Indijas okeānā. Vairākas skaistas pludmales ieskauj jau pieminēto Negombo, kur baudīt sauļošanos zeltainās smiltīs, pamēģināt kaitošanu un citus ekstrēmus atpūtas veidus.

Ko labu nogaršot?

Paēdis ceļotājs ir laimīgs ceļotājs – to zina visi! Esot Šrilankā, noteikti jānogaršo dažādie kariji ar rīsiem, kas katrs ir kā garšvielu sprādziens. Piekrastes pilsētiņās nedrīkst nepamēģināt zivju un jūras velšu piedāvājumu. Savukārt pilsētās izvēlies "streetfood" piedāvājumu – "kottu roti", kur sagriezta "roti" maizīte papildināta apceptiem dārzeņiem, olu un gaļu. Interesanta ir arī "aappa" – rīsu miltu pankūka bļodiņas formā, kurā iecepta ola un kokosriekstu salsa. Bet desertu cienītājiem jāpamēģina "watalappam" – kokosriekstu piena deserts ar cukuru, olām un garšvielām.

Un, ja reiz ceļavējš aizpūtis līdz Šrilankai, pavisam noteikti šajā valstī jābauda tēja. Lai gan šrilankiešiem nav noteiktu tējas ceremoniju un tradīciju, šo dzērienu pasniedz pie katras iespējas. Kopš 19. gadsimta, kad Šrilanka (Ceilona) bija britu kolonija, tējas lauki salas vidienē iekopti viens pēc otra. Pateicoties seram Tomasam Liptonam, Šrilankas tēja ir viena no slavenākajām visā pasaulē.

Foto: Shutterstock

Kas vēl jāzina?

Labākais laiks, kad doties uz Šrilankas rietumu, dienvidu krastiem un vidieni, ir no decembra līdz martam. Lai apskatītu austrumu krastu vislabākajos laikapstākļos, turp jāieplāno ceļojums no aprīļa līdz septembrim. Lietus sezona Šrilankā nereti ilgst no maija līdz oktobrim.

Pārbraucienus no galvaspilsētas Kolombo uz citām Šrilankas pilsētām vērts veikt ar īres auto. Uz valsts vidieni un kalnu ieskautajām pilsētām ved dzelzceļš – no vagona logiem var izbaudīt gleznainas ainavas, kas jau būs skaists ceļojuma piedzīvojums.

Kas attiecas uz pašiem šrilankiešiem un viņu kultūru, eiropieši var apmulst, saņemot vienkāršas "jā" un "nē" atbildes. Kāpēc? Izrādās, Šrilankā "jā" nozīmē galvas pakratīšanu no labās uz kreiso pusi jeb horizontāli, bet "nē" nozīmē galvas pamāšanu no augšas uz leju jeb vertikāli. Tāpēc – ja nevēlies pārpratumus komunikācijā ar vietējiem, šo niansi der ielāgot!

Tāpat jāielāgo – nekādā gadījumā nevajadzētu aiztikt, censties uzrāpties vai kā citādi aizskart Budas statujas. Tabu ir arī Budas tēls, kuru nesastapt uz T krekliem vai citādi uzdrukātu, nemaz nerunājot par tetovējumiem uz ādas. Pret Budu Šrilankā izturas ar lielu cieņu.

Ieplāno atpūtu Šrilankā kopā ar "Novatours" – atradīsi piedāvājumus no oktobra līdz pat februārim, lai pagarinātu vasaru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!