indexo banka
Beidzot arī Latvijā – īsta vietējā mobilā banka
Foto: Shutterstock
Beidzot arī Latvijā ir pieejama mūsdienīga digitālā jeb mobilā banka, kas veicinās konkurenci vietējā finanšu sektorā. 28. augustā darbu sāka "INDEXO Banka", kura sola taisnīgas cenas un caurspīdību izmaksās, kā arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam ļauj kļūt par tās akcionāru.
Vēsturiski banku nozare asociējas ar grūti pārvaramiem ekonomiskiem, tehnoloģiskiem un likumdošanas šķēršļiem, un šis noteikti nav vieglākais tirgus, kurā iekļūt jauniem uz "fintech" orientētiem spēlētājiem. Vien retajam izdevies ielauzties šaurajā banku oligopolā.

Pēdējos gados Eiropas Savienības regulējums ir pavēris durvis plašākai banku konkurencei. Regulatīvie jauninājumi, iesūnojušās finanšu nozares tradīcijas, Covid-19 pandēmijas izraisītais spiediens maksājumu un pakalpojumu attālinātai piekļuvei devis būtisku stimulu jauno digitālo banku attīstībai.

Digitālajās bankās klienti līdzekļu pārvaldīšanu veic, izmantojot tikai bankas piedāvātos digitālos kanālus. Tas attiecīgi ļauj pazemināt no klientiem iekasētās izmaksas un piedāvāt modernākos pakalpojumus. Šīs bankas vēl mēdz dēvēt par izaicinātājbankām ("challenger bank"), jo to rašanās lielā mērā ir atbilde uz tradicionālo banku sistēmu ierobežojumiem, zemo pievienoto vērtību un tehnoloģisko stagnāciju.

Par digitālo banku pionieriem var uzskatīt Apvienotajā Karalistē bāzēto "Monzo" banku, kas tika dibināta 2015. gadā, un Vācijas "N26", kuru izveidoja 2013. gadā. Savukārt "INDEXO Banka" ir pirmā Latvijā bāzētā digitālā banka, kas izaicina finanšu tirgus iesūnojušās tradīcijas. Mūsu mērķis – nodrošināt mūsdienīgus, ērtus, izdevīgus finanšu risinājumus banku pakalpojumu jomā.
"INDEXO Bankas" mobilā lietotne pieejama "Apple App Store" veikalā un tuvākajās dienās arī "Google Play Store" veikalā.

"INDEXO Bankas" mobilā lietotne Android ierīcēm ir izstrādāta un iesniegta izskatīšanai "Google Play Store". Pieredze liecina, ka izskatīšanas un publicēšanas process aizņem pāris dienas.
"INDEXO" ir finanšu pakalpojumu grupa, kuras sastāvā ietilpst pensiju pārvaldes uzņēmumi un "INDEXO Banka". "INDEXO", Latvijas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, Latvijā piedāvā mūsdienīgus 2. un 3. pensiju līmeņa plānus un ir viens no visstraujāk augošajiem pensiju pārvaldītājiem Baltijā. Savukārt "INDEXO Banka" ir Eiropas Centrālās bankas licencēta kredītiestāde, kas sniegs pilnu spektru ērtu un izdevīgu bankas pakalpojumu gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tuvāko 6–9 mēnešu laikā arī Latvijas uzņēmumiem.

"INDEXO" ir bāzēta Rīgā un ir "Nasdaq Riga" biržā kotēts uzņēmums ar gandrīz 6 000 akcionāriem. "INDEXO" cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā, un grupas mērķis ir stiprināt Latvijas iedzīvotāju labklājību, nodrošinot mūsdienīgus, personalizētus pakalpojumus. Papildu informācija pieejama www.indexo.lv.
Projekts sadarbībā ar:
TEKSTS
Delfi Brand Studio, Līga Švāne
REDAKTORE
Kristīne Melne
DIZAINS
Māris Rītiņš
foto
Publicitātes foto
PROJEKTA VADĪBA
Līva Marta Poča
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Ieva Virziņa