indexo banka
Banku sektors ir jāsapurina! Kā vērtē "INDEXO Bankas" ienākšanu tirgū
Foto: Toms Norde
Trešdien, 28. augustā, darbu sāka "INDEXO Banka", kura apņēmusies lauzt līdzšinējās finanšu tradīcijas Latvijā, solot taisnīgas cenas, mūsdienīgus pakalpojumus un caurskatāmību izmaksās. Kāds būs "INDEXO Bankas" pienesums – vai tai ir potenciāls veicināt konkurenci banku sektorā, tādējādi sekmējot ne tikai sabiedrības labklājību, bet arī Latvijas ekonomikas attīstību? Ar saviem spriedumiem un redzējumu diskusijā dalījās nozares eksperti.
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks norādīja, ka Latvijā šobrīd jau ir 14 bankas, no kurām četras dēvējamas par "lielajām bankām", taču neattīstās konkurence. Vērtējot dinamiku, pēdējos četros gados visstraujāk augušas tieši mazās bankas, kas koncentrējas uz vietējo tirgu. Šīm bankām kredītportfelis audzis par vairāk nekā 50%, kamēr lielajām "top" 4 bankām – par nieka 3%. Viņš gan ir pārliecināts, ka kopumā kreditēšanas pusē zemākais punkts viennozīmīgi ir aiz muguras. Arī hipotekāro kredītu jomā konkurence pamazām sāk mosties, un "INDEXO Banka" varētu dot pozitīvu grūdienu pārmaiņām.
Konkurence nav pietiekama. Tirgū ir vieta lielākām ambīcijām un jauniem spēlētājiem. Ir vieta iedzīvotājiem, un uzņēmumiem finanšu jomā jābūt krietni aktīvākiem un krietni pelnošākiem, ir laiks izvirzīt lielākas ambīcijas mums katram un visai ekonomikai kopumā. Šis pasākums lielā mērā ir apstiprinājums tam, ka konkurence var kļūt sīvāka, un mēs visi no tā varam iegūt.
Mārtiņš Kazāks, Latvijas Bankas prezidents
Latvijas Republikas finanšu ministrs Arvils Ašeradens pauda nostāju, ka līdzšinējās bankas ir "iebraukušas" birokrātijā, kas vainagojies ar to, ka kreditēšanas līmenis Latvijā attiecībā pret Eiropu ir traģisks. Būtiskākais jautājums – kā strukturāli izkļūt no šīs situācijas? Finanšu ministrs spriež, ka mazajām bankām te varētu būt būtiska loma. Viens no virzieniem – jaunu tehnoloģiju ieviešana.
Ir izveidojušies divi dīvaini biznesa modeļi – bankas pelna bez aizdošanas, savukārt kompānijas iemācījušās dzīvot bez bankām. Un tas ir lielais izaicinājums – kā to salauzt.
Arvils Ašeradens, Latvijas Republikas finanšu ministrs
"Banku piedāvājums ir tik vecs, ka jau neērti skatīties," piebilda Ašeradens un norādīja – tirgū jāienāk jauninājumiem, jauniem produktiem. Viss liecina par to, ka "INDEXO Bankas" gadījumā tieši to arī varam sagaidīt, jo "INDEXO" jau ir pierādījis, ka spēj izcili pārvaldīt pensiju ieguldījumus.
Arī Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Viktors Valainis pozitīvi vērtē jaunas bankas ienākšanu tirgū un "INDEXO" līdzšinējo pieredzi pensiju 2. līmeņa uzkrājumu pārvaldībā.

Tieši "INDEXO" savulaik panāca būtiskas izmaiņas – mainīja cenu politiku un samazināja komisijas maksas, tādējādi veicinot konkurenci. Viņa novēlējums banku sektora jaunpienācējai – turpināt veicināt pārmaiņas un neiekrist pašapmierinātībā.

"Nenonākt komforta zonā, kurā diemžēl šobrīd ir mūsu banku sektors, kas pēc datiem ļoti labi pelna, bet tajā pašā laikā pēc citiem datiem uzņēmējdarbībai izsniegto kredītu apjoms desmit gadu laikā samazinājies par 16%. Mājsaimniecībām, kas ir privātpersonas, izsniegto kredītu apjoms desmit gadu laikā pieaudzis tikai par 3%. Lietuvā un Igaunijā šie dati būtiski atšķiras, viņi jau var teikt, ka tuvojas kredītportfelim 30 miljardu apmērā, kamēr mums kredītportfelis joprojām atrodas turpat, kur 2014. gadā, – ap 15 miljardiem," sacīja Valainis.

Ekonomikas ministrs spriež, ka jābūt gan politiskās attieksmes maiņai, gan arī banku attieksmes maiņai, lai veicinātu pozitīvas pārmaiņas, kas tik ļoti nepieciešamas izaugsmei. Tiks meklēti dažādi instrumenti, kā mudināt bankas finansēt uzņēmējus un privātpersonas. Viens no tiem ir banku virspeļņas nodoklis, kura mērķis ir nevis sodīt bankas par to, ka tām ir virspeļņa, bet gan veicināt kreditēšanu, lai nauda atgrieztos tautsaimniecībā un ekonomikā.
Bez banku kreditēšanas Latvijas ekonomiskā izaugsme vienkārši nav iespējama. [..] Bankām jāiet riskantākos kredītos. Nevar būt situācija, ka it kā ir 14 bankas, bet tās cīnās par komfortabliem un ērtiem kredītiem, par zema riska kredītiem.
Viktors Valainis, Latvijas Republikas ekonomikas ministrs
Ekspertu iepriekš sacīto apstiprināja "INDEXO Bankas" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis: "Mēs redzam iespējas. Konkurence banku sektorā nav pietiekama, banku peļņa ir augsta, procentu likmes un komisijas maksas augstas. Šī ir perfekta iespēja jaunam spēlētājam iesaistīties konkurences tirgū."

Viņš norādīja, ka ne tikai zemais kreditēšanas līmenis spilgti izgaismo banku sektora pasivitāti. Mēs tiekam arī slikti atalgoti par naudu, ko turam bankās, savukārt pakalpojumi, ko saņemam, jau ir diezgan novecojuši. Līdz ar to "INDEXO Bankai" ir iespējas radīt atšķirības zīmi ne tikai kreditēšanas, bet arī citās finanšu pakalpojumu jomās.

"Lai aktīvi kreditētu, nepieciešams finansējums, kura pamatā ir noguldījumu bāze. Privātpersonas Latvijas bankās tur apmēram 10 miljardus eiro, un privātpersonām izsniegtie kredīti ir apmēram pieci miljardi eiro. Cīņa par noguldījumu bāzi mums noteikti ir pirmais solis, kas dod iespēju aktīvai kreditēšanai. Tātad mums vajadzēs finansējumu – kapitālu, lai izpildītu visus normatīvus. Ja mums būs finansējums, būs pieprasījums pēc mūsu kredītiem un mums kā biržā kotētam uzņēmumam būs daudz plašākas un vienkāršākas iespējas risināt kapitāla piesaistes jautājumu. Mēs to līdz šim jau esam veiksmīgi darījuši," uzsvēra Siksnis.


"INDEXO Bankas" atklāšanas pasākuma diskusijas ierakstu skaties šeit:
"INDEXO Bankas" mobilā lietotne pieejama "Apple App Store" veikalā un "Google Play Store" veikalā.
"INDEXO" ir finanšu pakalpojumu grupa, kuras sastāvā ietilpst pensiju pārvaldes uzņēmumi un "INDEXO Banka". "INDEXO", Latvijas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, Latvijā piedāvā mūsdienīgus 2. un 3. pensiju līmeņa plānus un ir viens no visstraujāk augošajiem pensiju pārvaldītājiem Baltijā. Savukārt "INDEXO Banka" ir Eiropas Centrālās bankas licencēta kredītiestāde, kas sniegs pilnu spektru ērtu un izdevīgu bankas pakalpojumu gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tuvāko 6–9 mēnešu laikā arī Latvijas uzņēmumiem.

"INDEXO" ir bāzēta Rīgā un ir "Nasdaq Riga" biržā kotēts uzņēmums ar gandrīz 6 000 akcionāriem. "INDEXO" cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā, un grupas mērķis ir stiprināt Latvijas iedzīvotāju labklājību, nodrošinot mūsdienīgus, personalizētus pakalpojumus. Papildu informācija pieejama www.indexo.lv.
Projekts sadarbībā ar:
TEKSTS
Delfi Brand Studio, Līga Švāne
REDAKTORE
Kristīne Melne
DIZAINS
Māris Rītiņš
foto
Publicitātes foto
PROJEKTA VADĪBA
Līva Marta Poča
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Ieva Virziņa