indexo banka
Veicināt konkurenci ar izdevīgiem risinājumiem.
Ko piedāvā jaunā "INDEXO Banka"?
Foto: Toms Norde
Augusta izskaņā tika atklāta "INDEXO Banka". Banku sektora jaunpienācējas vīzija ir skaidri definēta – Latvijas sabiedrībai sniegt ērtākus, izdevīgākus un pieejamākus finanšu pakalpojumus. Zīmīgi, ka šī ir ne tikai pirmā jaunā banka, kas saņēmusi licenci un darbību uzsākusi pēc Latvijas pievienošanās eirozonai, bet arī vienīgā vairākiem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju piederošā institūcija, kas uzdrošinās mest izaicinājumu Latvijā dominējošajām ārzemju bankām.
Sapurināt tirgu ar taisnīgām cenām un caurskatāmību izmaksās – ar šādiem spēcīgiem vārdiem "INDEXO Banka" sevi pieteica publiskajā telpā. Vīzija, kā iecerēto sasniegt, ir skaidra – jāizveido gana plašs vietējo akcionāru loks. Bankas klientiem, kas ir arī tās akcionāri, ir daudz lielāka motivācija iesaistīties uzņēmuma pārvaldē un būtisku lēmumu pieņemšanā.

Jaunās bankas klientiem (privātpersonām) jau no pirmās darbības dienas ir pieejami inovatīvi finanšu produkti, kā arī visi bankas pamata pakalpojumi. Nākotnes plānos ir klientu lokam piesaistīt arī juridiskās personas, piedāvājot daudzveidīgas kreditēšanas iespējas.
Mūsu ieceres iespējams realizēt, ja esam neatkarīgi – patiesi vietējā finanšu institūcija, kas fokusējas uz Latvijas tirgu, kur visi stratēģiskie, būtiskākie lēmumi tiek pieņemti šeit uz vietas, ņemot vērā vietējo klientu vajadzības. Tas ir pilnīgā pretstatā perifērijai citās lielās finanšu grupās, kur galvenie lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz to, kāds vējš pūš Stokholmā vai Ņujorkā.
Valdis Siksnis, "INDEXO Bankas" valdes priekšsēdētājs
Mūsdienīgi un ērti lietojami finanšu pakalpojumi
Par "INDEXO Bankas" klientu var kļūt ikviens, kurš ikdienā izmanto viedtālruni. Reģistrēšanās mobilajā lietotnē ar drošu identitātes pārbaudi aizņem vien dažas minūtes. Uzreiz pēc reģistrēšanās lietotnē, izvēloties maksas plānu "Zelts", pieejama arī maksājumu karte. Jaunizveidotajai bankai būs tikai viena fiziska klientu apkalpošanas vieta, kas galvenokārt paredzēta nestandarta situācijām, ne ikdienas pakalpojumiem. Kāpēc tā? Pavisam vienkārši – viss ir pieejams digitāli.

"Ja citām bankām mobilās lietotnes ir veidotas kā papildinājums citiem saskarsmes kanāliem ar klientiem – filiāles, internetbankas, telefonbankas utt. –, tad mūsu gadījumā viss ir mobilajā lietotnē, jo vienīgā filiāle būs paredzēta tikai nestandarta situāciju risināšanai," skaidro Siksnis.

Visi "INDEXO Bankas" piedāvātie finanšu pakalpojumi ir ērti pieejami un lietojami mobilajā lietotnē, kur iespējams veikt finanšu darbības bez pārvirzīšanas uz internetbanku vai došanās uz filiāli. Latvijā tas ir kaut kas līdz šim nebijis.
Šī ir Latvijas banku sektorā pirmā pilnībā mobilā lietotne, kas nepārslēdzas uz tīmekļa pārlūku jeb, vienkārši runājot, nenovirza lietotāju uz citiem kanāliem, ja tiek veiktas kādas sarežģītākas darbības. Visas funkcijas ir vienuviet pieejamas dizainā pārdomātā un ērtā lietotnē. Tikai viens piemērs – vairumā gadījumu mobilajās lietotnēs iespējams veikt vietējos maksājumus, bet, kad jāveic starptautiskie pārskaitījumi, klients, visticamāk, tiek pārvirzīts uz internetbanku tīmeklī. Mūsu gadījumā tas tā nenotiek.
Valdis Siksnis, "INDEXO Bankas" valdes priekšsēdētājs
Liela daļa sabiedrības citu banku lietotnes primāri izmanto, lai apskatītos sava konta atlikumu vai veiktu vietējos maksājumus labi zināmiem saņēmējiem, jo pārējo finanšu darījumu īstenošana ir apgrūtināta. Tikmēr "INDEXO Banka" ir radījusi funkcionāli bagātu lietotni, kurā ar pāris klikšķiem iespējams paveikt visu vēlamo, tostarp veidot uzkrājumus, saņemt patēriņa kredītu (vēlāk – arī hipotekāro kredītu) un pat pārvaldīt 3. pensiju līmeņa uzkrājumus.

"Mēs esam daudz domājuši par to, kā izmantot klienta telefona kontaktu grāmatu un Latvijas Bankas zibsaišu reģistru, tādējādi padarot maksājumu veikšanu ļoti ērtu neatkarīgi no tā, vai saņēmējs ir "INDEXO Bankas" klients, vai tam ir konts citā Latvijas vai Eiropas bankā," piebilst Siksnis.

Ja pirms 20 gadiem kāds atvērtu tiešsaistes banku ar tikai vienu fizisku filiāli, sabiedrība to, visticamāk, nesaprastu. Mainoties globālajām tendencēm un finanšu pratībai, augusi arī sabiedrības uzticība digitālajiem rīkiem. Ir pienācis īstais brīdis tādas institūcijas kā "INDEXO Banka" izveidei.
Pozitīvas pārmaiņas labklājības veicināšanai
"INDEXO Bankas" mērķis ir ne tikai veicināt konkurenci Latvijas finanšu tirgū un modernizēt ikdienas apkalpošanu, bet arī kreditēšanu. Latvijas bankas izsniedz divreiz mazāk aizdevumu nekā Igaunijā un piecreiz mazāk nekā Dānijā. Ja tuvākajā laikā tas nemainīsies, Latvijas ekonomika turpinās stagnēt – atpaliks no kaimiņvalstīm un Eiropas Savienības vidējo pārticības līmeni nesasniegs vēl ilgi.

Jau šobrīd "INDEXO Bankas" mobilajā lietotnē ir iespējams pieteikties patēriņa kredītam un to saņemt dažu minūšu, nevis stundu un dienu laikā. Hipotekāros kredītus "INDEXO Banka" plāno sākt izsniegt šī gada rudenī.

Ierobežoto konkurenci raksturo ne tikai pasīvā kreditēšana, bet arī tas, cik saņemam par naudu, ko turam bankās. Uzskatāms piemērs – paaugstinoties "Euribor" likmēm, Latvijas bankas to nekavējoties atspoguļoja izsniegto kredītu cenā, bet par norēķinu kontu atlikumiem joprojām nemaksā neko vai maksā ļoti maz. "INDEXO Banka" nolēmusi to mainīt, un katrs eiro, kas atrodas tavā norēķinu kontā, pelnīs 1,5% gadā.
Atgādināšu, ka Latvijas privātpersonas bankās glabā apmēram 10 miljardus eiro. No šīs summas gandrīz astoņi miljardi ir kontu atlikumi, par kuriem šobrīd netiek maksāts nekas vai izņēmuma gadījumos tiek maksāts ļoti maz. Var teikt, ka, maksājot 1,5% par kontu atlikumiem, "INDEXO Banka" Latvijas sabiedrībai dāvina 112 miljonus gadā, ko varēs tērēt, krāt, ieguldīt un izmantot visdažādākajām vajadzībām. Saņemt sev pienākošos daļu no šīs dāvanas ir vienkārši – lejupielādē "INDEXO Bankas" mobilo lietotni, atver kontu un ieskaiti tajā naudu, kas šobrīd citā bankā nepelna neko.
Valdis Siksnis, "INDEXO Bankas" valdes priekšsēdētājs
Domājot par klientu ērtībām un izdevīgumu, "INDEXO Banka" vienkāršos arī maksājumu karšu lietošanu. "Latvijas iedzīvotāji ir samierinājušies, ka vienu bankas karti izmantojam naudas izņemšanai no bankomāta un cita karte ir vajadzīga, lai rezervētu viesnīcu vai iznomātu automašīnu. Tas ne tikai nav ērti – par katru no šīm kartēm tiek ieturētas dažādas komisijas maksas. INDEXO jums piedāvās tikai viena veida bankas karti, kas gan derēs viesnīcas rezervēšanai, gan ļaus 3 reizes mēnesī izņemt naudu bez maksas no jebkura bankomāta pasaulē," piebilst Siksnis.

"INDEXO Bankas" dibinātāji ir pārliecināti – Latvijas banku sektorā jau sen bija nepieciešamas pārmaiņas.
Pārāk ilgi ir uzturēts mīts, ka viss ir kārtībā – ka komisijas maksas ir atbilstošas, ka kreditēšanas nosacījumi un procentu likmes ir klientiem draudzīgas. Vienmēr var labāk, un mēs virzām šīs pārmaiņas. Ja pēc pāris gadiem arī mēs apgalvosim, ka viss ir vislabākajā kārtībā, celiet trauksmi!
Valdis Siksnis, "INDEXO Bankas" valdes priekšsēdētājs
"INDEXO Bankas" mobilā lietotne pieejama "Apple App Store" veikalā un "Google Play Store" veikalā.
"INDEXO" ir finanšu pakalpojumu grupa, kuras sastāvā ietilpst pensiju pārvaldes uzņēmumi un "INDEXO Banka". "INDEXO", Latvijas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, Latvijā piedāvā mūsdienīgus 2. un 3. pensiju līmeņa plānus un ir viens no visstraujāk augošajiem pensiju pārvaldītājiem Baltijā. Savukārt "INDEXO Banka" ir Eiropas Centrālās bankas licencēta kredītiestāde, kas sniegs pilnu spektru ērtu un izdevīgu bankas pakalpojumu gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tuvāko 6–9 mēnešu laikā arī Latvijas uzņēmumiem.

"INDEXO" ir bāzēta Rīgā un ir "Nasdaq Riga" biržā kotēts uzņēmums ar gandrīz 6 000 akcionāriem. "INDEXO" cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā, un grupas mērķis ir stiprināt Latvijas iedzīvotāju labklājību, nodrošinot mūsdienīgus, personalizētus pakalpojumus. Papildu informācija pieejama www.indexo.lv.
Projekts sadarbībā ar:
TEKSTS
Delfi Brand Studio, Līga Švāne
REDAKTORE
Kristīne Melne
DIZAINS
Māris Rītiņš
foto
Publicitātes foto
PROJEKTA VADĪBA
Līva Marta Poča
PĀRDOŠANAS PROJEKTU VADĪTĀJA
Ieva Virziņa