Foto: Publicitātes foto

Sava mājvieta ir daudzu ģimeņu sapnis, tomēr lielākajai daļai iedzīvotāju tas nav piepildāms bez hipotekārā kredīta palīdzības. Ņemot vērā lielo mājokļu iegādes īpatsvaru, kur tiek piesaistīts hipotekārais kredīts (apmēram 70% gadījumu), ir būtiski nodrošināt, lai šis pakalpojums būtu saprotams un pieejams pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam.

Ja tirgū ienāk jauns dalībnieks vai esošie dalībnieki konkurences ietekmē sāk piedāvāt zemākas hipotekārā kredīta likmes, hipotekārā kredīta ņēmējam ir iespēja veikt kredīta pārfinansēšanu, kurā līdzšinējais hipotekārais kredīts tiek aizstāts ar jaunu kredītu, nomainot aizdevēju, kredīta nosacījumus un procentu likmi.

Latvijā hipotekārā kredīta pārfinansēšanas izmaksas līdz pat šim brīdim ir bijušas ļoti augstas, ietverot lielu komisijas maksu bankām, zemesgrāmatas, notāra un citas izmaksas. Tā kā hipotekārā kredīta pārfinansēšanas izmaksas ir jāsedz uzreiz, savukārt pārfinansēšanas ietvaros iegūtais finansiālais labums būs jūtams tikai pēc vairākiem gadiem, daudzi hipotekārā kredīta ņēmēji izvēlas kredītus nepārfinansēt.

2024. gada 23. februārī Saeima ir apstiprinājusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un citos likumos, kas ir vērsti uz izmaksu samazināšanu hipotekārā kredīta pārfinansēšanas gadījumā. Minētie grozījumi samazinās hipotekārā kredīta pārfinansēšanas izmaksas gandrīz uz pusi un atvieglos pārkreditēšanas kārtību. Šī likumdevēja iniciatīva ir apsveicama, jo, veicinot pārfinansēšanu, kredītņēmēji naudu varēs novirzīt citām būtiskām vajadzībām, piemēram, mājokļa renovācijai, izglītībai vai investīciju veikšanai, tādējādi veicinot ekonomisko aktivitāti.

Vienlaikus jāvērš uzmanība, ka Saeima nolūkā atbalstīt hipotekārā kredīta ņēmējus pagājušā gada izskaņā pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, paredzot, ka hipotekāro kredītu ņēmējiem tiks kompensēti procentu maksājumi 30% apmērā. Šāds atbalsts ieviests kā rīks, lai mazinātu finansiālo slogu, ko pēdējā gada laikā radījusi strauji pieaugušā EURIBOR likme.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!