Foto: LETA

Ņemot vērā, ka versijā tika konstatētas dažas neprecizitātes, atspoguļot faktus par tādu avīžu kā "Subbota" un "Latvijskie vesti" izdevējiem, kā arī Andreja Kozlova ienākumu atspoguļošanu par darbu SIA "Press Distribution Center", autore ir veikusi korekcijas versijas trešās sadaļas Krievu (preses) aizstāvji 3.rindkopā. Redakcija autores vārdā atvainojas par šo neprecizitāti. Šīs partijas programmā ir sastopami eiroskeptiski saukļi. Neraugoties uz to, tā daudz ieguldīja savā priekšvēlēšanu kampaņā, cerībās vismaz vienu savu pārstāvi "sūtīt uz Briseli". Pēc jaunākajiem KNAB publicētajiem datiem, politiskā partija "Stabilitātei" Eiroparlamenta priekšvēlēšanu aģitācijai iztērēja 233 tūkstošus eiro. Tie ir trešie lielākie tēriņi EP kampaņas laikā Latvijā. Par partiju nobalsoja nedaudz vairāk kā 10 000 cilvēki, kas neļāva iegūt EP deputāta mandātu. Bulgāru valodas izmantošana, pretrunīgi vērtētie bukleti Latgales iedzīvotājiem krievu valodā un citi veidi, kā "Stabilitātei" centās uzrunāt savu vēlētāju. Tajā skaitā arī Latvijas mērogā un priekšvēlēšanu burzmā nepamanīts, tomēr "Stabilitātei" vēlētāju vidū populārs krieviski vēstošais medijs "Press.lv". Tā īpašnieks ir Andrejs Kozlovs – "Stabilitātei" EP kandidātu saraksta otrais numurs. Kāpēc ir aizdomas, ka šis medijs ir kļuvis par "Stabilitātei" slēptās aģitācijas perēkli?

Priekšvēlēšanu cīņā visi līdzekļi labi

Tuvojoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, sociālos medijos sašutumu vairākkārtēji raisījās par partijas "Stabilitātei" aģitācijas bukletiem. Tajos Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns tiek saukts par labu valsts līderi, tiek pieprasīta sankciju pret Krieviju atcelšana, draudi izstāties no ES, ja "Brisele turpinās saimniekot Latvijā". Īpašus bukletus savās pastkastēs saņēma Latgales iedzīvotāji, kuros partijas līderis Aleksejs Rosļikovs pauž, ka "ir jāizvēlas diplomātija, nevis karš", uzsverot, ka "nosoda jebkādus mēģinājumus Latgalē kurināt bailes no kara".

"Stabilitātei" EP vēlēšanu sarakstā nebija plašai sabiedrībai pazīstamu cilvēku. Šoreiz pievērsīsim uzmanību saraksta otrajam numuram, kas ir 31 gadu vecs Andrejs Kozlovs – populāra krievvalodīga interneta portāla "Press.lv" īpašnieks. Vismaz 5 mēnešus pirms EP vēlēšanām viņš aktīvi izmantoja sev piederošo resursu, lai mobilizētu krievvalodīgo elektorātu doties balsot. Viņa viedokļraksti lielākoties tika apzīmēti kā "redakcijas izvēle". Tematu loks ir plašs – viņš galvenokārt reflektē par valodas jautājumiem, kritizē pieņemto likumu par valsts noslēpuma pielaides nepieciešamību pašvaldību vadītājiem. Viņu īpaši uztrauc jautājums par krievu valodu medijos – par apstiprināto Nacionālo drošības koncepciju viņš pauž: "Lai šāda "koncepcija" tiktu īstenota, Latvijai nāksies kļūt par Ziemeļkoreju un noliegt pasaules internetu. Ceru, ka šo ceļu mūsu politiķi neizvēlēsies". Pēdējo 5 mēnešu laikā Kozlovs "Press.lv" publicējis vismaz 15 viedokļrakstus, to biežums īpaši palielinājās maijā, pēdējā pilnā mēnesī pirms Eiropas vēlēšanu norises.

"Stabilitātei" mājaslapā ir norādīts, ka Kozlovs ir ieguvis tikai vidējo vispārējo izglītību. Turpat Kozlovs pauž, ka viņam ir liela pieredze žurnālistikas jomā un drukātajās publikācijās krievu valodā. "Tā deva iespēju izprast Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju noskaņojumu, bet galvenais – sadzirdēt un izprast Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju centienus. [..] Andrejs jau daudzus gadus dara visu, lai Latvijā saglabātu krievvalodīgo presi. Šodien jūs saprotat, ka tas ir sava veida bīstams un, pats galvenais, grūts uzdevums," par politiķi un "Press.lv" īpašnieku vēstīts partijas mājaslapā. "Šodien Andrejs kopā ar ģimeni cenšas darīt visu, lai informētu, objektīvi analizētu un veicinātu cieņu pret krievvalodīgajiem Latvijā," tiek piebilsts noslēgumā.

Krievu (preses) aizstāvji

Ko tieši dara Andrejs un viņa ģimene, lai "veicinātu cieņu pret krievvalodīgajiem"? Šajā stāstā ir vēl viens svarīgs cilvēks – Andreja Kozlova tēvs, viņa vārds arī ir Andrejs. Ilggadējs Rīgas domes deputāts no partijas "Saskaņa". Arī viņa viedokļu raksti salīdzinoši bieži parādās portālā "Press.lv". Piemēram, 16. maijā tika publicēts viedokļraksts, kur Kozlovs vecākais apšauba pētījumu kompānijas SKDS priekšvēlēšanu aptauju rezultātus un uzskata, ka tie tiek "zīlēti kafijas biezumos". Aprīļa beigās tika publicēts Kozlova raksts ar nosaukumu "Sitat krievu presi? Bumerangs atgriezīsies pie visiem pārējiem – nešaubieties". Tajā netiek norādīts, ka viņš ir Rīgas domes deputāts. Šoreiz viņš tiek raksturots kā mediju eksperts.

Jau vien pēc dēla vārdiem var spriest, ka Kozlovs aktīvi atbalsta "Press.lv" darbību un centienus, kā arī izmanto to kā savu politisko platformu. To var spriest ne tikai pēc vārdiem, bet arī darbiem – Kozlovs vecākais, kā ir norādījis 2022. gada VID amatpersonu deklarācijā, ieņēma amatu reklāmas aģentūrā SIA "Mediaservice", kas piedāvā reklāmu visos ar "Press.lv" saistītajos drukātajos izdevumos un interneta portālos. Saņemot gandrīz 1150 eiro lielu algu. Kādu tieši amatu viņš ieņem – deklarācijā netiek norādīts. Arī "Stabilitātei" EP vēlēšanu kandidāts, Andreja Kozlova dēls, ieņem amatu SIA "Mediaservice", kā norādīts CVK mājaslapā.

2023. gada deklarācijā vecākais Kozlovs vairs nav norādījis reklāmas aģentūru SIA "Mediaservice" kā savu peļņas gūšanas avotu. Taču atzīmējis, ka ieņem amatu preses izdevniecībā "Press Distribution Center", viena gada ietvaros kopā saņemot algu gandrīz četru tūkstošu eiro apmērā. SIA "Press Distribution Center" piedāvā abonēt populārās Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju vidū avīzes – "Subbota", "Latvijskie vesti", dažādus kulinārijas laikrakstus un citus." Tieši tajos, aplūkojot kiosku un lielveikalu preses plauktus priekšvēlēšanu laikā, varēja ievērot vislielāko "Stabilitātei" politiskās reklāmas koncentrāciju. Likumsakarīgi, ka tieši šī partija iztērēja visvairāk līdzekļu reklāmai presē – kā liecina KNAB dati, tika iztērēti 131 tūkstotis eiro. Tā ir vairāk kā puse no kopumā iztērētajiem līdzekļiem priekšvēlēšanu aģitācijai.

"Redakcijas izvēle" vai slēptā aģitācija?

Vienā rakstā no portāla sadaļas "redakcijas izvēle" Andrejs Kozlovs atklāti slavē savu partiju. Virsraksts ir "Staķis no mums baidās – un pareizi dara! Tātad atzīst mūsu spēku". Tajā Kozlovs ironizē par Mārtiņa Staķa ("Progresīvie") video, kurā bijušais Rīgas mērs rāda "Stabilitātei" aģitācijas bukletus un aicina nākt uz vēlēšanām, lai šī partija netiek ievēlēta Eiropas Parlamentā. "Staķis nolēmis nodarboties ar anti-PR, faktiski pārkāpjot likumu "Par priekšvēlēšanu aģitāciju"," pauž "Stabilitātei" EP kandidāts.

Tiesa, arī šis raksts "Press.lv" netika apzīmēts kā politiskā reklāma, kas var būt uzskatīts par Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumu. Attiecīgā likuma 18. panta 5. punkts nosaka, ka "izvietojot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus internetā, katra šāda materiāla ietvaros skaidri un nepārprotami norādāms, kurš aģitācijas veicējs šo priekšvēlēšanu aģitāciju apmaksājis". Vēlāk "Facebook" šis raksts tika virzīts arī kā apmaksāta "Facebook" reklāma, nenorādot, ka to apmaksā "Stabilitātei". Rakstam "Facebook" reklāmā tika pievienots papildu komentārs no redakcijas vai sociālo mediju redaktora puses – "Staķis aicina nepielaist krievvalodīgos kandidātus Eiropas Parlamentam".

"Press.lv" darbība nav caurredzama sabiedrībai, toties "Facebook" ir iespēja apskatīt metadatus par katru lapu šajā platformā. "Press.lv" ļoti aktīvi izmanto "Facebook" apmaksātās reklāmas funkciju, lai popularizētu savus ierakstus. Tādā veidā aplūkojot šo reklāmu apkopojumu vienuviet, pirms EP vēlēšanām varēja sastapt ļoti daudzus viedokļrakstus un "ziņas", kas ir komplimentāras vai nu partijai "Stabilitātei" kopumā, vai nu saraksta otrajam numuram – Andrejam Kozlovam. Rakstus par citām politiskajām partijām nav iespējams atrast. Izņēmums ir nomelnojoši vai negatīvi raksti par valdības koalīcijā esošām partijām.

Kā vēsta LETA, priekšvēlēšanu aģitācijas periodā KNAB sācis piecus administratīvā pārkāpuma procesus. Četros no tiem KNAB pieņēmis lēmumus saukt pie administratīvās atbildības un piemērot naudas sodus politiskajām partijām "Stabilitātei", "Latvija pirmajā vietā" un partiju apvienībai "Tauta. Zeme. Valstiskums". Tām KNAB piemērojis naudas sodus 2800 eiro kopsummā. Šīs partijas neiesniedza paziņojumus par aģitācijas izvietošanu savlaicīgi. Tāpat viens lēmums pieņemts attiecībā uz partiju "Stabilitātei" par aģitācijas materiālu izvietošanas kārtības neievērošanu – netika norādīta tirāža. Vai "Stabilitātei" saņems sodu arī par slēpto aģitāciju savam kandidātam piederošajā medijā "Press.lv"?

Šis ir autora viedoklis, kas var nesakrist ar "Delfi" redakcijas nostāju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!