Foto: Janis_Brencis

Stiprās vētras, kas vasarās brāžas pāri Latvijai, rada un izgaismo arī azbesta šīfera problēmu. Spēcīgās brāzmas un lielie krusas graudi burtiski sadragā daudzu saimniecību jumtus, kas ne tikai ir liela neveiksme, bet arī noliek iedzīvotājus smagas izvēles priekšā – šķirties no vairākiem simtiem vai pat tūkstošiem eiro vai pārkāpt likumu.

Azbestu saturoši šīfera jumti joprojām klāj lielu daļu Latvijas ēku jumtus. Aplēsts, ka uz Latvijas jumtiem ir ap miljons tonnu azbesta šīferu.

Kamēr tie ir veseli, tikmēr (var teikt) problēmu nav, bet tiklīdz jumts ir jāmaina vai tas laikapstākļu dēļ tiek sabojāts, tad rodas lielas problēmas. Azbests ir kaitīga viela, kuras putekļi var radīt nopietnas veselības problēmas. Tādējādi azbesta šīferis kvalificējas kā bīstamie atkritumi, kuri ir jānodod īpašos poligonos.

Tos nedrīkst ierakt zemē, izmest pie sadzīves atkritumiem, izmantot bedru lāpīšanai vai izgāzt mežā – tas ir likumpārkāpums. Lai godprātīgi nodotu azbesta šīferi pat no salīdzinoši nelielām ēkām, iedzīvotājiem ir jārēķinās ar vairāku simtu vai pat tūkstošu eiro lielām izmaksām.

Piemēram, pirms neilga laika kāds paziņa atklāja, ka nodot vienu tonnu šīfera izmaksā ap 600 eiro.

Pat ja ir neliels maisiņš ar azbesta šīfera lauskām, tad minimālā maksa ir ap 70 eiro. Jāmin, ka šīs cenas ir pašizvešanas gadījumā. Ja nepieciešama azbesta šīfera izvešana un svars ir liels, tad cenas jau sasniedz vairākus tūkstošus.

Pirmie soļi cīņai ar šo problēmu jau notiek, palīdzot trūcīgām un maznodrošinātām personām ar azbesta šīfera utilizāciju, bet ir jāstrādā, lai privātpersonām azbesta šīfera nodošana nelielos apmēros ir pieejama bez maksas.

Līdzīgi kā tas ir ar nolietotām auto riepām, elektrotehniku un citām kaitīgām vielām, kuras var bez maksas nodot daudzos īpaši izveidotos pieņemšanas punktos visā Latvijā. Līdzīgam risinājumam jābūt arī azbestu saturošu šīferu gadījumā.

* Kā viss saturs, kurš tiek publicēts Viedokļrakstu sadaļā, šis ir raksta autora viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!