Foto: LETA/ Cehs.lv kolāža

Kaut tas nedara godu valstī nozīmīgākās alternatīvi apdāvināto domnīcas ekonomistam, man tomēr nākas godīgi atzīt – es jau sen vairs nesaprotu, kas notiek ar "Rail Baltica" projektu. Cik tur miljonu vajadzīgs, cik trūkst, cik reižu viss sadārdzinājies, un cik Latvijai nāksies atmaksāt Eiropas Savienībai, ja projekts netiks īstenots pēc visiem priekšrakstiem. Sajūta tāda, it kā kāds būtu izdrukājis visus ar projektu saistītos "ekseļus" uz lielām lapām, aplīmējis ar tām gigantisku Rubika kubu un to krietni sagrozījis. Bet vēl ir cerība.

"Rail Baltica" ir tikai viens – kaut naudas ziņā vistreknākais – augonis uz mātes Latvijas kamiešiem, kam jau tā smaga nasta jānes. Cilvēki aizvien cer, ka kādreiz nebūs jābrauc ar dīzeļvilcieniem, kas kaimiņvalstīs ir redzami dzelzceļa muzejā sadaļā "20. gadsimta 60. gadi". Vēl nacionālā aviokompānija, kura te esot uz sabrukuma robežas, te atkal pērk jaunas lidmašīnas, pieņem jaunus darbiniekus un vadībai izmaksā sūru piķi. Te tā tiek pasniegta kā "premium" pakalpojumu sniedzējs iepretim "bomzīgajām" zemo cenu aviokompānijām, te atkal ir nabadziņš, kas jāglābj līdz ar nacionālo prestižu. Ej nu saproti.

Un tad vēl sarkanā lupata sabiedrības vidusslānim, kas katru mēnesi cītīgi uzrauga ģimenes budžetu, lai visam pietiktu, – rupjmaizes kampaņa par 300 tūkstošiem un bēdīgi slavenais pētījums par pārtikas kurjeru jūtām. Iepriekš arī masku un vakcīnu iepirkums. Skaidrs, ka ar 300 tūkstošiem neko nesalāpīt, bet telpa ir jālasa, un varbūt šis nebija īstais laiks. Lai gan – var jau arī argumentēt, ka nekad nebūs īstais laiks, jo vienmēr būs kāda svarīgāka problēma. Taču šā vai tā – kā no riekšavas drupaču var salipināt atpakaļ krietnu rudzu maizes šķēli, tā no šādiem it kā sīkumiem kopā veidojas pamatīgs čungurs piķa. Un cilvēki ir dusmīgi. Un tad vēl Valsts ieņēmumu dienests pasaka, ka ielūkosies tavā bankas kontā, kā tad un cik daudz tā naudiņa tur apgrozās. Te viss, protams, pareizi, un ēnu ekonomikai attaisnojuma nav. Bet tomēr...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!