Foto: Publicitātes foto

Rakstu šo vēstījumu ASV "Labor Day" nedēļas nogalē, kura iezīmē vasaras beigas un aktīvākās rudens darbu sezonas sākumu, kā arī piešķir iespēju vēl pirmdienā nedaudz palaiskoties, ģimenes un draugu lokā pagrilēt gaļu, iedzert alu un pabaudīt dažādus citus mazos dzīves prieciņus, no kuriem arī veidojas laimīga dzīve.

Visu pagājušo nedēļu mūsu Denveras priekšpilsētas ieliņā klaudzēja āmuri, melnīgsnēji darbarūķi klaigāja spāņu valodā jau no septiņiem rītā līdz pat tumsai un turpināja to darīt arī brīvdienās. Pie mūsu mājas durvīm savukārt vismaz divreiz dienā klauvēja celtnieku aģenti un stāstīja, ka "maijā bijusi briesmīga krusa" un viņi par baltu velti varot piedāvāt jumta inspekciju. Jau paguru atteikt, ka jumta inspekciju organizēju jau maijā, uzreiz pēc tās briesmīgās krusas, un ar jumtu man viss ir tik kārtībā, cik nu vien var būt. Jāpiebilst, ka Kolorādo štatā tiešām maijā un jūnijā mēdz būt tādas krusas, ka no debesīm krīt ledus gabali pingponga bumbiņu lielumā, kas netaupa ne automašīnas, ne arī māju jumtus, tāpēc arī apdrošināšana mājām un automašīnām šeit ir reizes desmit dārgāka nekā Latvijā, bet iedzīvotāji Denverā vienalga apdrošināšanu pērk nesalīdzināmi aktīvāk nekā Latvijā. Un droši vien pareizi dara, jo kaimiņa jumta nomaiņa izmaksāja tikai nedaudz zem trīsdesmit tūkstošiem dolāru.

Visa šī rosība, kā arī televīzijā nenogurstoši drillētā Andersona logu un durvju uzņēmuma reklāma mani pamudināja pievērsties mitekļa uzlabošanai, uzrakstīt e-pastu un palūgt piedāvājumu mājas dārza durvju pārbūvei. Pēc uzrakstītā e-pasta saņēmu zvanu jau tajā pašā dienā.

Un septiņos vakarā pie mūsu mājas durvīm stāv pārdevēja Anna, kura apskata iecerēto darbu plānu un nekavējoties izveido "visu ietverošu" fiksētas cenas piedāvājumu, kurš, saprotams, ir ASV mērogiem atbilstoši sālīts. Tā kā pats vadu pārdošanu, man vienmēr patīk iztaujāt citu uzņēmumu pārdevējus. "Tu droši vien strādā tikai uz komisijām, fiksētu algu viņi tev nemaksā?" es saku Annai. "Jā, tā tas ir, bet labos laikos var labi nopelnīt, vienīgi jāprot plānot savas finanses, jo ziemā logus un durvis maina reti, līdz ar to ienākumi vasarā ir daudz lielāki. Es logus tirgoju jau piecus gadus – "Andersons" ir laba kompānija, daudz ziedo labdarībai, un cilvēki ir ļoti labi," stāsta Anna.

Mani pašu vienmēr aizrauj amerikāņu pārdevēju nepagurstošais optimisms un krampīgā neatlaidība, lai arī lielākajai daļai šādu darbinieku vienīgā samaksa ir kādi 3–5% no sanestajiem darījumiem, – pieredzējuši pārdevēji ar klientu bāzi dzīvo labi, bet iesācēji vismaz pāris gadus cieš badu. Saku, ka redzēju viņu reklāmu TV, uz ko Anna atbild, ka tagad viņu reklāmas tik bieži vairs nevarēs redzēt, jo TV reklāmu cenas gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu dēļ esot uzskrējušas debesīs un tādas summas neviens vairs nevarot atļauties maksāt.

2024. gada vēlēšanu gadā gan Tramps, gan arī Harisa iztērēs savās kampaņās virs miljarda dolāru katrs, un šāda izmēra budžeti ļoti ietekmē reklāmas tirgu. Vēl jūnija beigās man pietika spēka paskatīties Trampa un Baidena TV debates vien apmēram 3 minūtes, pēc tam es izslēdzu TV un nodomāju, ka šajā reizē bez kādām šaubām uzvarēs Tramps un atkal kļūs par ASV prezidentu. Tomēr Holivudas scenāristi pacentās un uzrakstīja šim seriālam tādu turpinājumu, ka nu visas kārtis ir sajauktas un neviens nevar paredzēt vēlēšanu iznākumu. Atkal ir interesanti skatīties TV "runājošās galvas", sekot partiju konventiem un lasīt analītiskus viedokļu rakstus masu medijos.

Nikija Heilija, republikāņu kandidāte, kura īsu mirkli spēja konkurēt ar Trampu par Republikāniskās partijas nomināciju, paziņoja, ka vēlēšanās uzvarēs partija, kura pirmā izvirzīs jaunu kandidātu, jo ASV tauta ir nogurusi izvēlēties starp diviem astoņdesmitgadīgiem večukiem, vairums grib svaigas asinis.

Ja seko šai loģikai, tad lielākas izredzes ir Kamalai, kura ievēlēšanas gadījumā šajā amatā būs pirmā sieviete, turklāt vēl indiešu un afroamerikāņu izcelsmes, ko viņa savā kampaņā un runās uzsvērti neafišē, kā galvenos kritērijus šā amata piemērotībai izceļot savu raksturu, principus un dzīves pieredzi. Piemēram, to, ka viņa ir bijusi Kalifornijas ģenerālprokurore un tieši tādus žuļikus kā Tramps likusi aiz restēm.

Ja vēl 2017. gadā man šķita, ka Trampa ievēlēšanas gadījumā notiks kas briesmīgs, un es ļoti pārdzīvoju, ka netika ievēlēta Hilarija Klintone, tad tagad sevi pieķeru pie domas, ka mani šo vēlēšanu iznākums satrauc daudz mazāk. Protams, protams, mēs zinām: par Trampu saka, ka viņš ir klauns un ne visai labs cilvēks, bet tajā pašā laikā viņš arī spēja radīt to "sense of urgency", kas ļāva izdarīt daudzas lietas un diezgan radikāli mainīt ASV ārpolitiku un ekonomisko politiku, un vairākus Trampa ieviestos principus demokrāti nemaz nesteidz mainīt. Pirms dažām dienām iznāca Trampa nacionālās drošības padomnieka (H.R. McMaster) grāmata "At War With Ourselves – My Tour Of Duty in the Trump White House". Iesaku to palasīt visiem, kurus interesē, kā funkcionē ASV ārpolitikas mašinērija un kā ir bijis strādāt Trampa komandā viņa pirmā termiņa sākumā.

ASV vēlēšanās vienmēr ir aktuāls jautājums, kā dzīvos tauta. Tādēļ nav brīnums, ka abi kandidāti koncentrējas uz ekonomiskajiem jautājumiem – kas notiks ar pārtikas un degvielas cenām, kādi būs nodokļi, vai būs darbs, cik maksās zāles un vai dzīve būs droša un pārtikusi. Piedāvātie risinājumi ir visai atšķirīgi – Tramps grib aplikt visu importu ar 10–20% ievedmuitu un samazināt nodokļus, kamēr Kamala uzskata, ka ir jāveicina konkurence, "jāgrauj karteļi" un "jāpalielina nodokļi korporācijām un miljardieriem". Mums Latvijā, protams, svarīgākais jautājums ir, kurš prezidents mūs labāk aizsargās, un vismaz vārdos Harisa ir pārliecināts "ērglis", demokrātijas aizstāvis un diktatoru savaldītājs, kamēr Tramps demonstratīvi koķetē ar visai apšaubāmu principu valstu vadoņiem.

Savā prezidentūras laikā Tramps paspēja iecelt amatos daudzus konservatīvos tiesnešus, un tas ir iemesls, kādēļ, neraugoties uz viņa morāli pretrunīgo personību, viņu ļoti atbalsta konservatīvi un reliģiozi noskaņotie vēlētāji, kāda ir arī liela daļa ASV trimdas latviešu sabiedrības. Vēlētāji saprot, ka tieši prezidents nosaka, kādi būs tiesneši, un tas savukārt ietekmē jautājumus par vārda brīvību, abortiem, ieročiem, imigrāciju un vēlēšanu tiesībām. Jautājumus, kuri nav vienkārši un kas ļoti šķeļ un polarizē sabiedrību.

Šobrīd izskatās, ka tautas noskaņojums virzās par labu Harisai, bet ļoti daudz izšķirs 10. septembrī plānotās kandidātu debates, kuras, esmu pārliecināts, skatīsies rekordliels iedzīvotāju skaits.

Tikmēr augošie kampaņu tēriņi palielina televīziju peļņu, bet "SAF Tehnikas" nozīmīgākie klienti ASV ir tieši televīzijas, kuras šogad labi nopelnīs un modernizēs savu infrastruktūru – neatkarīgi no tā, kurš apmetīsies uz dzīvi Baltajā namā uz vismaz nākamajiem četriem gadiem.

Es vadu "www.saftehnika.com" Ziemeļamerikas filiāli un lielāko daļu laika pavadu Denverā, Kolorādo štatā, ASV.

Pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!