Foto: Privātais arhīvs

Latvijas sabiedrībā nav pieņemts runāt par algām. Atalgojums tiek uzskatīts par sensitīvu un privātu informāciju, nereti pat tabu tēmu, par ko labāk nerunāt. Darbinieki nav pārliecināti, kā vislabāk apspriest atalgojuma jautājumus darba intervijās vai kā par to runāt darba attiecību laikā, savukārt darba devēji bieži detalizēti neatklāj faktorus, kas ietekmē atalgojuma apmēru, un nereti klasificē atalgojuma informāciju darba līgumos kā konfidenciālu.

Tomēr drīz šī situācija mainīsies, jo Eiropas Savienībā pieņemta jauna direktīva ar mērķi mazināt algu nevienlīdzību starp sievietēm un vīriešiem. Vienādos amatos strādājošiem vīriešiem un sievietēm darba samaksas atšķirība nedrīkst pārsniegt 5%, ja vien nav būtiskās atšķirības kvalifikācijā vai sniegumā.

Turpmāk arī darba ņēmējiem pēc darba attiecību noformēšanas būs tiesības lūgt saviem darba devējiem informāciju par vidējiem darba samaksas līmeņiem, sadalot pēc dzimuma attiecībā uz darbiniekiem, kuri veic tādu pašu vai vienādi vērtīgu darbu uzņēmumā, kā arī uzzināt kritērijus, kas tiek izmantoti darba samaksas un karjeras izaugsmes noteikšanā, kuriem jābūt objektīviem un dzimumneitrāliem.

Šī direktīva sabiedrībā noteikti veicinās atvērtību diskusijām par atalgojumu, taču kādi ir ieguvumi darba devējiem, runājot ar darbiniekiem par algām, un kā nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu, kas šobrīd tiek solīts katrā sevi cienošā uzņēmuma darba sludinājumā?

Runāt vai nerunāt par algām ar

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!