Foto: Lāsma Reisa

Sagatavošanās ķirurģiskai operācijai ir sarežģīts un daudzpakāpju process, kurā tiek rūpīgi izvērtēts pacienta kopējais veselības stāvoklis. Bieži vien pacients pat neapzinās, cik komplicēts ir mūsu ķermenis un kā dažādi faktori var ietekmēt operācijas un atveseļošanās iznākumu. Viens no šādiem faktoriem ir arī aptaukošanās. Nereti pacienti ir izteikuši sašutumu, ka viņiem tiek atteiktas endoprotezēšanas operācijas liekā svara dēļ, un šī situācija var šķist kā diskriminācija. Tomēr ir svarīgi saprast, ka šāda lēmuma pamatā ir medicīniski apsvērumi un pacienta drošība.

Aptaukošanās, medicīniskajā terminoloģijā saukta par adipozitāti, ir tikpat nopietna slimība kā paaugstināts asinsspiediens vai cukura diabēts. Tā prasa rūpīgu ārstēšanu un pacienta līdzdalību. Adipozitāte ir ne tikai estētiska problēma, bet arī nopietns veselības apdraudējums, kas var ievērojami sarežģīt ārstēšanas un atveseļošanās procesu pēc ķirurģiskām operācijām.

Endoprotezēšanas operācijas, kas paredz slimas locītavas aizvietošanu ar mākslīgu, pacientiem ar lieko svaru ir saistītas ar ievērojamiem komplikāciju riskiem. Aptaukošanās palielina iespēju saslimt ar pēcoperācijas infekcijām, piedzīvot lūzumus vai citus sarežģījumus. Šie riski pieaug līdz ar ķermeņa masas indeksa (ĶMI) palielināšanos. Pacientiem ar augstu ĶMI pēcoperācijas periods ir daudz sarežģītāks, un atveseļošanās ir ilgāka. Komplikāciju riski, piemēram, infekcijas, asins recekļi un brūču sadzīšanas problēmas, ievērojami pieaug. Tādēļ ir nepieciešams pacientiem skaidrot, ka svara samazināšana ir ne tikai nepieciešama viņu drošībai, bet arī būtiska, lai nodrošinātu veiksmīgu operācijas iznākumu. Ir jāapzinās, ka pacienta veselība vienmēr ir prioritāte, un jebkura ķirurģiska iejaukšanās tiek veikta tikai tad, ja tā ir droša un efektīva.

Lai gan svara samazināšana ir izaicinošs uzdevums, tas nav neiespējams. Mūsdienās liekā svara mazināšanas metodes neaprobežojas tikai ar aktīvu sportošanu. Uztura speciālistu konsultācijas un bariatrijas operācijas ir kļuvušas par efektīvām metodēm svara samazināšanā. Uztura speciālists var palīdzēt izveidot individuālu uztura plānu, kas balstīts uz pacienta vajadzībām un veselības stāvokli. Savukārt, bariatrijas operācijas var būt izšķirošs solis ceļā uz veselīgāku dzīvesveidu. Šo metožu kombinācija var palīdzēt sasniegt būtisku svara zudumu, kas samazina operāciju komplikāciju risku un uzlabo dzīves kvalitāti.

Papildus ir jāpiemin, ka pastāv arī medikamentozās ārstēšanas iespējas, kas ir īpaši noderīgas pacientiem ar cukura diabētu, jo valsts kompensē šos medikamentus. Svarīgi ir piesaistīt endokrinologu, kurš varētu veikt vielmaiņas un hormonālo analīzi, kā arī ieteikt atbilstošās medikamentozās ārstēšanas metodes svara mazināšanai. Šāda izmeklēšana ir nepieciešama, lai diagnosticētu vai izslēgtu vairogdziedzera patoloģijas, cukura diabētu un citas endokrinoloģiskas saslimšanas, kuru neārstēšanas gadījumā pacienta svars var būt palielināts. Tikai rūpīgi izvērtējot visas šīs medicīniskās nianses, iespējams efektīvi mazināt svaru un sagatavot pacientu veiksmīgai operācijai.

Bieži pacientiem ir grūti pieņemt, ka operācija tiek atlikta, taču tas tiek darīts viņu drošības un labbūtības dēļ. Operācijas atlikšana ļauj pacientam sagatavoties un samazināt riskus, nodrošinot labākus rezultātus un ātrāku atveseļošanos. Pacienta gribasspēks un apņēmība ir galvenie dzinuļi, kas palīdz sasniegt mērķus svara samazināšanā un sagatavoties operācijai.

Tie, kuri ir gatavi mainīt savu dzīvesveidu, parasti sasniedz labākus rezultātus gan svara zaudēšanā, gan operācijas iznākumos. Ķirurģiskas iejaukšanās atlikšana nav sods vai diskriminācija, bet gan rūpīgi apsvērts lēmums, kas balstās uz medicīniskajiem pierādījumiem un labākajiem prakses standartiem.

Operāciju bieži nākas atlikt, ja pacienta ĶMI ir lielāks par 40. Šis rādītājs palīdz noteikt, vai pacients ir pietiekami sagatavots operācijai un vai viņam ir iespējams nodrošināt veiksmīgu atveseļošanos.

Jaunais ĶMI kalkulators, kas pieejams internetā, ir lielisks rīks, kas palīdz pacientiem viegli un ātri aprēķināt savu ĶMI un saprast, vai viņu svars ir veselīgās robežās. Šis kalkulators ir noderīgs instruments gan pacientiem, gan medicīnas speciālistiem, kas strādā ar pacientiem, kuriem ir liekais svars. ĶMI kalkulators.

Pacienta līdzdalība un izpratne par savu veselību ir būtiska veiksmīgai ārstēšanai. Pacientiem jābūt informētiem par riskiem, kas saistīti ar operācijām liekā svara dēļ, un par iespējām, kā uzlabot savu veselību un sagatavoties operācijai. Tādējādi, ja pacientam tiek rekomendēts atlikt endoprotezēšanas operāciju, tas ir medicīniski pamatots lēmums, kas vērsts uz pacienta drošību un veselības uzlabošanu.

Svara samazināšana un veselīga dzīvesveida ievērošana ir būtiski soļi ceļā uz veiksmīgu operāciju un ilgtermiņa dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Apzinoties, cik nozīmīga ir pacienta drošība, ārstniecības process kļūst efektīvāks un rezultāti – pozitīvāki. Pacienti, kuri saprot un pieņem, ka svara samazināšana ir būtiska viņu veselībai, var sagaidīt veiksmīgāku ārstēšanu un ātrāku atveseļošanos.

Tādēļ ir svarīgi turpināt skaidrot un izglītot pacientus par šo tēmu, lai nodrošinātu, ka visi saņem vislabāko iespējamo aprūpi un atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!