Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Amerikas Savienotajās Valstīs, kur bagātība arvien vairāk kļūst par galveno sociālā statusa avotu, miljardieri tiek uzskatīti par uzņēmējdarbības ģēnijiem, kuri izceļas ar unikālu radošumu, drosmi, tālredzību un kompetenci visdažādākajās jomās. Tomēr ir acīmredzams, ka bagātība ir vājš gudrības rādītājs.

Tādi tehnoloģiju miljardieri kā Bils Geitss, Marks Zakerbergs un Īlons Masks ir ne tikai vieni no bagātākajiem cilvēkiem cilvēces vēsturē. Vēl svarīgāk par vienkāršu bagātību ir tas, ka šie konkrētie miljardieri tiek uzskatīti par uzņēmējdarbības ģēnijiem, kuri izceļas ar unikālu radošuma, drosmes, tālredzības un kompetences līmeni visdažādākajās jomās. Pievienojiet faktu, ka daudzi no viņiem kontrolē galvenos saziņas līdzekļus, proti, galvenās sociālo plašsaziņas līdzekļu platformas, un jūs iegūsiet kaut ko nesenā vēsturē neiespējamu.

Bagāta, drosmīga uzņēmēja tēls, kurš pārveido pasauli, pastāv vismaz kopš tā dēvētā apzeltītā laikmeta laupītāju baronu laikiem. Taču viens no galvenajiem tā mūsdienu populārās pievilcības avotiem ir Ainas Rendas romāns "Atlas Shrugged", kura galvenais varonis Džons Galts cenšas ar sava ideālisma un gribasspēka palīdzību pārveidot kapitālismu.

Lai gan Silīcija ielejas uzņēmēju un liberālo politiķu apziņā Rendas romāns jau sen ir ieguvis kanonisku statusu, tā galvenā arhetipa ietekme ne tuvu neaprobežojas ar šīm aprindām. No Brūsa Veina (Betmens) un Tonija Stārka (Dzelzs cilvēks) līdz Darijam Tanzam seriālā "Pestīšana" – bagāti, tehnoloģiski gudri inovatori, kas glābj pasauli no draudošas katastrofas, ir mūsu populārās kultūras pamatpiedāvājums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!