Foto: Publicitātes foto

Latvija, kā maza, bet inovatīva valsts, atrodas stratēģiski svarīgā brīdī, kurā nepieciešama spēcīga farmācijas nozare un nepārtraukti jauninājumi, lai nodrošinātu gan ekonomikas izaugsmi, gan sabiedrības veselības uzlabošanu. Attīstīta farmācijas industrija ne tikai veicina eksporta iespējas, bet arī palīdz padarīt veselības aprūpes sistēmu efektīvāku un pieejamāku, kas ir īpaši nozīmīgi tādos veselības jomas virzienos kā kardioloģija, onkoloģija un diabēta ārstēšana.

Latvijā farmācijas nozare vēsturiski ir viena no attīstītākajām industrijām, kas sniedz ievērojamu, vairāku simtu miljonu eiro, ieguldījumu valsts ekonomikā. Arī paši uzņēmumi ir būtiska tautsaimniecības sastāvdaļa, ražojot produktus ar augstu pievienoto vērtību un nodarbinot labi apmaksātus speciālistus. Lai industrija attīstītos, nepārtraukti tiek investēti līdzekļi, lai ne tikai radītu jaunus medikamentus, bet arī atrastu arvien jaunu pielietojumu jau esošajiem. Vēl, protams, rūpnīcu modernizācijai nepieciešamas gan jaunas iekārtas un sistēmas, gan arī profesionāls kolektīvs.

Arī mēs turpinām digitalizēties, lai sekotu jaunākajām tendencēm, nodrošinot ilgtspējīgu pieeju uzņēmumā, kā arī rūpētos par dabu.

Spēcīga farmācijas nozare ir cieši saistīta ar vietējām pētniecības institūcijām un zinātniekiem. Kā tika uzsvērts Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ivara Kalviņa runā starptautiskajā konferencē, kas notika septembra vidū, Latvijā ir daudz talantīgu zinātnieku, kas veic nozīmīgus pētījumus farmācijas un medicīnas jomā.

Šāda sadarbība starp Latvijas vadošajiem pētniecības institūtiem un uzņēmumiem palīdz attīstīt inovatīvus produktus, kas var konkurēt starptautiskajā tirgū.

Mums ir izcili zinātnieki un spēcīgas tradīcijas, kā arī nenovērtējamas inovācijas, nodrošinot pilnu zāļu izstrādes, attīstības un komercializācijas jeb tirgū ieviešanas procesu. Taču pastāv arī vairākas problēmas, piemēram, nepietiekams ķīmiķu skaits un jaunieši, kuri gribētu mācīties tādas profesijas, kas piemērotas darbam nozarē. Tāpat arī valsts ieguldījumi pētniecībā jau gadiem ilgi ir nepietiekami, kas attiecīgi apgrūtina jaunu medikamentu izstrādi.

Vēl noteikti nepieciešams stiprināt sadarbību starp zinātniekiem un nozares uzņēmējiem, lai tādējādi izstrādātās zāles varētu komercializēt, un tās nonāktu tirgū.

Farmācijas nozare ir arī būtisks veselības aprūpes balsts, īpaši sirds asinsvadu slimību, diabēta un onkoloģijas ārstēšanā. Piemēram, Latvijā ražotie oriģinālprodukti ir ieguvuši plašu atzinību gan vietējā, gan starptautiskajā mērogā. Investīcijas jaunu produktu izstrādē, kā arī pastāvīga koncentrēšanās uz jaunu tirgu iekarošanu ir būtiska Latvijas farmācijas nozares attīstības sastāvdaļa. Piemēram, 2023. gadā mūsu koncerna produkcija tika eksportēta uz 110 pasaules valstīm, tādējādi palīdzot visai Latvijas stimulēt ekonomiku.

Latvijas farmācijas nozare ir nozīmīgs virzītājspēks ne tikai valsts veselības aprūpes attīstībā, bet arī ekonomikā kopumā. Pēdējos gados uzņēmumi aktīvi strādā pie jaunu tirgu apgūšanas un eksporta diversifikācijas. Piemēram, stratēģiski svarīga bija lēmuma pieņemšana pakāpeniski samazināt darbību augsta riska tirgos, piemēram, Krievijā un Baltkrievijā, un palielināt klātbūtni Eiropas un citu reģionu valstīs. Lai arī šāda pieeja īstermiņā samazināja apgrozījumu, ilgtermiņā tā palielinās Latvijas farmācijas uzņēmumu konkurētspēju un stabilitāti.

Latvijas farmācijas industrijas spēja ne tikai pielāgoties globālajām pārmaiņām, bet arī veicināt inovācijas, ir nozīmīga gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, tieši tāpēc neatlaidīgi ieguldām laiku un resursus, lai spētu realizēt savu mērķi un iekļūtu starp lielākajiem un labākajiem pasaules medikamentu ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!