Foto: Publicitātes foto

Šobrīd aktīvi tiek diskutēts par divu telekomunikāciju tirgus spēlētāju, Latvijas valstij un Zviedrijas līdzīpašniekiem piederošo SIA "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) un SIA "Tet" iespējamu apvienošanu. Manuprāt, šī savienība radīs vēl lielāku konkurences kropļošanu telekomunikāciju nozarē, izveidojot "monopolizētu milzi" valsts paspārnē un ievērojami pasliktinot pārējo tirgus spēlētāju pozīcijas. Lai apvienošanās notiktu bez katastrofālas ietekmes uz tirgu, pirmkārt, jaunizveidotais uzņēmums nedrīkst palikt valsts īpašumā, un, otrkārt, jāveic strukturālas reformas, juridiski nodalot stratēģiski svarīgo pazemes kabeļu kanalizācijas infrastruktūru no "Tet" un LMT neatkarīgā vienībā un nodrošinot tai piekļuvi pēc vienlīdzīgiem nosacījumiem.

"Tet" ir vēsturiskais fiksētā tīkla operators, kura īpašumā ir stratēģiski svarīga pazemes kabeļu kanalizācijas infrastruktūra, savukārt LMT ir lielākais spēlētājs telekomunikāciju nozarē. Abu komersantu potenciālo savienību var pielīdzināt bīstamai ķīmiskai reakcijai, kas rezultātā var novest pie katastrofas.

Pirmkārt, gan "Tet", gan LMT jau šobrīd dominē vairākos segmentos. Otrkārt, abi arī konkurē savā starpā. Treškārt, "Tet" un LMT apvienojoties un jaunizveidotajam uzņēmumam nonākot valsts azotē, ievērojami pieaugs tā dēvētais super-dominances risks; proti, tas iegūs tādu būtisku dominanci, kur monopolizētam uzņēmumam ir praktiski neierobežota spēja darboties neatkarīgi no konkurentiem, piegādātājiem un galalietotājiem.

Turklāt tas vēl plašāk spēs ietekmēt likumdošanas procesus valstiskā līmenī, nodrošinot savas intereses un stiprinot pozīcijas. Rezultātā lielākie zaudētāji būs ne vien Latvijas iedzīvotāji, kuri par pakalpojumiem būtiski pārmaksās, bet valsts kopumā, jo daudzas izmaksas gan tieši, gan netieši tiktu segtas no valsts budžeta.

Sagaidāms, ka apvienotā uzņēmuma pakļautība valstij radīs tam būtiskas priekšrocības, piemēram, subsīdijas, izdevīgāku regulatīvo režīmu vai piekļuvi lētākam finansējumam

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!