Foto: LETA
Kā lasītājs, kas vismaz divdesmit gadus seko publicista Lato Lapsas daiļradei, esmu paradis viņa rakstos atrast netiešu nākotnes prognozi. Tas ir gauži līdzīgi kā klausīties laika prognozi no rīta – principā jau nepiepildās, bet lietussargu līdzi paņemšu. Ja Lato Lapsa raksta par Saeimas priekšsēdētājas automašīnas ātrumpārsniegšanu – var gaidīt vētru Saeimā. Ja Lato piesmej grābekli, tad pie varas netiks Einars Repše.

Izlasīju meistara garadarbu "Sociālā atbildība dibeneiropas stilā" un sapratu, ka nesaprotu neko. Krievu valodā teiktu: "O чем тут базар?"

Īsais pārstāsts. "Twitter" tīkla Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas profilā @Aslimnica parādījās ieraksts: "Slimnīcā brīvdienās ievesta ubagojošā tantiņa no Stacijas laukuma, seifā nodotā summa 1200 eur. Mājās devās ar taksi." Ko ļaudis izlasa šajā tekstā?! Ubagi pelnot šausmu naudu, tantiņas privātums esot pārkāpts, un viņai atņemšot sūri grūti savāktos grašus, tantiņa esot darbavietā pārsalusi, un viņai pienākas slimnīcas aprūpe.

Ko es izlasu šādā paziņojumā? Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas parāds tikai no pacientu nesamaksātiem līdzmaksājumiem un pacientu iemaksām pašlaik sasniedzis 3,5 miljonus eiro, kas reāli apdraud slimnīcas pastāvēšanu. Valsts šo naudu budžetā paredzējusi, slimnīca nav iekasējusi, tātad ekonomija jāveic uz onkoloģijas, kardioloģijas, pulmonoloģijas slimnieku rēķina. Tiem, kas nesaprot, izskaidrošu- Austrumu klīniskā slimnīca ir arī Onkoloģijas centrs, Plaušu slimību centrs Sauriešos un Infektoloģijas centrs. Visa šī struktūra šobrīd ir finansiāli apdraudēta kopējās finansiālās mazspējas dēļ. Ieraksts tviterī nozīmē tikai kāda slimnīcas darbinieka atbildi uz šo vispārzināmo faktu - uzņemšanas nodaļā pacienta iemaksu parasti nemaksā:

  • pacienti, kas vismaz reizi mēnesī tiek nogādāti ar neatliekamās palīdzības mašīnu alkohola reibumā un pārsistu galvu;
  • visai turīgi un nekaunīgi pacienti, kas atrod iespēju nemaksāt. Pats savām acīm esmu redzējis zelta ķēdēm un pulksteņiem nokārtus džentlmeņus, kas uzrāda "mazturīgā" izziņu.

Ja kādam liekas, ka slimnīcas vadību un ārstus nesatrauc fakts, ka par 3,5 miljoniem nevar palīdzēt vēža slimniekiem, tie ir meli. Cits stāsts par to, ka tajā laikā, kad mēs nevaram nodrošināt vēža slimniekiem magnētiskās rezonanses diagnostiku 5 mēnešu laikā naudas trūkuma dēļ, valdība pārdod "Citadeles" banku par 500 miljoniem lētāk, nekā par šo banku būtu bijis jāsaņem.

Es izlasīju vēlreiz šo ierakstu "Twitter" kontā un sapratu, ka esmu pārāk dumjš, lai tur izlasītu to, ko izlasa publicists Lato Lapsa - slimnīcas valdes locekļu noziedzīgu vīzdegunību un ubagojošas tantiņas privātuma aizskārumu. "Twitter" tīklā savu viedokli pauda slimnīcas preses sekretāre, nevis slimnīcas valde. Slimnīcas valdes priekšsēdētāju profesoru Viesturu Boku pazīstu daudzus gadus un varu ar pilnu pārliecību apgalvot - viņš ir izcils ķirurgs, studentu mīlēts docētājs un lektors, koleģiāls ārsts, cilvēks ar augstiem ētiskiem kritērijiem. Lepojos, ka man ir iespēja šo cilvēku pazīt.

Cits stāsts, ka slimnīcai tiešām ir parādi, ka valsts pēdējos trīs gadus kopš "Bārzdiņa reformas" universitātes slimnīcām maksā zemākus tarifus, visi smagākie slimnieki Latvijā tiek vesti tieši uz Austrumu slimnīcu. Patiesībā finansēšanas sistēma Latvijā ir izveidota tā, ka par smagu slimnieku ārstēšanu maksā proporcionāli mazāk. Gaisā virmo vēstis, ka slimnīcas valde maināma, jo slimnīcas finansiālais stāvoklis neesot labs. Tiek nosaukti arī iespējamie valdes locekļi, kas esot saistīti ar politiskām partijām. Mēļo, ka farmācijas bizness esot noskatījis vadības maiņu Austrumu klīniskajā slimnīcā, gluži kā savulaik Stradiņa klīniskajā slimnīcā, kur valdē tika ielikti tikai divi valdes locekļi - abi ilggadēji zāļu biznesa profesionāļi.

Es vēlreiz pārlasīju Lato Lapsas garadarbu. Kļuva skaidrs, ka esmu pārāk dumjš, lai saprastu, kāpēc jānomelno trīs pieredzējuši profesionāļi - slimnīcas vadītāji, turklāt jādod nepārprotami mājieni, ka slimnīcas vadītāji varētu būt ņēmuši kaut kādus nelikumīgus maksājumus, saņēmuši pārāk lielu algu vai slīguši bezdarbībā. Varbūt tieši šobrīd valstī nav nekā cita, ko Lato Lapsam apkarot, - "Citadele" ir pārdota pareizi godājamiem finansistiem, valdība sastādīta ideāli, "Liepājas metalurgs" ražo celtniecības armatūru, bet būvnieki novērsuši visas iespējamās "Zolitūdes". 

Tiesa, mana pieredze liecina, ka mediķiem publiski uzbrūk tieši tad, kad no citām problēmām vajag novērst uzmanību. Parasti Jaroslava Streļčenoka kantoris budžeta sastādīšanas laikā ieskrien kāda ārsta kabinetā un cenšas tajā atrast piecīti (tiesa, parasti neatrod, bet pasaulei skaļi paziņo, ka notvēruši blēdi). Bet nevar taču būt tā, ka tieši ar Lato Lapsas rokām cenšas novērst sabiedrības uzmanību no lielākām problēmām.

Saprotu, cienījamam lasītājam mans teksts šķiet par garu. Man jau pašam arī dažreiz piemirstas, ko sarakstīju sava raksta sākumā. Tātad es rakstīju, ka Lato Lapsas darbus var lasīt kā laika ziņas - diezgan droši var uzzināt, kur gaidāms negaiss. Ja Lato Lapsa ķēries pie Austrumu klīniskās slimnīcas, tātad kādam ir izdevīgi noķengāt tieši šīs slimnīcas vadību un, iespējams, veikt slimnīcas vadības maiņu.

Tādā gadījumā mēs varam iesēsties mīkstāk dzīves teātra krēslos un skatīties izrādi - tūlīt nāks nākamais cēliens ar vēl kādu brašu, emocionālu uzbraucienu šai pašai slimnīcas valdei vai kādam šīs valdes loceklim. Jautājums: kurš ir izrādes režisors - dižs profesionālis vai veikls amatieris? Vienā gadījumā mums nāksies skaļi aplaudēt un iet mājās, bet otrā - izsvilpt aktierus.

* Autors ar saviem rakstiem naudu nepelna, tieši nesadarbojas ne ar vienu politisku spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!