dans
Foto: LETA
Vēl pavisam nesen Eiropu pārņēma zirga gaļas krīzes vētra, kas uz laiku radīja milzu ažiotāžu gan patērētāju, gan valsts institūciju vidū. Šķita, ka beidzot valstiskā mērogā uzlabosim kontrolējošo institūciju efektivitāti, lai pienācīgi aizsargātu gan patērētāju, gan gaļas ražotājus no "melnā" tirgus produkcijas, kas radīja arī ievērojamus zaudējumus Latvijas biznesam un pat ļāva izmantot šo skandālu, lai mēģinātu pārņemt veiksmīgu biznesu.

Taču šodien situācija daudz neatšķiras no tās, kurā bijām tad. Kad tēma medijos bija izsmelta, un cilvēku ikdienu pārņēma citas aktualitātes, drīz vien problēmas tika piemirstas un diemžēl nekādas prakstiskas izmaiņas Latvijas gaļas ražotāji neredz. Kontrole trūkst, un bizness turpina gūt zaudējumus, jo "kreisā gaļa" pie daudziem ražotājiem kā nonāca agrāk, tā nonāk arī tagad.

Taču sasāpējis ir arī kāds cits jautājums, kurš pašlaik ir īpaši aktuāls - gaļas un gaļas izstrādājumu gatavās produkcijas marķēšana Latvijas pārtikas tirgū, ko pieprasa EIROPAS PARLAMENTA un PADOMES REGULA (ES) regula Nr 1169/2011. Regula ir ieviesta, un valsts institūciju pienākums būtu nodrošināt visiem tirgus dalībniekiem vienādus uzņēmējdarbības apstākļus, lai ievērotu patērētāju intereses - par ko tieši atbildīgs šajā gadījumā ir Pārtikas un Veterinārais dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!