Foto: F64
Daudzus gadus, strādājot kā ģimenes ārste, esmu secinājusi, ka ir ļoti grūti ārstēt cilvēkus vai veicināt veselību, ja pacientam nav nekādu zināšanu par savu ķermeni un veselību. To mēs varētu saukt arī par veselības prasmi.

Pirms gada aicināju uz tikšanos vairāku nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kuri ir aktīvi veselības izglītības jomā - vecāku organizācijas, organizācijas, kas strādā ar jauniešiem, lai veicinātu viņu zināšanas un izpratni  par veselību. 

Diemžēl, pirmajā tikšanās reizē sapratu, ka doma par veselības izglītošanu skolās varbūt interesē skolotājus, vecākus , skolu direktorus, bet noteikti ne ierēdņus un politiķus.  Ierēdņi baidās, bet politiķi spēlē savas populistiskās spēlītes...

Ja pirms gada tas bija stāst par dzīves ziņu un to, ka svarīgāk par veselības zinībām ir tas, kādu  kleitu vilkt , ejot uz operu vai uz pirmo tikšanos ar puisi, tad šodien stāsts jau ir daudz bēdīgāks. Saeimā tiek virzītas izmaiņas Izglītības likumā, kuras ierosinājusi  "Saskaņas" deputāte Jūlija Stepaņenko.  

Izskatās gan , ka slēpjoties aiz "TIKUMĪBAS" plīvura notiek  kremlinu virzītas politikas mazais eksperimentiņš ar Latvijas tautas priekštāvjiem..

Cienījamā deputāte Jūlija Stepaņenko  savu viedokli pauž  vietnē http://tikumiba.net/augstas-tikumibas-doktrina/  , kas ļoti atgādina Krievijā radīto http://www.zanravstvennost.ru/

Apbrīnojami , ka mūsu deputāti virza izmaiņas likumdošanā pat neizpētot "no kurienes šim brīnumam kājas aug".

Ja nu šīs izmaiņas Izglītības likumā ieviesīs, tad veselības ministra Gunta Belēviča centieni uzlabot Latvijas iedzīvotāju veselību un zināšanas par veselību ir pilnīgi bezcerīgi, jo zināt cilvēkam par savu veselību , arī reproduktīvo veselību , ir netikumīgi.

Tā vismaz domā Jūlija Stepaņenko un Saeimas deputāti no citām frakcijām. Tad nu būsim ieviesuši tikumību Krievijas gaumē Latvijas izglītības sistēmā, kas nākotnē  ietekmēs mūs visus - gan pacientus, gan mediķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!