Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ievēlētais ASV prezidents Džozefs Baidens apsolījis atjaunot Amerikas globālo vadību, kuru viņa un sabiedroto redzējumā sapostījusi Trampa "Amerika vispirms" vienpusējības tendence. Par vienu no galvenajiem ceļabiedriem šajā grūtajā gājienā viņš izraudzījies savu ilggadējo sabiedroto 58 gadus veco Entoniju Blinkenu, kuram nolēmis uzticēt ASV valsts sekretāra (ārlietu ministra) amatu.

Viņš ir cilvēks, par kura biogrāfiju un radurakstiem mēdz teikt, ka tie ir raibi kā dzeņa vēders. Tonijs piedzima Ņujorkā ebreju ģimenē ar ukraiņu saknēm. Viņa vectēvs rakstnieks bija dzimis Kijevā, tēvs bija Otrā pasaules kara veterāns un ASV vēstnieks Ungārijā, kā arī vadīja Daugavpilī dzimušā Marka Rotko fondu, tēvocis bija vēstnieks Beļģijā, bet Tonijs Blinkens labu laiku mācījās Francijā, kurp emigrēja viņa māte kopā ar savu otro vīru advokātu, kurš kara gados bija izdzīvojis vairākās nacistu nāves nometnēs, par tajās piedzīvoto sarakstīja literatūras prēmiju nopelnījušu grāmatu un strādāja arī Džona Kenedija padomnieku grupā. Piedevām studijas Hārvārdas universitātē un Kolumbijas universitātes juridiskajā skolā, jurista darbs Ņujorkā un Parīzē un reportiera pieredze žurnālā "The New Republic", aizraušanās ar ģitāru un futbolu, un sapnis par kinorežisora karjeru.

Ilggadējais Baidena padomdevējs gadu desmitiem ieņēmis prestižus posteņus Vašingtonas ārpolitikas elitē un bijis gan nacionālās drošības padomnieka, gan valsts sekretāra vietnieks Baraka Obamas kabinetā. Viņš uzskata, ka ASV ir jādemonstrē sava līderība, nedemonstrējot spēku, uzsvērusi CNN. Tie, kuri pazīst Blinkenu, saka, ka patiesa ir viņa uzticība cilvēka tiesībām, un tā dibināta uz ģimenes pieredzi un saknēm Eiropā. Viņš ir valstsvīrs, kas atbildīgajam postenim izraudzīts cita skaitā tādēļ, lai nomierinātu Rietumu sabiedrotos, pārliecinot viņus, ka ASV atgriezušās laukumā kā komandas spēlētāja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!