Foto: Privātais arhīvs
Latvijas veselības aprūpes sistēma šobrīd atrodas brīdī, kad ar līdzšinējo pieeju un skatījumu tās sekmīga attīstība būs apgrūtināta. Tam vēsturiski ir vairāki iemesli, taču viens no būtiskākajiem ir nozarei raksturīgais konservatīvisms un piesardzība pret jauno un nezināmo. Laikā, kad pasaulē katru dienu arvien vairāk ienāk inovatīvas pieejas un risinājumi, mēs nedrīkstam savas valsts veselības aprūpi bremzēt, baidoties un nespējot mainīt domāšanas un rīcības algoritmus. Inovācijām ir ļoti augsts potenciāls ne vien atvieglot veselības sistēmas un tās darbinieku kopējo noslodzi, bet daudz būtiskāk - nozares sniegtos pakalpojumus veidot pacientam ērtākus un pieejamākus.

EIT Health Latvia centra pētījums par slimnīcu un jaunuzņēmumu sadarbību Latvijā rāda salīdzinoši drūmu ainu. Inovācijas esam gatavi nopirkt, bet nevēlamies tās testēt un ieviest. Pašas ārstniecības iestādes par vienu no galvenajiem šķēršļiem inovāciju ieviešanai min pārslodzi un tas noved pie apburtā loka. Tieši inovāciju ieviešana ir labs ilgtermiņa risinājums pārslodzes mazināšanai, jo piedāvā automatizēt procesus, kurus šobrīd bieži vien darbinieki veic manuāli. Taču nenoliedzami, inovāciju iepazīšana un to ieviešana ir īstermiņa apgrūtinājums jau tā pārslogotajai nozarei. Tāpēc jāsāk palēnām – raisot nozares interesi un attīstot tās pieredzi inovāciju ieviešanā.

Soli pa solim pretim pārmaiņām

Inovācijas var nozīmēt gan jaunu sistēmu un procesu radīšanu no nulles, gan jau tirgū pieejamo risinājumu pielāgošanu savām vajadzībām. Taču vispirms tas ir domāšanas veida un rīcības maiņa. Inovāciju ieviešanas procesa pamatā ir atvērtība un sadarbība starp iesaistītajām pusēm, vēlme būt te un tagad un māksla redzēt arī dažus soļus uz priekšu.

Nacionālais veselības dienests labi redzēja problēmas būtību un tas deva impulsu kopā ar inovāciju vadības uzņēmumu "Helve" radīt pirmo veselības aprūpes digitālo inovāciju laboratoriju "Open Health Labs", lai veidotu ekosistēmu jaunuzņēmumu un ārstniecības iestāžu kopējai sadarbībai. Programma bija veidota tā, lai veselības aprūpes iestādes tajā nebūtu pamestas vienas, bet gan dotos nezināmajā kopā ar pieredzējušiem inovāciju pārzinātājiem no visas pasaules. Mūsu vēlme ir, iedrošinot un atbalstot, soli pa solim kopā ar veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem doties dziļāk līdz šim neiepazītajā inovāciju procesā.

Pilota programmā izvēlējāmies veidot vidi, kas atbalstītu jau gatavu inovatīvu produktu izpēti un attīstīšanu kopradē starp jaunuzņēmumiem un veselības aprūpes iestādēm. Ievērojot nozares piesardzību un konservatīvo pieeju, šāds modelis šķiet vispiemērotākais no visām inovāciju ieviešanas metodēm. Šis lēmums bijis pareizs, jo pieredzētais nevis nobiedējis programmā iesaistītās ārstniecības iestādes, bet acīmredzami atvēris tām jaunus horizontus. Starp pirmo četru prezentēto pilotu pāriem jūtama patiesa aizrautība par sadarbību un ārstniecības iestāžu pusē ieraudzīts iepriekš nesaredzēts tehnoloģiju potenciāls iestādes un pat arī nozares turpmākajai attīstībai.

Audzēt patstāvību

"Open Health Labs" projekts mums parādīja iespējas un deva pieredzi, kas viennozīmīgi noderēs nākotnē, kad jau ar stiprāku pārliecību veidosim inovācijas kā ilgtermiņa risinājumus nozares attīstībā. Mēs dzirdam pozitīvas atsauksmes no iesaistītajām pusēm, tomēr patstāvīgi uz kājām inovāciju procesā vēl neviens nestāv. Dodoties pretī nākamajam gadam, jau tagad labi zinām, ka iesāktais ir jāturpina un programmai punktu pielikt nedrīkstam. Ar āķi lūpā pirmās programmas dalībnieki pārliecināti saka, ka vēlētos mēģināt vēlreiz iet cauri šādam procesam, jo tas piedāvā vēl nepieredzētu radošo brīvību.

Nozarē, kurā viss balstās uz smalku specifiku un labi izstrādātiem algoritmiem, ir rasts veids, kur katrs veselības darbinieks ir iesaistīts vajadzību noteikšanā un produkta attīstībā. Vēl vairāk - līdz šim neiepazītā sadarbības forma ar privāto sektoru atvēra ceļu citam domāšanas veidam, jauniem risinājumiem un standartiem, kas tik raksturīgi jaunuzņēmumiem.

Mūsu vēlme ir mainīt uztveri un veicināt nozares atvērtību, lai Latvijas veselības aprūpes iestādēs ir stabila vieta inovāciju veicinošiem centriem, kur roku rokā darbojas zinātne, tehnoloģijas un praktiskā ārstniecība. Tiecamies uz to, lai iestādes jūtas gana drošas un pieredzes bagātas inovāciju radīšanai un ieviešanai pastāvīgi, bez pamudinājuma un atbalsta no malas. Pirmais solis jau ir sperts - organizējām pirmo Digitālās veselības dienu, kurā veselības nozares, digitālās nozares iestādes un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu.

Izveidotā Digitālā veselības padome, kurā kopdarbojas ārstniecības iestādes, jaunuzņēmumi un valsts pārvalde, kā pirmo darba uzdevumu ir noteikusi telemedicīnas plašāku ieviešanu ārstniecības iestāžu un profesionāļu ikdienas darbā.

Mūsu nākamais solis būs izveidot inovāciju smilškasti, kur cieši sadarboties zinātnei, tehnoloģijām, jaunuzņēmumiem, ārsniecības iestādēm un valsts pārvaldei, lai mērķtiecīgi vērtu ceļu inovāciju ienākšanai veselības aprūpē. Šeit būs iespēja satikties visām iesaistītajām pusēm, veidot sadarbības, kopīgi izskatīt iespējas piesaistīt nepieciešamo finansējumu un uzsākt jauno, radošo projektu pilotēšanu un tālāk to īstenošanu. Tas, visticamāk, nenotiks rīt. Taču mums katru dienu ir jāvirzās uz nākotnes mērķi un jāaudzē savs inovāciju muskulis Latvijas iedzīvotāju un profesionāļu interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!