Foto: Cehs.lv privātais arhīvs

"Ei, tu! Vai šitais šnorīts mani turēs, vai?" spēlfilmā "Vella kalpi" vienam no bendēm pie karātavām ar pašpuikas bravūru prasīja Eduarda Pāvula atveidotais Ērmanis. Kad biju mazs, uz mani šī aina atstāja lielu iespaidu – cilvēks dažu acumirkļu attālumā no nāves ne tikai nebaidās, bet vēl paņirgājas par savu slepkavu. Šobrīd, skatoties uz Krievijas armijas nespēju jau pusotru gadu uzvarēt trīs dienu karā, cilvēciski gribas būt tikpat bravūrīgiem. Tomēr velns slēpjas detaļās, un bravūra nav gluži tas pats, kas pašpārliecinātība.

Ja šobrīd kāds no Krievijas vai Baltkrievijas otras puses tikpat izsmējīgi kā brašais Ērmanis uzsauktu – “Ei, tu! Vai šitais žodziņš mani turēs, vai?”, es ar tīru sirdsapziņu nevarētu tikpat pārliecinoši kā bende filmā atbildēt ar “Turēs, turēs!”. Stiepļu žogs ar dzeloņdrāšu ruļļiem un pa kādam novērošanas tornim šur un tur pagaidām nespēj apturēt pat migrantus, ja reiz robežsargiem ir jāskrien tiem pakaļ un jāraida gaisā brīdinājuma šāvieni.

Latvija ir apņēmusies stiprināt robežu, un cerams, ka darbi ritēs raiti. Jaunā Valsts aizsardzības koncepcija paredz iespēju austrumu robežā izvietot arī metāla konstrukcijas bruņutehnikas mobilitātes ierobežošanai un prettanku mīnas. Nesen izskanēja, ka robežsardzes vajadzībām arī iepirks speciālās skaņu ierīces, kas tiek izmantotas pūļa kontrolei, mērķu virzienā raidot ārkārtīgi skaļus signālus. Tas viss ir jauki, taču nepietiekami. Redzot, kā notiek Krievijas iebrukums Ukrainā, ir skaidrs, ka salīdzinājums ar orkiem ir nudien precīzs – te nav runa tikai par motorizētajām vai mehanizētajām vienībām, bet visīstākajām ordām, kas kā melni viļņi veļas un triecas pret Gondoras mūriem. Ar dažām kaitinošām skaņu ierīcēm vien nepietiks. Arī prettanku “eži” un mīnas te maz ko līdzēs. Vidējais cietumā desmit gadus atsēdējušais orks nav pietiekami smags, lai detonētu prettanku mīnu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!