Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Sestdien, 7. oktobrī, "Hamas" pasniedza dzimšanas dienas dāvanu Putinam un pārsteidza Izraēlu un pasauli nesagatavotu, veicot masīvu pārsteiguma uzbrukumu Izraēlas teritorijā. Vairāk nekā 1000 "Hamas" kaujinieku pārvarēja sarežģītus robežnocietinājumus un ielauzās Izraēlas teritorijā, pa apdzīvotām vietām raidot tūkstošiem raķešu.

Iebrukums un barbariskā nežēlība pārsteidza daudzus - zīdaiņiem tika nocirstas galvas, sievietes tika izvarotas un nogalinātas, tika arī saņemti vairāk nekā simts gūstekņu. Sākās jauns Tuvo austrumu karš, un Izraēla par savu mērķi, atbildot uz teroristisko iebrukumu, ir pasludinājusi "Hamas" pārvaldes izbeigšanu Gazā.

Ko tas nozīmē pasaulei un Latvijai? Vispirms, nežēlīgajam, Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu ir radies jauns "konkurents". Rietumu uzmanība ir daudz vairāk pievērsta Tuviem austrumiem nekā Ukrainai. Protams, ka tas ir izdevīgi Krievijai, jo palielinās cerība, ka Ukrainas atbalstītāji Rietumos mazāk domās par palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Bez tam, pastāv iespēja, ka Tuvo austrumu karš var plesties plašumā, karadarbībā pret Izraēlu iesaistoties Libānā bāzētajam Hezbollah teroristu grupējumam. Tas kara darbību pārsviestu arī uz Libānu, Sīriju. Tāpat nevar izslēgt, ka arī notiktu uguns apmaiņa starp Izraēlu un Krievijas sabiedroto Irānu.

Papildus tam, pastāv iespēja, ka teroristiem simpatizējošās minoritāšu grupas virknē rietumvalstu varētu veikt teroristiskas aktivitātes arī savās mītnes zemēs, sējot vēl lielāku paniku rietumu sabiedrībās.

Nav arī izslēgts, ka spriedze pieaug ari Eiropas "mazajos Tuvajos austrumos", proti, Balkānos.

Kam tas ir izdevīgi un kas aiz tā stāv? Esmu pārliecināts, ka "Hamas" nespētu veikt šādu masīvu, pārsteidzošu uzbrukumu labi sagatavotai Izraēlai bez atbalsta no ārpuses. Citējot filmu Kasablanka " round-up the usual suspects", šajā gadījumā - Irānu un Krieviju. Krievija no šī konflikta ir vislielākā ieguvēja, jo tas novērš uzmanību no Ukrainas un arī mūsu pašu austrumu pierobežas, kur pēdējā laikā notiek dīvainas lietas.

Palielinās organizēts migrantu plūdums uz mūsu robežām, simtiem epastu draudu ar mīnēšanu skolās un bērnudārzos, tiek izmantotas melnās kampaņas metodes, diskreditējot valsti un tās politiķus, notiek patstāvīgi kiberuzbrukumi un tam vēl pievienojies arī pārrautais gāzes vads starp Igauniju un Somiju.

Es uzskatu, ka pastāv iespējas tālākai eskalācijai arī no Krievijas puses. Vienīgā pareizā atbilde ir maksimāli izmantot mums doto laiku, lai nostiprinātu Latvijas, Baltijas un NATO aizsardzību. Latvijai ir jāizdara viss, lai maksimāli ātri izmantotu visas iespējas un bez liekas birokrātijas un apgrūtinājumiem nostiprinātu austrumu robežu militāri! Jāforsē NBS militārās spējas, iegādājoties nepieciešamo bruņojumu un aprīkojumu.

Maksimāli jāatbalsta Latvijas militārās industrijas izaugsme un sadarbība starp valsti un privātiem uzņēmējiem, sākot ražot uz vietas gan visa veida munīciju, gan munīcijas izejvielas, ieskaitot pulveri. Jāpalielina valsts aizsardzības dienestā iesaucamo skaits un jāspēj uzsākt valsts aizsardzības mācības apgūšana visās skolās saskaņā ar aizsardzības nozares sākotnējo plānu, noraidot Izglītības ministrijas iebildumus.

Šīs ir tikai dažas lietas no daudzām, ko īsā rakstā nevaru pieminēt, bet ir skaidrs, ka mēs varam izdarīt daudz vairāk paši savai drošībai nekā pašlaik tiek darīts. Tuvo austrumu karš un tā izraisītāji paši neapstāsies, ja mēs viņus neapturēsim, neatturēsim no jauniem uzbrukumiem un noziegumiem.

Mums dotais laiks ir jāizmanto maksimāli efektīvi nenogurstoši strādājot Latvijas brīvībai un mūsu visu drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!