Veselības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) parakstītajam sadarbības memorandam par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu izteikuši gatavību pievienoties 13 Latvijā iecienīti pārtikas uzņēmumi. Pievienojoties dalībnieki apņemas savos produktos samazināt sāls, cukura vai piesātināto taukskābju daudzumu, tādējādi veicinot veselīga uztura pieejamību iedzīvotājiem, informē LPUF.
Veselības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) parakstītajam sadarbības memorandam par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu izteikuši gatavību pievienoties 13 Latvijā iecienīti pārtikas uzņēmumi. Pievienojoties dalībnieki apņemas savos produktos samazināt sāls, cukura vai piesātināto taukskābju daudzumu, tādējādi veicinot veselīga uztura pieejamību iedzīvotājiem.
"No vienas puses veselīga uztura un dzīvesveida paradumus otra cilvēka vietā izveidot nav iespējams un tā ir individuāla atbildība par savu un savas ģimenes veselību, tomēr arī valsts rīcībā ir instrumenti, lai veicinātu veselīgākas pārtikas patēriņu. Viens no šādiem instrumentiem ir daudzās Eiropas valstīs jau iedibināta un Pasaules Veselības organizācijas atzīta iniciatīva - brīvprātīga memoranda slēgšana starp valsti un pārtikas ražotājiem, kurā uzņēmumi apņemas pārskatāmā termiņā uzlabot savas ražotās produkcijas sastāvu, lai iedzīvotājiem veselīgās izvēles kļūtu arvien pieejamākas. Šobrīd savu gatavību pievienoties sadarbības memorandam ir pauduši 13 pārtikas uzņēmumi ar vairāk nekā 100 produktiem, un man liels prieks, ka starp šiem uzņēmumiem ir gan lieli atpazīstami ražotāji, gan nelieli spēcīgi uzņēmumi. Paldies par drošsirdīgu ceļa rādīšanu un gatavību kopā mainīties, lai palīdzētu mainīties arī iedzīvotāju veselīga uztura paradumiem. Aicinu arī citus ražotājus izvērtēt savas iespējas pievienoties memorandam!" saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Memoranda mērķis ir uzlabot iedzīvotāju uztura paradumus, veicinot tādu pārtikas produktu pieejamību, kuriem ir samazināts piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzums. Pārtikas ražotāji, kas pievienosies memorandam, apņemas savos produktos samazināt piesātināto taukskābju, cukura un sāls daudzumu. Iekļautas tādas pārtikas produktu grupas kā gaļas un zivju produkti, graudaugu produkti, produkti, kas ražoti no augļiem un dārzeņiem, saldēta gatavā pārtika, piena produkti, saldumi, dzērieni, kartupeļu izstrādājumi, mazu bērnu pārtikas produkti. Atbilstoši katrai produktu grupai noteiktajiem nosacījumiem piesātinātās taukskābes jāsamazina par 5 līdz 10%, cukurs par 5 līdz 20% un sāls par 5 līdz 10%.
Šobrīd savu gatavību pievienoties sadarbības memorandam pauduši 13 pārtikas uzņēmumi, taču VM aicina arī citus ražotājus izvērtēt savas iespējas pievienoties memorandam un uzlabot savu produktu sastāvu, padarot tos patērētājiem veselīgākus. Plašāka informācija pieejama VM mājas lapā.
VM pateicas memoranda tapšanā iesaistītajiem sadarbības partneriem - Zemkopības ministrijai, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijai, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu Asociācijai, Latvija Diētas ārstu asociācijai, Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrībai un pārtikas produktu ražotāju pārstāvjiem.
Memorandam pievienojušies SIA "Cannelle Bakery", SIA “Orkla Latvija”, AS "HKScan Latvia", AS “Cēsu Alus”, ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs; SIA “Ilgezeem”, ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju, kas netiek pozicionēta kā šķietama alkoholisku dzērienu alternatīva, piemēram, bezalkoholisks vīns, alus vai sidrs; SIA “Cido grupa”, SIA “Dona”, SIA “Lāči”, SIA “Saldus maiznieks”, SIA ’’Lielezers”, SIA ’’Maiznīca Flora”, AS ’’LPB’’ maiznīca Priekule, SIA “Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne".