Kafija un cigarete – čempionu brokastis, franču diēta, eiropiešu diēta. Sauc kā gribi, bet viena sastāvdaļa šajā duetā bez šaubu ēnas ir ļoti kaitīga. Par to, ko rīta sākums ar tasi kafijas un smēķi var nodarīt veselībai, raidījumā "Zinātne vai muļķības" bez aplinkiem skarbi izteicās neirologs Kristaps Jurjāns. Taču, ja atmetam to daļu par cigareti, vai kafija ir labs variants brokastīs un vai tā var palīdzēt arī svara kontrolē, kā vēsta dažādi dzīvesstila portāli, to taujājām uztura speciālistei Agnesei Ozoliņai.

Tā ir taisnība, ka kafija pati par sevi satur ļoti maz kaloriju, būtisku uzturvērtību tur nav. Taču jāuzsver, ka runa ir par melnu kafiju bez cukura vai citiem saldinātājiem un bez taukvielām. Tātad bez sīrupiem, saldā krējuma, putukrējuma.

Pēdējos gados "trendā" ir bijušas arī īstas kaloriju "bumbas" jeb tā dēvētās "bulletproof" kafijas, kas bagātinātas ar pievienotām taukvielām – sviestu, MCT kokosriekstu eļļu. "Ja tādas dzeram vairākas reizes dienā, tad uzņemam ļoti daudz kaloriju." Ozoliņa gan neiesaka to izmantot kā aizvietotāju pilnvērtīgām maltītēm. "Tie ir piesātinātie tauki, un lielos daudzumos tie nav veselīgi."

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Taču, ja izvēlamies melnu kafiju, vai tā var būt palīgs svara zaudēšanā? Ozoliņa piekrīt, ka šāds efekts var būt – kafijā esošais kofeīns var stimulēt termoģenēzi, līdz ar to "sadedzinām" vairāk kaloriju. "Kafija var nomākt arī apetīti, mazāk ēdam un mazāk uzņemam kalorijas. Kafijā ir arī polifenoli, kas ir antioksidanti. Tie arī var ietekmēt vielmaiņu. Kādam tie vielmaiņu var paātrināt."

Šo uzskatu balsta arī vairāki pētījumi, piemēram, 2018. gadā izdevumā "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" publicētais darbs, kurā pārbaudīta hipotēze, vai kofeīns nomāc apetīti un samazina brokastīs uzņemto kaloriju daudzumu. Laboratorijā veiktajā eksperimentā, uzņemot vienu miligramu kofeīna uz katru ķermeņa kilogramu, uzņemto kaloriju skaits sarucis par aptuveni 10%. Taču būtiski, ka reālā vidē ārpus laboratorijas eksperimentiem šāds efekts gandrīz netika novērots. Pētnieki secina, ka "kofeīnam var būt ļoti vāja un pārejoša ietekme uz uzņemto kaloriju daudzumu". Tādējādi kafija nav ļoti efektīvs apetīti nomācošs dzēriens.

Arī Ozoliņa uzsver – kafija nav tas līdzeklis, ko speciālisti rekomendēs notievēšanai, pat ja dažiem šāds efekts var būt.

Raidījumā, kas klausāms "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skatāms "YouTube", uzzināsi arī to, vai kafija jādzer pirms vai pēc ēšanas, cik labi ir iestiprināties ar šo dzērienu pirms fiziskām aktivitātēm un cik ilgi "jāatiet" no kofeīna atkarības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!