Tas nav kāds vēl neatklāts uztura režīms, ideālā diēta. Tas nav arī perfektais treniņu plāns vai dārgi uztura bagātinātāji. Raidījuma "Zinātne vai muļķības" epizodē par to, kā novecot skaisti un veselīgi, kardiologs Roberts Feders atklāj – veselības formula ir visai garlaicīga.

Tā ir prasme dzīvot sabalansēti. Feders piemin hormēzes fenomenu. Ar šo fenomenu saprot dažu ķīmisku vielu kaitīgumu dzīvam organismam lielos daudzumos, bet labvēlīgu iedarbību nelielos daudzumos.

"Ja mēs savu ķermeni pakļaujam mazliet kaitīgām vielām vai kaut kādām kaitīgām ietekmēm, mēs varam panākt pozitīvus efektus. Ķermenis uzlabo adaptīvās spējas, uzlabo spēju cīnīties ar problēmām," bilst kardiologs.

Feders stāsta, ka hormēzes fenomens tika atklāts pētījumos ar pelēm. Vienas peles tika turētas perfektos apstākļos, kur viss bija ideāli – uztura režīms, kustību režīms. Otras peles visu laiku tika apstarotas ar nelielu radiācijas devu. Izrādījās, ka ilgāk dzīvo tās peles, kas tika visu laiku nedaudz apstarotas.

Šis fenomens atspoguļo to, ka vislielākās problēmas ir sabalansētā dzīvesstilā. Mums parasti ir viens vai otrs ekstrēms, mēs visu laiku krītam no viena grāvja otrā.

Roberts Feders

Ja visi zinām par to, ka tādas atkarības kā alkohols, smēķēšana, narkotikas ir kaitīgas veselībai un ilgu mūžu noteikti neveicina, tad ne katrs zina, ka arī pārāk veselīgs un sterils dzīvesveids var nebūt pats labākais variants. "Interesantākās atkarības ir no superveselīga dzīvesstila. Tas arī nav gluži veselīgi, ja iekrītam ekstrēmismā," uzsver kardiologs. Īpaši tādos gadījumos, kur šīs pārmaiņas ir pēkšņas. Piemēram, cilvēks nekad nav sportojis, bet nu pēkšņi 35 gados izdomā, ka kļūs par ultramaratonistu. Pārāk daudz augstas slodzes un intensīva sporta arī nenovedīs pie laba iznākuma, spriež ārsts.

Raidījumā līdz ar Federu uz jautājumiem par "anti-age" industriju un to, kā novecot skaisti un veselīgi, atbildēja arī dermatoloģe Lauma Valeine. Diskutējām par dažādiem ar "anti-age" procedūrām saistītiem jautājumiem, tostarp satraucošo tendenci, ka ar "anti-age" kosmētiku influenceru ietekmē aizraujas arvien jaunākas un jaunākas meitenes, tādējādi apdraudot savas ādas veselību.

Raidījumu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" kā arī citās podkāstu platformās. Video formātā tas skatāms "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!