Burgers
Foto: Anna Keibalo/Unsplash

Cilvēki vidēji dienā apēd divreiz vairāk sāls nekā rekomendē Pasaules Veselības organizācija. Tostarp arī Latvijā šis rādītājs būtiski pārsniedz normu. Vašingtonas Universitātes pētnieks, gastroenterologs Kristofers Damans skaidro, cik ļoti ēdiena pārsālīšana var kaitēt mūsu veselībai.

Cilvēki sāli uzturā lietojuši kopš civilizāciju pirmsākumiem, lai ēdienu apstrādātu, uzlabotu garšu un ilgstoši pasargātu no bojāšanās. Senajā Romā sālim tirdzniecībā bija tik liela loma, ka karavīriem daļu algas mēdza izmaksāt sālī ("salarium", "salary" – alga no latīņu un angļu valodām).

Sāls vērtība daļēji bija kā konservantam, kas likvidēja nevēlamos mikroorganismus, vienlaikus ļaujot dzīvot nepieciešamajiem. Šī lieliskā sāls spēja regulēt bakteriālo vidi, visticamāk, arī palīdzēja laika gaitā radīt fermentētus ēdienus, kurus pazīstam šodien – skābētus kāpostus, konservētas olīvas, no rauga mīklas ceptu maizi, sieru un kimči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!