Sāpes muguras lejasdaļā nomoka miljoniem cilvēku visā pasaulē. Kādam tā ir sporta trauma, kādam – slimības sekas. Bet lielai daļai - sēdošs darbs birojā. Taču ir kāds pavisam vienkāršs veids, kas var šo nepatīkamo modernā dzīvesveida blakni atvieglot, kā vērienīgā eksperimentā Austrālijā noskaidrojuši fizioterapeiti.

Uzreiz jāpiebilst, ka šis ieteikums neattiecas uz tiem, kam sāpes ir dēļ muguras traumām vai diagnosticētām saslimšanām. Taču ar sāpēm muguras lejasdaļā, kas radušās nepareizas sēdēšanas dēļ vai sliktas darba vides ergonomikas dēļ, Makvarija Universitātes (Austrālija) fizioterapeitu ieskatā var palīdzēt vienkārši staigāšana.

Kā raksta vietne "Science Alert", ir viena no tām ligām, kas ir ļoti nepiekāpīga – kolīdz tās sākušās, grūti tikt vaļā. Ap 70 procenti cilvēku, kuri reiz piedzīvojuši muguras sāpju epizodi, var būt diezgan droši – tās agri vai vēlu atgriezīsies tuvākā gada laikā.

Līdz šim eksperimentos pētīts, kā šo atkārtotu sāpju risku var mazināt ar speciāliem vingrinājumiem fizioterapeita uzraudzībā. Taču faktiski nebija neviena plaša, randomizēta un kontrolēta pētījuma, kurā aplūkota aktīvas staigāšanas ietekme.

2019. gadā Makvarija Universitātes fizioterapeiti nolēma šo robu zināšanās aizpildīt, un pētījumā iesaistīja 701 dalībnieku, kas nesenā pagātnē piedzīvojis vismaz dienu ilgušas sāpes muguras lejasdaļā. Vienai no eksperimenta dalībnieku grupām noteikts režīms – piecas reizes dienā atrast laiku vismaz 30 minūtes ilgai pastaigai. Otrai grupai nekāda īpaša režīma nebija – dzīvojiet, kā ierasts. Šis režīms ar pastaigu grupu un grupu, kas speciāli pastaigām laiku neatvēlēja, ilga sešus mēnešus. Dalībniekiem par katru muguras sāpju epizodi turpmāko trīs gadu laikā bija jāinformē pētnieki.

Secinājumi? Tie, kas sešus mēnešus regulāri devās pastaigās vismaz piecas reizes nedēļā, bija vairāk pasargāti no atkārtotām sāpju epizodēm. Vidēji "staigātāju" grupai nākamā muguras lejasdaļas sāpju epizode pienāca pēc 208 dienām, bet kontroles grupai sāpes vidēji atgriezās jau nepilnu četru mēnešu laikā jeb pēc 112 dienām.

Pats labākais šajā visā – pastaigas ir pieejamas ikvienam. Jauniem un veciem, turīgiem un mazāk turīgiem, norāda "Science Alert". Nevajag nekādu speciālu aprīkojumu vai sporta zāles abonementu. Protams, ideālā gadījumā darba vide jāiekārto tā, lai līdz muguras sāpēm nemaz nenonāktu, bet tas jau ir cits stāsts.

Pētījums publicēts zinātniskajā medicīnas izdevumā "The Lancet".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!