Ko un kā likt vēderā, ja vēlies gan labi justies, gan treniņa beigās nepalikt ar "tukšu bāku"? Padomus skrējējiem, kas ar to nodarbojas sava prieka un veselības uzlabošanas dēļ, bet nav profesionāļi, podkāstā "Zinātne vai muļķības" sniedz sporta ārste Laila Ušacka un ultramaratonists Andris Ronimoiss.

Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem ir – cik tad ilgam laikam jāpaiet kopš pēdējās maltītes, pirms velc kājās krosenes un gatavojies doties ārā. Abi speciālisti piekrīt – kaut ir standarta rekomendētais laiks, kas parasti ir divas stundas, cilvēku zarnu trakti ir ļoti individuāla padarīšana, un tādām jābūt arī rekomendācijām. "Būs tie, kuriem vajag paēst tās divas stundas pirms slodzes. Bet būs tie, kuri var paēst stundu pirms slodzes.

Arī komandu sportos taktikas ir dažādas," skaidro sporta ārste-rezidente un Latvijas Universitātes lektore Ušacka, kas strādā arī ar profesionāliem komandu sporta atlētiem. Viņas pieredzē ir arī tādi sportisti, kas vēl pusstundu pirms spēles sākuma "štaukā iekšā" kāpostu salātus. "Visi par viņiem ņirdz, bet beigās viss ir kārtībā, tāpēc tā ir mazdrusciņ taustīšanās. Viņa gan iesaka neiet ekstrēmos – nedoties skriet pilnīgi tukšā dūšā vai ar līdz ūkai pilnu vēderu. Tāpat ieteicams, ka uzturs ir sabalansēts –, ja gribas jau ko specifiskāku, tā būs individuāla saruna ar uztura speciālistu, sporta ārstu un treneri.

Intensīvs treniņu režīms īsti nebūs savietojams ar gurķu diētu, piekodina ultramaratonists Ronimoiss.

Garo distanču skrējējs un treneris Andris Ronimoiss aicina paeksperimentēt. Ja šobrīd, paēdot divas stundas pirms treniņa, treniņā to jūtat, tad var mēģināt ēst vēl 15 vai 30 minūtes ātrāk un skatīties, kas mainās. "Ja gadās paēst un neplānoti iet skriet – un man tā gadās –, tad es varu secināt, ja vien tie nav kaut kādi pelmeņi vai kas super smags, man problēmu nebūs," saka Ronimoiss un piebilst, ka to visu var uztrenēt.

Amatieriem svarīgākais ir ēst pietiekami, uzsver treneris. Daudzi no amatieriem nebūt netrenējas maz – iet uz svaru zāli, skrien, brauc ar velosipēdu. "Kalorijas tiek patērētas daudz. Ja paralēli domājat, ka šis ir lielisks brīdis, lai uztaisītu gurķu diētu, tad reāli esat nākamais klients sporta ārstiem," brīdina ultramaratonists.

Kā trenēties pareizi, lai veselību uzlabotu, ne sabojātu – klausies podkāstā, kas pieejams "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī video formātā vietnē "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!