Foto: Shutterstock

Šajā gadsimtā simtgadnieku skaits pasaulē ir gandrīz četrkāršojies – no 151 tūkstoša 2000. gadā līdz vairāk nekā pusmiljonam 2021. gadā, liecina statistika. Izpētot šo senioru dzīves paradumus, zinātnieki nonākuši pie četriem itin vienkāršiem ieteikumiem, ko ievērot, lai paildzinātu savu dzīvi un darītu to veselīgi, raksta zinātniskais portāls "The Conversation".

Simtgadnieki ir veiksmīgas novecošanas piemērs, bieži vien viņi mazāk saskaras ar hroniskām slimībām un neatkarību ikdienas dzīvē spēj saglabāt arī līdz 90 gadu vecumam. Lai gan ilgmūžību lielā mērā nosaka ģenētika, vairāk nekā 60% veiksmīgas novecošanas ietekmē mainīgi faktori.

Kas īpaši palīdz paildzināt dzīvi? Lai to noskaidrotu, zinātnieki izpētījuši simtgadnieku un gandrīz simtgadnieku (vecumā no 95 līdz 99 gadiem) dzīvesveida un veselības paradumus visā pasaulē.

Pārskatā, kas jūlijā publicēts žurnālā "Gero Science", iekļauti 34 novērojumu pētījumi, kas publicēti kopš 2000. gada. No tiem pētnieki izcēla četrus galvenos faktorus, kas veicina ilgmūžību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!