Skābju – sārmu līdzsvars. Izklausās visnotaļ zinātniski un ķīmiski. Ar šādu šķietamu nopietnību mūs vilina uztura veids, ko mēdz saukt par "sārmainu diētu" vai "pH diētu". Grāmatas par šo tēmu tiek tirgotas visās Latvijas grāmatnīcās, un arī pavisam respektabli mediji, tajā skaitā arī televīzija, ir veidojuši par to rakstu un video materiālus. Diēta sola samazināt svaru un nepieļaut vairāku slimību rašanos. Šo slimību starpā ir arī vēzis, kas cilvēkiem, kuri tikko uzzinājuši par šo diagnozi, var likties kā īsts cerības stariņš. Vai tiešām šāds uztura veids var attālināt vai dziedēt onkoloģisko saslimšanu? Vai šāda diēta ir zinātniski pamatota? Uz šiem jautājumiem atbildēs onkologs ar gandrīz 40 gadu darba pieredzi, Latvijas onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs.
Kāpēc šim uztura veidam ir nosaukums "pH" diēta?
Iespējams, kāds vēl atceras skolas ķīmiju – pH ir skaitlis, kas apzīmē ūdeņraža jonu koncentrāciju šķīdumā. Ko tas nozīmē praksē? Jebkuram šķīdumam, vai tas ir mūsu organisma šķidrums, dzēriens no pudeles vai cits produkts, ir sava īpaša ķīmiskā vide. Tā var būt skāba, sārmaina vai neitrāla. Pēc šādām kategorijām tiek iedalīti diētā piedāvātie produkti.