Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta pētnieki laboratorijas apstākļos izstrādājuši jaunu tehnoloģiju nedzīvo jeb inaktivēto baktēriju (paraprobiotiķu) iegūšanai no Lactobacillus helveticus baktērijām un pašlaik pēta, kā tās iedarbojas uz cilvēka imūnsistēmu. Pētnieki cer, ka iegūtā izejviela būs izmantojama jaunu uztura bagātinātāju vai funkcionālās pārtikas izstrādē.
Ar nedzīvām baktērijām vieglāk strādāt
Kamēr par skābpiena produktiem ar dzīvajām baktērijām, kas pozitīvi ietekmē zarnu mikrofloru un līdz ar to stiprina cilvēka imunitāti, ir dzirdējis teju ikviens, nedzīvo baktēriju ieguve un izmantošana ir samērā jauns, taču, kā vērtē augstskolas zinātnieku komanda, ļoti perspektīvs pētniecības virziens. Dzīvās baktērijas tirgū ir ļoti plaši zināmas, un to iedarbība uz cilvēka veselību ir diezgan plaši pētīta, taču produktu ražošanas process, izmantojot dzīvas baktērijas, ir sarežģīts, jo jānodrošina baktēriju dzīvotspēja visā ciklā, sākot no ražošanas līdz nonākšanai cilvēka organismā.