Foto: Delfi kolāža

1952. gada 26. augustā pulksten 16.44 no Vīsbādenes lidlauka Rietumvācijā pacēlās divmotoru lidmašīna "Douglas C-47" jeb "Dakota", kas uzņēma kursu uz Kurzemi. Lidmašīnā atradās trīs ASV Centrālā izlūkošanas pārvaldes (CIP) apmācīti latviešu spiegi, kuriem ar izpletņiem bija jānolaižas okupētajā Latvijā. Viņu misija, jau sākot no plānošanas brīža, bija lemta neveiksmei.

Portāls "Delfi" turpina rakstu sēriju par CIP spiegu Nikolaju Balodi un viņa darbību Latvijā Aukstā kara laikā. Pirmajā publikācijā stāstījām par britu un ASV slepeno dienestu operācijām Latvijā pēckara periodā, kas čekas pretdarbības un nodevēju dēļ pilnībā izgāzās. Tomēr Rietumu specdienesti ilgi tika vazāti aiz deguna un turpināja uz Latviju sūtīt slepenos aģentus meklēt iedomātu "nacionālo pretošanās kustību".

Leģiona varonis

Lidmašīnā bija trīs slepenie aģenti, un katram bija CIP dots kriptonīms. CAMUSO/1 bija Alfrēds Riekstiņš, viens no ievērojamākajiem Latviešu leģiona karavīriem. 1913. gadā Matkules pagastā dzimušais Riekstiņš 1941. gada vasarā, sākoties PSRS un Vācijas karam, darbojās Sabiles nacionālo partizānu vienībā, bet 1942. gada 2. martā brīvprātīgi iestājās 24. Talsu kārtības dienesta (policijas) bataljonā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!