Arvien vairāk iedzīvotāju visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, pievēršas fleksitārismam – uztura veidam, kas galvenokārt balstās uz augu izcelsmes produktiem, taču pavisam neizslēdz arī dzīvnieku izcelsmes produktus. 1. oktobrī pasākumā "Discover the plant-based world" pulcējās Latvijā zināmi veselīga dzīvesveida entuziasti, uztura speciālisti un satura veidotāji, lai diskutētu par fleksitārisma diētas pozitīvo ietekmi uz veselību un dzīves kvalitāti.
Galvenā motivācija, kāpēc Latvijas iedzīvotāji ievēro fleksitārisma diētu, ir veselības ieguvumi – 34 procenti kā iemeslu min laktozes nepanesamību vai alerģijas, savukārt 30 procenti norāda, ka iemesls ir svara kontrole, liecina augu valsts produktu zīmola "Alpro" jaunākie aptaujas dati.
Pasākuma laikā Markus Riva, Madara Meijere, Elizabete Valujeva, Kristiāna Lasmane, Sibilla Bille piedalījās "Butter Dinner Club" vadītajā "Alpro" deserta pagatavošanas meistarklasē, kā arī dalījās savos pieredzes stāstos.
Lūk, atskats no pasākuma "Discover the plant-based world":
Kas ir fleksitārisms
Kā skaidro uztura speciāliste Lizete Puga: "Fleksitārisms līdzsvaro augu valsts un dzīvnieku izcelsmes produktus, mudinot ikdienas ēdienkartē iekļaut arvien vairāk augu izcelsmes produktus. Fleksitārisms ir ideālais komplekts, jo "veselīgs uzturs" ir daudzveidīgs, regulārs un mērens uzturs.
Piekopjot šādu diētu, ir iespējams mazināt liekā svara, sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta izplatību, kā arī kopumā uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti.
Galvenais apsvērums – pozitīvā ietekme uz veselību
Kā norāda "Alpro" mārketinga vadītāja Baltijā un Ziemeļvalstīs Agnete Līcīte-Lasmane: "Mēs cenšamies iedvesmot sabiedrību iekļaut savā ikdienā vairāk augu izcelsmes produktu, kas ir labs veids, kā dažādot ikdienas ēdienkarti un papildināt to ar vērtīgām uzturvielām. Priecājamies, ka sabiedrībā pieaug izpratne par veselīgu uzturu un pieprasījums pēc produktiem ar samazinātu cukura daudzumu – trešdaļa jeb 31 procents no respondentiem "Alpro" veiktajā aptaujā izvēlas augu izcelsmes dzērienus ar samazinātu cukura daudzumu."
Jaunieši ir augu izcelsmes produktu patērētāju līderi
Aptaujas dati liecina, ka jaunākās paaudzes pārstāvji – 18 līdz 29 gadus veci jaunieši – ir aktīvākie augu izcelsmes produktu patērētāji. Jaunieši regulāri lieto dažādus augu izcelsmes dzērienus, piemēram, sojas, mandeļu un auzu dzērienus. No visiem aptaujātajiem, 15 procenti Latvijā šos produktus patērē vismaz trīs līdz četras reizes nedēļā. Tas nozīmē, ka tendences mainās un arvien vairāk cilvēku sāk iekļaut augu izcelsmes produktus ikdienas uzturā. Tajā pašā laikā 34 procenti Latvijas iedzīvotāju uzturā augu izcelsmes produktus neizmanto – lielākoties tie ir vecāka gada gājuma vīrieši vecumā no 60 līdz 74 gadiem.
Augu izcelsmes produkti – droši un vērtīgi ikdienas uzturā
Izvēlei par labu augu izcelsmes produktiem respondenti min trīs iemeslus – 35 procenti izvēlas augu izcelsmes produktus garšas dēļ, 32 procenti to dara, lai kontrolētu svaru, bet vēl 32 procenti – veselības apsvērumu dēļ. "Cilvēkiem, kas bieži lieto piena produktus ikdienas maltītēs, augu izcelsmes produkti var palīdzēt atrast līdzsvaru, mazinot dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu. Tie būs lieliska alternatīva arī cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni," stāsta Lizete Puga.
"Augu izcelsmes produkti piešķir ēdienam ne tikai jaunas garšas, bet arī nodrošina uzturvielu daudzveidību. Taču, ja plānots pilnībā aizvietot kādu dzīvnieku izcelsmes produktu ar augu izcelsmes alternatīvu, ir svarīgi pievērst uzmanību to sastāvam, īpaši kalcija un olbaltumvielu saturam. Olbaltumvielu daudzums šajos produktos var būt atšķirīgs. Lai nodrošinātu pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, uzturā var pievienot, piemēram, riekstus," norāda uztura speciāliste.