Sagatavošanās posms pirms bodibildinga sacensībām prasa ne tikai disciplīnu, bet arī stingru un pat skarbu uztura plānu un kaloriju deficītu. Raidījumā "Par TO pašu" vadītāja Anita iztaujā sportistus par to, kādi ēdieni viņiem visvairāk kārojas. Atklājas, ka viņu attieksme pret uzturu gadu gaitā ir mainījusies – tas vairs nav baudas iemesls, bet gan enerģijas avots, līdzīgi kā mašīnai tā ir degviela. Tomēr, piemēram, Violeta Kolunova agrāk pēc sacensībām ēdusi tik daudz, ka vairs nespējusi paelpot, bet tieši trenera vārdi: "Mēs nestartējam tikai tāpēc, lai pēc tam varētu paēst" – palīdzējuši sakārtot attiecības ar ēdienu.

Uz Anitas jautājumu, kad beidzas stingrā diēta, vai ir kaut kas tāds, kas katram kārojas, Edžus Priedītis atklāj, ka pirms sacensību posma viņam tas ir mandeļu kruasāns no vietējās konditorejas – 300 gramus smaga kaloriju bumba. "Nezinu pat, cik daudz kaloriju tajā ir," viņš atzīst. "Tas ir tas, ko ēdu, līdz pilnībā nogriežu kalorijas aptuveni trīs nedēļas pirms sacensībām."

Tomēr katram šis kārums ir savs! Edžus atceras, kā reiz startējis kopā ar leģendāro kultūristu Aivaru Visocki, un pēc čempionātiem viņi kopīgi staigājuši pa lielveikaliem. Kad Edžus jautājis, vai Visockim nekas nekārojas, jo pašam acis vien spīdējušas uz "Oreo" cepumiem vai saldējumu, ko Latvijā nebija redzējis, Visockis atklājis, ka, augot padomju laikos, viņš pat nav pamēģinājis šos produktus. Viņš nezina, kā garšo "Oreo" cepums vai "Fazer" šokolāde ar riekstiem. Nav ēdis, lai nebūtu kārdinājuma! Vienīgais, kas, piemēram, viņam kārojās pēc sacensībām, bija aizbraukt uz Latviju un iedzert "Bauskas" alu.

Savukārt Violeta atklāj, ka, gadiem ejot, viņas skatījums uz uzturu un šiem kārumiem ir būtiski mainījies. Piemēram, 2018. gadā viņa ēdusi līdz brīdim, kad vairs nespējusi elpot. "Man atļāva ēst tikai šodien, jo no rītdienas bija jāatgriežas pie diētas. Un es ēdu līdz četriem rītā," viņa atceras, kā centusies "paēst uz priekšu". Tomēr ļoti spilgti viņai atmiņā palikuši trenera vārdi: "Mēs taču startējam ne priekš tā, lai paēstu." Šie vārdi būtiski palīdzējuši sakārtot attiecības ar ēdienu.

Ar laiku rutīna ir ieguvusi savu ritmu, un tagad "off" sezonā viņa vairs negrib pat saldumus. "Protams, pēc sacensībām es vienmēr paēdu. Tā jau ir kā tradīcija – atkarībā no tā, kur ir sacensības, izvēlamies ēst burgeru," viņa smejoties atzīst. "Bet pēdējā laikā esmu pamanījusi, ka vairāk šo momentu gaida tieši mans vīrs. Viņš jau iepriekš ir sameklējis, kur to varētu apēst."

Edžus piebilst, ka viņam pēc sacensībām arī saldumi neprasās, jo tie ir domāti vairāk uzlādei. Taču, līdzīgi kā Violetai, arī viņam atkarībā no sacensību vietas izvēle bieži krīt uz picu vai burgeru. "Gribas taukainu ēdienu – to, ko tiešām tajās nedēļās neesi atļāvies ēst," viņš saka. Ar gadiem un pieredzi šie ēdieni vairs neliekas nekas īpašs!

Arī Anna Vasariete, fizioterapeite, farmaceite un NAC Latvijas absolūtā čempione bodibildingā, par šo tēmu runājot, stāsta, ka, lai arī sausa vista ar rīsiem katru dienu varētu šķist jau apnīkoši, viņa tā ēd katru dienu četrreiz dienā. Un, starp citu, arī tad, kad pēc bodibildinga sacensībām ļautas visas iespējamās kulinārās izvirtības.

Sarunas laikā par šī sporta veida ietekmi uz veselību izsakās sporta ārste Sandra Rozenštoka. Sarunā aizskarta arī tēma, ko bodibildings prasa mentāli un ko tas nodara pašvērtējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!