Foto: Toa Heftiba / cc

"Es gulēju sava vīra rokās, viņa lielajā azotē. Viņa roka aplikta ap mani, un viņa lielā plauksta atrodas uz manas sirds. Es apmierināti nopūšos. Dienas rūpes iesūcas manā spilvenā, un mani saspringtie muskuļi atslābst, jo sirdsdarbība palēninās," tā pieskāriena vilinošo, dziedinošo spēku "Psychology Today" apraksta psiholoģe, seksa terapeite Šerila Freizere. Viņa mudina padomāt, vai tu šodien esi pieskāries savam mīļotajam cilvēkam?

Intīms, neseksuāls pieskāriens ir skaists neverbāls veids, kā attīstīt saikni, mieru un psiholoģiskās drošības sajūtu. Turklāt pieskāriena sajūtas pavisam vienkārši ir lieliskas. Un šeit psiholoģe atgādina par kaut ko, ko ikdienā aizmirstam – mēs pārāk daudz runājam! Un pārāk maz pieskaramies.

Tik liela nozīme mūsu attiecībās ir vārdiem. Jāapspriež mājsaimniecības vadīšana, bērnu audzināšana, tas, vai varam atļauties ņemt hipotēku... Temati sarunām ir daudz un dažādi. Un bieži piemirstam, ka vajadzētu ne tikai turpināt runāt, bet arī vairāk pieskarties viens otram. Jo pieskārieni stiprina attiecības, un tas nemaz neprasa daudz.

Freizere savā tiešsaistes pāru programmā runā par vairākām tēmām, piemēram, par savstarpēju komunikāciju, konfliktu risināšanu, romantikas atjaunošanu, atveseļošanos no nodevības, seksuālu vēlmju problēmām un daudz ko citu. Taču, kad pāriem tiek vaicāts, kas no dzirdētā ir bijis vissvarīgākais, daudzi atbild, ka tieši tēma par pieskārienu nozīmi. "Lai gan šī ir viena no vienkāršākajām lietām, ko es mācu," viņa saka un vaicā: "Vai tu šodien pieglaudies savam mīļotajam cilvēkam?" Ja pieskārienu dzirkstelīte starp jums ir zudusi, to var atjaunot, psiholoģe mierina, un sniedz padomus, kā to izdarīt.

  • Elpojiet vienā ritmā. Saskaties ar savu partneri, un pēc tam viņu apskauj. Tas nekas, ja esat atšķirīga garuma. Kārtīgi aplieciet rokas apkārt otra ķermenim un savā satvērienā turiet viens otru cieši. Novieto plaukstas uz partnera muguras, un tad ieelpojiet kopā, nopauzējat un izelpojat kopā. Atkārtojiet to vairākas reizes.

  • Turiet viens otra rokas. Visur! "Par laimi, mēs ar vīru mīlam fizisko pieskārienu. Mēs sadodamies rokās, kamēr pastaigājamies ar suni pludmalē. Ja viņš brauc, mana roka atrodas uz viņa ceļgala vai es glāstu viņa pakauša daļu. Mēs esam izkārtojuši savu dīvānu tā, lai mūsu ķermenis saspiestos kopā, kamēr skatāmies filmu, un, jā, mūsu pirksti vai kājas arī ir sapinušās kopā. Citiem vārdiem sakot, – mēs pieskārienu padarām apzinātu," savu personīgo pieredzi stāsta psiholoģe. Viņa aicina arī citus pārus pieskārienus padarīt apzinātus, un, ja tas vajadzīgs, tam pielāgot arī mēbeles! Vai kaut uzstādīt modinātāju, kas atgādinās, ka laiks vienam otru samīļot un noskūpstīt.

Kāpēc pieskāriens rada tik labas sajūtas? Psiholoģe norāda, ka viss sākas ar jaundzimušu bērnu. Tiklīdz bērniņš ir piedzimis, to kailu pie savas ādas pieliek mamma, un rodas instinkts – āda pret ādu, sirdspuksti sitas kopā, un bērniņš jūtas drošībā.

Freizere norāda, ka cilvēki ir dzimuši, lai viens otram pieskartos un tiktu aizkustināti. Ja mums pieskārieni nepatīk, šī uzvedība izveidojusies apzināti. Iespējams, cilvēks uzaudzis ģimenē, kurā nepazina mīlošus apskāvienus un buču uz pieres, kas vēlētu arlabunakti. Iespējams, bailes no pieskārieniem iemācījuši mūsu vecāki, kas to savukārt iemācījušies no saviem. Varbūt cilvēkam līdz šim nebija izdevies atrast glāstus, kas būtu veselīgi, iespējams, iepriekšējie pieskārieni bija ļaunprātīgi un traumējoši. Taču skaistākais ir tas, ka jebkurš cilvēks var no jauna iemācīties mīlēt sajūtu, ko dod otra cilvēka pieskāriens.

Cilvēka pieskāriens aktivizē mūsu parasimpātisko nervu sistēmu, skaidro Freizere. Tā nomierina, palēnina sirdsdarbības ātrumu, pazemina asinsspiedienu, mazina trauksmi un stresu un dod prātam signālu: "Tu esi drošībā, neviens tevi nemedī, atpūties." Daži jaunākie pētījumi liecina, ka tad, kad aktivizējam klejotājnervu (galvas smadzeņu nervs, kas inervē lielāko daļu iekšējo orgānu), arī tas rada mieru un drošību. Un kas šo nervu aktivizē? Jā, arī tādas aktivitātes kā pieskāriens, sinhronizēta elpošana un rokas novietošana uz partnera sirds.

Tātad, – vai šodien esi noglāstījis sava mīļotā cilvēka vaigu? Ja nē, ir īstais laiks to mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!