Foto: PantherMedia/Scanpix
Katram mazulim ir nepieciešams atšķirīgs miega daudzums. Pirmo mēnešu laikā daži zīdaiņi paēd, īsu brīdi paliek nomodā, pēc tam viegli iemieg un noguļ līdz nākamajai barošanas reizei, taču, ja mazulis labi guļ dienā, bet vakaros vai naktīs nespēj iemigt, slikti guļ vai arī diendusu laikā ir nemierīgs, parasti tam ir vairāki iemesli.

Ja esi pārliecināta, ka tas nav izsalkums un ir darīts viss, lai mazulis būtu kārtīgi paēdis, grāmatas "Apmierināta mazuļa dienas ritms" autore Džīna Forda, kura 20 gadus strādā par bērnu aprūpes māsu Lielbritānijā, iesaka šo problēmu risināt ar "miega atbalsta metodi".

Tās mērķis ir pieradināt bērnu pie regulāriem miega laikiem dienas garumā, kas savukārt palīdzēs viņam netraucēti nogulēt līdz rītam, tiklīdz viņš fizioloģiski būs tam gatavs.

Līdzās izsalkumam un nepareiziem miega ieradumiem pārāk ilga gulēšana dienā ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kādēļ bērns vakaros nespēj iemigt vai bieži atmostas naktī. Drīz vien rodas apburtais loks: tā kā mazulis nav kārtīgi izgulējies naktī, viņam ir nepieciešams vairāk miega pa dienu. Forda pēc pieredzes saka, ka palīdzēšana iemigt ir vienīgais paņēmiens, kā to izlabot, ja bērniņš ir vēl ļoti mazs. Tiklīdz uzlabojas miega kvalitāte naktī, mazuli daudz vieglāk noturēt nomodā dienā, tas savukārt uzlabo mazuļa miega kvalitāti vakaros un naktīs.

Šīs metodes mērķis ir panākt, lai bērns pierastu gulēt regulāros laikos (gan dienas garumā, gan vakarā). Tiklīdz mazulis vairākas dienas pēc kārtas būs devies gulēt vienos un tajos pašos laikos, tu pamanīsi, ka vari viņu nolikt gulēt bez lieka trača.

Lai šai metodei būtu rezultāti, tā jāpielieto neatlaidīgi un jāīsteno tikai vienam no vecākiem. Metodes pirmajā posmā vismaz trīs dienas neliec bērnu gulēt viņa gultiņā ne dienā, ne vakarpusē. Šajās miega reizēs vienam no vecākiem kopā ar mazuli jāguļ klusā istabā un visu gulēšanas laiku jābūt ķermeņa kontaktam ar bērnu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mēģini mazuli noguldīt sev blakus rokas izliekumā, nevis uz krūtīm. Ja bērns ir vecāks par trim mēnešiem un vairs netiek īpaši ietīts, tad ar labo roku satver abas mazuļa rociņas un tur tās uz viņa krūtīm. Tādējādi mazulis nevarēs vicināt rociņas un lieki nesatrauksies. Visu gulēšanas laiku ar bērnu kopā jābūt vienam un tam pašam cilvēkam; nedod mazuli no vienām rokām otrās un nestaigā no istabas uz istabu.

Ja mazulis trīs dienas pēc kārtas norādītajos pulsksteņlaikos ir labi gulējis, vari ķerties pie nākamā posma, mēģinot bērnu likt gulēt viņa gultiņā. Noteikti ir jāsēž pie bērna gultiņas, lai varētu pieturēt mazuļa rociņas uz krūtīm un tādējādi viņu nomierināt. Ceturtajā naktī turi abas bērna rokas, līdz mazulis iemieg, bet piektajā naktī turi tikai vienu rociņu. Sestajā naktī pamanīsi, ka vari mazuli ielikt gultiņā, kad viņš jau ir samiegojies, bet vēl aizvien nomodā, tad apraudzīt viņu ik pēc divām vai trim minūtēm, līdz bērns iemieg. Nemēģini mazuli iemidzināt viņa gultiņā, ja vismaz trīs naktis pēc kārtas viņš slikti gulējis tavās rokās.

Dažiem mazuļiem ir nepieciešamas vairāk nekā trīs dienas, lai viņi iemācītos gulēt režīmā norādītajos laikos. Kad sasniegts "miega atbalsta metodes" otrais posms – bērns vairākas naktis pēc kārtas iemidzis 10 minūšu laikā –, pamēģini viņu atstāt iemigt patstāvīgi.

Ja bērnu ieliksi viņa gultiņā uz īsi brīdi dienā, kad viņš ir nomodā, un noliksi blakus kādu rotaļlietu, uz kuru bērns var skatīties, tas mazulim palīdzēs justies labi pašam savā gultiņā. Ja vēlies, pusdienmiega laikā vari doties ar mazuli pastaigā ratiņos. Tiesa, jāievēro konsekvence: pusdienlaika miegs ir jāguļ tikai ratiņos vai istabā; kamēr bērns guļ, vietu mainīt nedrīkst (no istabas uz pastaigu vai otrādi). Lai veicas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!