Bieži vien vecāki ir tik noguruši, ka nespēj pietiekami pievērsties saviem mazuļiem, un visvienkāršākais veids, kā iegūt sev mieru – ieslēgt televizoru vai kādu citu ierīci. Tomēr tas nebūt nav tas pareizākais un labākais, ko vecāki varētu sniegt savai atvasei.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti kopā ar fizioterapeitu Didzi Lūkinu ir sagatavojuši ieteikumus, kā izkustināt savu gadu līdz divus gadus veco mazuli, paskaidrojot, kādēļ arī šķietami tik maziem bērniņiem fiziski aktīviem jābūt vismaz trīs stundas dienā.

Ja bērnu tikai sēdināsi pie televizora ekrāna vai planšetes, vai sava viedtālruņa, ar laiku bērns kļūs arvien mazkustīgāks un drīz viņu sāks skart nopietnas veselības problēmas – vāji muskuļi un kauli, stājas problēmas, plakanā pēda un liekais svars. Lai tas nenotiktu, bērnam ir nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes. Bērna attīstība ir kustībā, tā uzsver speciālisti.

Lai veiktu fiziskās aktivitātes kopā ar bērnu, var noderēt daudz kas no tā, kas tev jau patlaban ir pieejams mājās, uzsver fizioterapeits Lūkins. Piemēram, paņem tualetes papīra vai virtuves dvieļu rullīšus un piespirina tos pie sienas. Virs rullīšiem pielīmē dažādu krāsu lapiņas, bet uz grīdas izber, pirms tam savirpinātas krāsainas papīra bumbiņas. Bērnam ir jāpietupstas, jāpaņem papīra bumbiņa, tad jāpieceļas, jāpastiepjas. Šādi tiek attīstīta koordinācija un līdzsvars.

Cita aizraujoša rotaļa ir stiepšanās pēc rotaļlietām. Pāri istabai novelc veļas auklu, uz kuras var ar knaģiem piestiprināt dažādas bērna rotaļlietas, papīrus, pat grāmatas. Aicini bērnu noraut sakarinātās lietas. Šajā kustībā tiek trenēts pirkstu satvēriens, koordinācija, bērns veic stiepšanos un pieliekšanos.

Foto: Shutterstock

Lai bērns augtu vesels, pastaigas svaigā gaisā ir obligātas visos gadalaikos, arī ārā vecāki var līdzdarboties, izdomājot dažādas rotaļas un uzdevumus, piemēram, čiekuru lasīšanu. Kā norāda fizioterapeits, šī nodarbe ir ļoti vērtīga, jo bērns pietupstas, satver čiekurus un ieliek tos grozā. Tādā veidā tiek trenēti ne tikai muguras un kāju muskuļi, bet arī satvēriens un koordinācija. Jo vairāk bērns kustēsies, jo vairāk ieguvumu viņa veselībai. Turklāt veidojot viņa ieradumu – būt aktīviem jau bērnībā, pastāv lielāka iespēja, ka bez tā bērns neiztiks arī vēlāk, uzsver fizioterapeits.

Bērnam līdz divu gadu vecumam jābūt fiziski aktīvam vismaz trīs stundas dienā. Būtiski, lai vismaz pusstundu no šī laika tiktu pavadīts pārdomātās rotaļās un aktivitātēs. Tas attīstīs bērna muskuļus un kaulus, nodrošinās normālu ķermeņa masu, veidos pareizi stāju, uzlabos līdzsvaru un koordināciju.

Televizors vai citas elektroniskās ierīces bērniem šajā vecumā vispār nav vēlamas, tā uzsver SPKC speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!