Visiem labi zināms – kas par daudz, tas par skādi. Ja pārāk daudz apēdam, galu galā vēderā valdīs tikai milzīga smaguma sajūta, ķermeni pārņems nespēks un nogurums. Un tā vai tā, lai arī zinām, kas sagaidīs vēlāk, mēs itin bieži apēdam vairāk, nekā vajadzētu. Izrādās, pastāv pavisam vienkāršs iemesls tam, kādēļ nereti pārvērtējam savus spēkus.
Kā izrādās, nereti mēs pārēdamies tādēļ, ka maltītes laikā esam pārāk izklaidīgi. Pēc ēšanas nejūtamies tā līdz galam apmierināti, tādēļ vēlāk to kompensējam, ēdot vēl, skaidro "New York Post", atsaucoties uz žurnālā "Journal of Personality and Social Psychology" publicēto pētījumu.
"Pārmērīgs ēdiena patēriņš bieži rodas paškontroles trūkuma dēļ," saka pētījuma vadošais autors Stīvens Lī Mērfijs no Gentes universitātes Beļģijā. "Tomēr mūsu atklājumi liecina, ka pārmērīgu patēriņu bieži vien var izraisīt arī vienkārša cilvēka vēlme sasniegt noteiktu baudas līmeni no darbības. Ja uzmanība ir traucēta, visticamāk, mēs mēģināsim to kompensēt, patērējot vairāk." Tas apstiprinājās arī eksperimentā, jo tie dalībnieki, kuri ēda, kamēr viņu uzmanību pievērsa arī citas lietas, pēc tam ziņoja par mazāku baudas un gandarījuma sajūtu, un paaugstinātu vēlmi turpināt uzkodas.