Foto: Shutterstock

Nav šaubu – jebkura cilvēka dzīvesveidam ir jābūt pārdomātam. Taču, ja saskaramies ar sirds veselības problēmām, dzīvesveids jāizvēlas tieši tāds, lai izpatiktu sirsniņai. Un to varam izdarīt gan ar fiziskajām aktivitātēm, gan uzturu. Par to vairāk pastāsta "Capital Clinic Riga" kardioloģe Barbara Vītola.

Vispirms būtu jāsāk ar fiziskajām aktivitātēm savu spēju robežās. Kā skaidro kardioloģe, sirdij patīk aeroba fiziskā slodze, piemēram, ātras pastaigas, lēns vai vidējas intensitātes skrējiens, ja tas ir iespējams, arī nūjošana. Galvenais, lai aktivitāšu laikā būtu vienmērīgs pulss. Sekojot vadlīnijām, cilvēkam nedēļā vajadzētu veltīt vismaz 150 minūtes fiziskai aktivitātei (šajā laikā netiek ieskaitītas ikdienas kustības), tās vienmērīgi sadalot uz vairākām dienām nedēļā. Jo vairāk fizisko aktivitāšu, jo ātrāk tiks normalizēts ķermeņa svars, kuram, esot paaugstinātam, hipertensijas attīstība ir teju neizbēgama.

Kā jau minējām, arī uzturs ir ļoti nozīmīgs. Ārste iesaka pieturēties pie Vidusjūras diētas principiem, kas balstās uz to, ka uzturā vairāk jālieto dārzeņi, pākšaugi, graudaugi, augļi, rieksti, zivis (īpaši treknās zivis). Bet mazāk jālieto trekna gaļa. Un nekādā gadījumā nevajadzētu lietot margarīnu saturošus produktus. Tāpēc svarīgi produktu saturu izpētīt jau veikalā. "Ja tur ir palmu eļļa, rafinēti tauki, daudz piesātināto taukskābju, tas noteikti nav uzturs nevienam cilvēkam, kur nu vēl kardioloģiskam pacientam. Ļoti gribētu uzsvērt pirmā spieduma jeb "extra virgin" olīveļļu, kas zinātniskos pētījumos pasaulē pierādīta kā kardiovaskulāro veselību uzlabojošs produkts. Vēl viens "super food" ir labas kvalitātes kafija. Ir pierādīts, ka ilgstoša kafijas lietošana, ja tā nepārsniedz trīs līdz četras tases dienā, var pat pazemināt asinsspiedienu ilgtermiņā. Un tas ir liels mīts, ka pacientiem, kuri lieto kafiju, būs paaugstināts asinsspiediens. Protams, katram cilvēkam var būt individuālas reakcijas uz kofeīnu, bet nekur nevar atrast tik daudz antioksidantu, kā to ir labas kvalitātes kafijā un "extra virgin"olīveļļā"," stāsta kardioloģe.

Ja cilvēkam ir diagnosticēta arteriālā hipertensija, noteikti jāsamazina sāls uzņemšana uzturā līdz, maksimums, pieciem gramiem dienā. "Sāls var tikt aizstāts, lietojot garšvielas, kas nav sālītas, nelietot stipri sālītus ēdienus, kas ir rūpnieciski ražoti. Kardioloģiskajiem pacientiem vai tiem, kas par tādiem nevēlas kļūt, vajadzētu gatavot mājās, līdz ar to zināsi, kas produktā ir iekšā. Protams, jāatmet arī smēķēšana."

Vai visiem cilvēkiem ir viens ideālais asinsspiediena rādījums? Ko zināt par bīstamo un bieži klusējošo hipertensiju? Vai pazemināts asinsspiediens ir slikta zīme? To lasi šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!