Foto: Shutterstock

"Sirds mums ir tikai viena, sacensību un treniņu mums ir daudz," par to, kāpēc ļoti piesardzīgi pie sportošanas atgriezties pēc Covid-19 pārslimošanas, saka kardiologs, profesors Andris Skride. Jāņem vērā, ka slimības laikā viss organisms strādā pastiprinātā – izdzīvošanas – režīmā. Un tieši tāpēc pēc Covid-19 vai citām vīrusu slimībām ieteicams no treniņiem izvairīties 5–7 dienas, pēc citām rekomendācijām – pirmās 10 dienas pēc atveseļošanās no Covid-19 izvēlēties vieglu fizisko slodzi, piemēram, pastaigas. Bet kāda "recepte" ir tālākajam posmam? Par to lasi rakstā! Ieteikumos dalās arī sertificēta fitnesa trenere Paula Markusa.

Vispirms par to, kādas tad ir sekas Covid-19 radītajiem bojājumiem.

"Jau sākoties pandēmijai, Covid-19 ietekme uz veselību tika aktīvi un sīki pētīta. Sākotnēji gan visvairāk uztraucāmies par epidemioloģisko risku – kā apkarot straujo vīrusa izplatīšanos. Bet pēdējos gados, kad vīruss ir iegrožots, tendences Covid-19 pētniecībā ir mainījušās – šobrīd vairāk, pat ļoti intensīvi tiek pētīts, kādu ietekmi Covid-19 atstāj uz organismu pēc slimības akūtās fāzes pārvarēšanas, respektīvi, kādas sekas ir atstātas, kad mums šķiet, ka esam izveseļojušies," savu sakāmo sāk "Profesora Skrides Sirds klīnikas" dibinātājs asociētais profesors, Dr. med. Andris Skride.

Kardiologs norāda – lai gan šobrīd nevaram pateikt, kādas sekas var būt vairākus desmitus gadu pēc saslimšanas ar Covid-19, medicīniskajā aprūpē visā pasaulē ir novērots, ka, pārslimojot šo vīrusu, vēlāk var attīstīties dažādas veselības problēmas. Vairākos pētījumos secināts: jo smagāka bijusi Covid-19 gaita, jo lielāka iespēja attīstīties un saglabāties veselības problēmām pēc slimošanas.

"Tās var būt pārmaiņas plaušu audos, kas var simptomātiski izpausties kā elpas trūkums, īpaši fizisko aktivitāšu laikā, kā arī dažādas sirds un asinsvadu sistēmas problēmas," skaidro kardiologs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!